1 decembrie – Ziua nationala a Romaniei
1 decembrie – Ziua nationala a Republicii Centrafricane
Reper istoric 1 decembrie
1918: A fost convocata, la Alba Iulia, Adunarea Nationala a Romanilor, lucrarile finalizandu-se cu Hotararea de unire neconditionata a Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania, votata in unanimitate (acest act a avut loc dupa ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei si Bucovinei au votat unirea). La Adunarea Nationala au fost prezenti peste 1.200 de delegati alesi si alti 100.000 de romani veniti sa sustina decizia de formare a Romaniei Mari. Cel care a deschis lucrarile a fost Gheorghe Pop de Basesti, dupa el luand cuvantul Vasile Goldis, care a proclamat unirea intr-un singur stat a tuturor romanilor. In Rezolutia Unirii s-a specificat instituirea unui regim democratic in Romania, chiar a doua zi fiind alese, cu titlu interimar, forurile de conducere in stat. Dupa inlaturarea regimului comunist, autoritatile romane au stabilit ca zi nationala a tarii data de 1 decembrie.
Alte evenimente importante din 1 decembrie
1640: Portugalia si-a dobandit independenta fata de Spania.
1755: Compozitorul englez Maurice Greene a incetat din viata la varsta de 59 de ani.
1825: S-a stins din viata tarul Alexandru I al Rusiei.
1864: A fost emis decretul privind infiintarea Casei de Depuneri si Consemnatiuni din Romania.
1906: A fost inaugurat primul cinematograf – Cinema Omnia Pathe Paris.
1913: Compania Ford Motor a introdus prima linie de asamblare.
1918: S-a format regatul sarbesc prin unirea Croatiei, Serbiei, Macedoniei, Sloveniei, Muntenegrului, Bosniei, Hertegovinei, Dalmatiei si tinutului Voivodina.
1919: A fost investit primul guvern de coalitie din istoria Romaniei, in fruntea executivului fiind numit Alexandru Vaida-Voevod.
1919: A fost inaugurat Teatrul National din Cluj-Napoca.
1920: Castelul Bran a fost donat reginei Maria a Romaniei, Consiliul Orasenesc al Brasovului dorind sa multumeasca in acest fel familiei regale pentru eforturile depuse la infaptuirea Marii Uniri.
1936: In Bucuresti, a fost inaugurat Arcul de Triumf, la eveniment luand parte regele Carol al II-lea si sotia sa, Maria.
1948: A fost desfiintat cultul greco-catolic in Romania prin emiterea Decretului 358 in care s-a dispus incetarea functionarii organizatiilor centrale si statuare ale catolicilor. Totodata, prin acelasi decret, patrimoniul cultului greco-catolic a fost trecut in proprietatea Bisericii Ortodoxe.
1958: Republica Centraficana isi castiga independenta in fata Frantei.
1959: S-a incheiat un tratat international, semnat de reprezentantii a 12 state, prin care s-a interzis efectuarea oricaror teste militare in Antarctica.
1960: Compozitorul roman Ion Vasilescu a murit, la varsta de 57 de ani.
1987: A murit scriitorul american James Baldwin.
1989: Parlamentul est-german a anulat prevederea constitutionala prin care Partidului Comunist i se recunostea rolul de formatiune politica unica in stat.
1990: Echipele de muncitori franceze si engleze care lucrau la tunelul pe sub Canalul Manecii, ce leaga in prezent Europa de Marea Britanie, au reusit sa incheie excavatiile, intalnindu-se la jumatatea distantei. Ideea construirii tunelului data din 1880, cand Napoleon visa sa atace in acest fel Anglia. Tunelul a fost inaugurat oficial in 1994, luna mai.
1990: La Alba Iulia, pe Platoul Romanilor, sub egida Parlamentului, a avut loc o adunare populara consacrata Unirii Romaniei Mari, de la 1 Decembrie 1918.
1991: Cetatenii Ucrainei au aprobat printr-un referendum desprinderea tarii lor de Uniunea Sovietica.
1991: Economistul american George Joseph Stigler, laureat cu premiul Nobel, a incetat din viata la 80 de ani.
1996: Emil Constantinescu, presedintele Romaniei la acea data, a participat la manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale, cerandu-le romanilor “unitate, solidaritate si incredere in viitorul natiunii”.
1997: Ministrul Adrian Severin a semnat in numele Romaniei Conventia privind interzicerea minelor anti-personal.
2000: Ministrii de Interne si cei ai Justitiei din statele UE au decis ridicarea neconditionata a vizelor pentru Bulgaria. Pentru Romania vizele vor fi ridicate dupa ce Bucurestiul raspunde chestionarelor, iar comisia va intocmi un raport ce va fi analizat in martie 2001.
Zii de nastere, aniversari
1081: S-a nascut Ludovic al VI-lea, rege al Frantei.
1580: S-a nascut Nicolas-Claude Fabri de Peiresc, astronom francez.
1743: S-a nascut Martin Heinrich Klaproth, chimist german.
1761: S-a nascut Marie Tussaud, fondatoarea Muzeului figurilor de ceara.
1792: S-a nascut Nikolai Ivanovich Lobachevsky, matematician rus.
1892: S-a nascut Cezar Petrescu, scriitor roman.
1895: S-a nascut Henry Williamson, scriitor englez.
1910: S-a nascut Alicia Markova, balerina britanica.
1922: S-a nascut Paul Picerni, actor american.
1931: S-a nascut Johnny Raducanu, pe numele real Raducanu Cretu, muzician de jazz roman. S-a nascut in Braila intr-o familie de muzicieni. Unul dintre stramosii sai a fost lautarul Petrea Cretu Solcanu. A studiat la liceele cu program muzical din Iasi si Cluj, dupa care a absolvit Conservatorul din Bucuresti, unde l-a avut profesor de contrabas pe Iosif Pruner. A inceput sa cante jazz inca de la 19 ani fiind contrabasist intr-o formatie, pentru ca in anii ’80 sa se orienteze spre pian. Cariera indelungata a lui Johnny Raducanu a fost presarata cu diverse colaborari cu muzicieni celebri, printre care trompetistul Art Farmer, pianistul Friedrich Gulda si trombonistul Slide Hampton. In 1987 a devenit membru de onoare al Academiei “Louis Armstrong” din New Orleans, Statele Unite. A fost supranumit de catre muzicianul american Leonard Feather “Mister Jazz of Romania”. In 25 octombrie 1997 i s-a acordat titlul de cetatean de onoare al municipiului Braila.
1932: S-a nascut Matt Monro, cantaret englez.
1934: S-a nascut Stefan Radof, actor roman.
1935: S-a nascut Woody Allen, actor, scenarist si regizor american. A castigat un Oscar pentru regie si scenariu in 1977 cu filmul “Annie Hall” si a fost nominalizat de alte 11 ori fie pentru scenariu, fie pentru regie.
1935: S-a nascut Lou Rawls, cantaret american.
1940: S-a nascut Richard Pryor, actor american.
1944: S-a nascut John Densmore, muzician american, baterist in trupa The Doors.
1945: S-a nascut Bette Midler, actrita americana.
Calendar religios 1 decembrie
Calendar crestin ortodox:
Sfantul Prooroc Naum; Cuv. Filaret Milostivul (Dezlegare la peste)
Calendar greco-catolic:
Sfantul Profet Naum. Unirea Transilvaniei cu Romania. Sarbatoarea nationala a Romaniei -Te Deum
Calendar crestin romano-catolic:
Ss Florenta si Natalia
Sursa: eMaramures.ro