Autoritatile islandeze au inregistrat azi, 24 august, cel mai puternic cutremur de pana acum la vulcanul Bardarbunga, din sud-estul tarii, unde activitatea seismica s-a intetit in urma cu o saptamana, si au mentinut codul rosu pentru aviatie, informeaza DPA. Cutremurul, cu magnitudinea de 5,3, a fost cel mai puternic din ultima saptamana, fiind de altfel si cel mai puternic seism inregistrat la Bardarbunga din 1996 si pana in prezent, a declarat pentru agentia citata geofizicianul Gunnar Gudmundsson, de la Oficiul Islandez de Meteorologie.
Spatiul aerian in jurul vulcanului, situat sub cel mai mare ghetar din Islanda, Vatnajökull, a ramas inchis. Codul rosu de alerta – emis sambata – inseamna ca eruptia este iminenta sau in curs de desfasurare si ca este posibila trimiterea in atmosfera a unor „cantitati importante de cenusa”. Sute de cutremure s-au inregistrat in zona in ultima saptamana. Gudmundsson a declarat ca cercetatorii care monitorizeaza zona nu sunt siguri daca va avea loc o eruptie sau daca magma va iesi la suprafata, in cazul unei eruptii. Un zbor de supraveghere efectuat sambata deasupra ghetarului nu a relevat niciun semn de activitate la suprafata ghetarului, a anuntat Oficiul Islandez de Meteorologie.
Aeroporturile au ramas deschise. Totusi, autoritatile au ordonat evacuarea zonelor aflate la nord de ghetarul Vatnajökull de teama ca o eruptie ar putea topi parti din ghetar, provocand inundatii grave. In afara de inundatii, cenusa produsa de o eventuala eruptie a vulcanului Bardarbunga ar putea afecta traficul aerian pe mari arii din Europa, in functie de directia vantului si de conditiile atmosferice.
In 2010, eruptia unui vulcan situat sub ghetarul Eyjafjallajokull a afectat traficul aerian timp de cateva saptamani la rand. Si turismul in Islanda, care are circa 30 de vulcani activi, a fost afectat.
Autoritatile pentru apararea civila si politia urmeaza sa evalueze duminica starea de urgenta. Sambata, circa 200 de turisti au fost evacuati din doua zone aflate la nord de ghetar, iar locuitorii a trei comunitati din regiune au fost sfatuiti sa urmareasca stirile si sa-si tina telefoanele mobile deschise in permanenta. Drumurile care duc catre ghetar au fost inchise, iar drumetiile in zona sunt interzise.
Sursa: Agerpres