62% dintre romani nu sustin schimbarea guvernului actual in favoarea instalarii unui guvern PNL, considerand ca nu este bine ca un singur partid sa detina toata puterea, releva un sondaj de opinie realizat dupa alegerile prezidentiale de IRES si transmis.
Participantii la sondaj au fost intrebati daca sunt de cord cu schimbarea actualului guvern, in conditiile in care unele voci din cadrul PNL cer demisia lui Victor Ponta din functia de premier pentru a fi instalat un guvern PNL.
Potrivit sondajului IRES, 62% dintre romani nu sunt de acord cu schimbarea actualului guvern, 32% sunt de acord cu schimbarea, 5% nu stiu, iar 1% nu raspund.
Schimbarea guvernului este sustinuta in proportie de 20,7% de respondenti cu varsta de peste 65 de ani si de 43,9% de respondenti cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani. Moldova este regiunea in care aceasta idee are cei mai putini sustinatori — 24,6%, comparativ cu o medie de aproximativ 33% in celelalte regiuni ale tarii.
Votantii lui Klaus Iohannis sunt de parere ca ar trebui instalat un guvern PNL in proportie de 48,9%, comparativ cu votantii lui Victor Ponta, care sustin acelasi lucru in proportie de 6,4%.
Pe de alta parte, IRES arata ca sociologii au observat ca, dupa alegeri, o parte dintre cei care au fost de partea ”pierzatorului” se muta la invingator, iar declaratiile retroactive privind prezenta la vot demonstreaza o exagerare.
Dupa ce Iohannis a castigat alegerile, a inceput sa se dezvolte un entuziasm de masa, adauga IRES. Astfel, 10% dintre votantii lui Victor Ponta declara ca au votat Klaus Iohannis, procentul invingatorului ajungand la 66%. In cadrul aceluiasi mecanism de prezentare, romanii declara ca au fost la vot intr-o proportie de 92%.
In 2004, la turul al II lea, la o prezenta de 55%, supra-raportarea din declaratii a fost de 77%, iar in 2009, de la o prezenta de 57% in tara, prezenta din declaratii a ajuns la 85%.
IRES declara ca fenomenul este european, cu o medie undeva in jur de sub 10%, dar in Romania procentul este cuprins intre 20 si 30%.
Sondajul a fost realizat in perioada 20 noiembrie 2014. Volumul esantionului: 1.338 subiecti cu varsta de peste 18 ani; tipul esantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la populatia cu drept de vot rezidenta in Romania; reprezentativitate: eroare maxima tolerata ą2,7%; metoda: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).
Sursa: Agerpres