Prefectul Maramuresului, Gyongyike Bondi, a solicitat Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) sa se autosesizeze referitor la modul in care au fost executate lucrarile de reabilitare la Gradinita nr. 26 din Baia Mare. Reprezentantul guvernului in teritoriu a cerut sa i se prezinte situatia exacta a lucrarilor, precum si a banilor cheltuiti. Reactia prefectului a survenit la scurta vreme dupa ce Maramuresul a fost dat exemplu negati de catre Tariceanu pentru modul in care s-au folosit fondurile guvernamentale de reabilitare a unitatilor de invatamant.
Inspectorul adjunct ISJ Maramures, Elisabeta Kramarik, a declarat ca Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a solicitat centralizarea lucrarilor si a facturilor neachitate pentru lucrarile de reabilitare a unitatilor de invatamant. Ea a explicat ca aceasta centralizare a fost intocmita in ideea de a sprijini comunitatile locale, cu alte cuvinte s-au trecut si lucrari neefectuate.
In Maramures mai trebuie facute lucrari de finisare a interioarelor la 60 de unitati de invatamant. De asemenea, vor fi facute demersuri pentru intcomirea unei situatii de continuare a investitiilor pentru reabilitarea scolilor si in acest an, asta dupa ce Maramuresul a returnat bani la finalul anului trecut pentru ca nu a reusit sa ii cheltuie pe toti.
Autoritatile locale spera sa mai poata obtine finantari si anul acesta, mai ales ca din 2008 ministerul se concentreaza pe reabilitarea gradinitelor. In Baia Mare, sunt 10 gradinite care isi desfasoara activitatea in conditii improprii, functionand la parterul unor blocuri. Prefectul a cerut ISJ sa gaseasca suprafete de teren adecvate pentru constructia de gradinite si care sa corespunda cerintelor europene. Elisabeta Kramarik a precizat ca, deocamdata, Baia Mare nu dispune de suprafete de teren si ca in prezent se lucreaza la construirea unei gradinite in fosta locatie a Inspectoratului Judetean de Jandarmi, din cartierul Vasile Alecsandri.
ISJ a solicitat sprijin pentru realizarea unei intalniri cu primarii unitatilor administrativ-teritoriale din judet, pentru a purta discutii cu privire la scolile incluse in programul de obtinere a unor finantari. In acest sens, Elisabeta Kramarik a mentionat despre constructia unei scoli in Baia Sprie si a altor sapte scoli in mediul rural.
Pana in prezent s-a obtinut avizul pentru proiectul campusului de Grupul Scolar Forestier din Sighetu Marmatiei, urmand a fi finalizate procedurile de intocmire a documentatiei pentru efectuarea licitatiei, termenul prevazut de lege fiind de 52 de zile. Pentru campusul de la Borsa, unul dintre participantii la licitatie a depus o contestatie la judecatorie, fapt care va intarzia derula investitiei.
Foto: (c) eMM.ro
Sursa: I.O.