Aproape neobservată a trecut vestea că piața de energie electrică se va liberaliza de la 1 ianuarie 2021. E adevărat că a fost sfârșit de an, cetățenii au avut alte preocupări în această perioadă, iar pandemia de coronavirus ocupă cel mai mult spațiu din agenda omului simplu.
Aproape pe furiș s-a strecurat știrea că acei consumatori care nu vor încheia contracte noi pe piața liberă, riscă să plătească următoarele facturi cu prețuri mai mari, apreciate undeva la 23-26% peste cât au costat până la sfârșitul anului trecut.
Din puținele știri care au răzbit prin multitudinea de subiecte legate de divorțul lui Pepe, sânii Loredanei Groza sau salba de bijuterii, apreciate la o jumătate de milion de euro, pe care o poartă cotidian Anamaria Prodan, omului din comunitatea urbană nu i-a ajuns la urechi sau la ochi, problema acută a scumpirii energiei, ca să nu mai vorbim de cel din mediul rural, care are alte preocupări în această perioadă.
Firesc, când vor primi facturile umflate de către vechii distribuitori, care vor considera că majoritatea consumatorilor le sunt fideli și pot să își permită orice, inclusiv să mărească tarifele, cei păcăliți vor începe să înjure guvernanții (pe bună dreptate), pentru că sub tutela acestora funcționează Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), instituția direct responsabilă de situația creată.
ANRE a fost și a rămas o instituție profund politizată, pe statele de plată regăsindu-se doar politruci de toate culorile, care ocupă posturile din organigramă, de la portar la președinte. O adunătură pestriță care, prin faptul că nu a pregătit din timp consumatorii pentru șocul liberalizării de pe piața energetică, favorizează direct marii furnizori (ENEL, Electrica, CEZ, E.On), care au și statut de furnizor de ultima instanță. Asta înseamnă că abonații care n-au aflat că pot schimba furnizorul clasic și n-au întocmit contracte noi cu acesta, rămân în continuare la cheremul furnizorului de ultimă instanță.
Pe bună dreptate se spune că ANRE are la conducere oameni pe care nu-i cunoaște lumea pentru abilitățile și competențele profesionale din domeniu, ci doar prin carierele politice pe care le-au avut de-a lungul vremii.
La vârf, ANRE este condusă de un președinte și doi vicepreședinți, „trei, Doamne și toți trei” reprezentând câte un partid. Întâmplător, desigur, unul dintre vicepreședinți este maramureșeanul Mircea Man, om cu o îndelungată activitate politică, debutul său în domeniu fiind consemnat în 1990! Să nu se creadă cumva că am avea ceva cu Man, cel care a adunat cinci mandate de deputat, a fost președinte al Consiliului Județean Maramureș, pentru că, dacă nu era el, altcineva ocupa funcția din ANRE. Suntem nevoiți să scriem despre domnia sa pentru că este acolo, în post, și trebuie să spunem că după ce a fost tras pe linia politică moartă de către noii șefi ai PNL Maramureș, a fost angajat la ANRE pe post de director.
Apoi, la jumătatea anului trecut, Mircea Man a fost avansat vicepreședinte, după ce a primit votul majoritar al comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților, în urma unor înțelegeri între PNL, PSD și UDMR, „mari rivali” atunci și în prezent. Un salt semnificativ la nivel personal, dacă ne gândim că, conform declarației sale de avere de la jumătatea anului 2020, a câștigat „doar” 240.000 de lei pe șase luni, cam 40.000 de lei pe lună.
În noul post, se schimbă radical datele problemei dacă ne gândim că celălalt vicepreședinte, colegul Zoltan Nagy Bege de la UDMR, a avut în 2019, venituri care s-au ridicat la frumoasa sumă de peste 600.000 de lei, adică un salariu mediu de 50.000 de lei pe lună. Facem calculele și comparăm salariul minim net actual, 1.346 lei, cu veniturile celor doi vicepreședinți ANRE și aflăm că fiecare câștigă 37 de salarii minime nete lunar, iar într-un an ajung la 450 de salarii minime. România normală, în toată sluțenia ei!
Ajungem și la președintele ANRE, Dumitru Chiriță, fost electrician destoinic prin anii 80-90 ai secolului trecut, sindicalist de frunte în primii ani după Revoluție, membru PSD din 2000, ajuns deputat în două sau trei mandate, iar din decembrie 2017 instalat statornic în postul în care se află și în prezent.
Din declarația de avere reiese că în 2019 a câștigat 681.000 lei, vreo 57.000 pe lună, adică 505 salarii minime nete pe economie. Aici nu sunt incluse premiile și alte venituri, că ANRE este o unitate performantă nu glumă.
ANRE a avut la dispoziție întregul an 2020 pentru a face cunoscută liberalizarea din viitorul apropiat, însă prima informare oficială a venit abia în 15 decembrie 2020. Pe parcursul anului ANRE nu a desfășurat nicio campanie de informare a clienților, deși acest lucru face parte din obligațiile pe care le are, consumatorii fiind informați, cât au fost, mai degrabă de companii, decât de autorități.
Așa că, la bănetul încasat de cei trei politruci, nu-i de mirare că au neglijat sau au uitat să comunice consumatorilor pe toate căile posibile ce îi așteaptă de la 1 ianuarie. Or fi fost ocupați cu număratului maldărului de bani, muncă greoaie și anevoioasă în cazul lor…
Autor: Grigore Ciascai
Își numără banii din lefurile astronomice, n-au timp de problemele consumatorilor