Reper istoric 1 octombrie
1946: Principalii criminali de razboi hitleristi au fost condamnati la moarte in urma procesului de Nurnberg. Tribunalul Militar International i-a gasit pe cei 12 ofiteri cu rang inalt din armata nazista vinovati de uciderea a sute de mii de persoane. Printre cei pusi sa raspunda cu viata pentru ororile din timpul regimului hitlerist s-au aflat Joachim von Ribbentrop, ministru al Afacerilor Externe, Hermann Goring, fondator al Gestapoului si comandant al aviatiei militare, Wilhelm Frick, ministru de Interne. Alti sapte ofiteri, intre care si Rudolf Hess, adjutant al lui Hitler, au fost pusi dupa gratii pentru 10 ani, iar trei au fost achitati. Procesul de la Nurnberg s-a judecat intre 20 noiembrie 1945 si octombrie 1946, iar Tribunalul International a fost primul din istorie infiintat pentru judecarea crimelor de razboi si a crimelor impotriva umanitatii. La scurta vreme dupa pronuntarea sentintei, in 16 octombrie, 10 dintre ofiterii hitleristi gasiti vinovati au fost spanzurati. Hermann Goring s-a sinucis in inchisoare inainte de a fi executat.
1 octombrie – Ziua Internationala de lupta impotriva cancerului la san
1 octombrie – Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice
1 octombrie – Ziua Scafandrului Roman
1 octombrie – Ziua Mondiala a Habitatului
1 octombrie – Ziua mondiala a locuirii
1 octombrie – Ziua nationala a Republicii Cipru
1 octombrie – Ziua nationala a Republicii Populare Chineze
1 octombrie – Ziua nationala a Republicii Federale Nigeria
Alte evenimente importante din 1 octombrie
1855: A aparut, la Iasi, “Steaua Dunarii”, “jurnal politic, literar si comercial”, conceput de Mihail Kogalniceanu ca principala tribuna unionista.
1869: Austria a emis prima carte postala din lume.
1880: Thomas Edison a deschis prima fabrica de lampi electrice.
1885: Statele Unite au inceput distributia postala.
1918: Colonelul englez Thomas Edward Lawrence, supranumit Lawrence al Arabiei, a ocupat Damascul. Ca agent britanic in Orientul Apropiat, acesta a primit misiunea de a organiza o rascoala antiotomana a arabilor.
1928: Uniunea Sovietica a introdus primul plan cincinal.
1931: Podul George Washington, care leaga New Jersey de New York, a fost inaugurat.
1936: Generalul Francisco Franco a fost numit in fruntea Guvernului nationalist spaniol, ajuns la putere in timpul Razboiului Civil care a macinat statul iberic.
1949: Mao Zedong a proclamat Republica Populara Chineza.
1957: Pe bancnotele SUA au fost imprimate pentru prima data celebrele cuvinte „In God We Trust”.
1977: Starul international Pele s-a retras din activitate, renuntind sa mai joace fotbal in competitii.
1979: Statele Unite au cedat statului Panama suveranitatea canalului Panama.
1988: Mihail Gorbaciov a fost numit in functia de presedinte al Uniunii Sovietice.
1992: A fost inaugurat, la Bucuresti, Centrul cultural ungar.
1995: Ministrii de Finante din Uniunea Europeana, reuniti la Valencia, in Spania, au stabilit in unanimitate anul 1999 ca termen-limita pentru trecerea la sistemul monedei unice.
1997: Regizoarea Sanda Manu, vicepresedintele executiv al UNITER, a fost aleasa la Seul ca membru al Comitetului Executiv al Institutului International de teatru.
Zii de nastere: vedete si personalitati
1924: S-a nascut Jimmy Carter, al 39-lea presedinte al Statelor Unite in perioada 1977-1981. S-a nascut in Plains, Georgia, s-a inscris in Academia Navala si pana in 1953 a facut parte din structurile armatei. A fost nominalizat candidat la presedintie de catre democrati in 1976, invingand un concurent puternic, pe Gerald Ford. Dupa investire, pe plan intern s-a evidentiat mai mult prin promisiuni decat prin initiative puse in practica, insa pe plan international a fost responsabil de semnarea tratatului istoric de la Camp David dintre Israel si Egipt, in 1979. Popularitatea s-a a scazut dramatic din cauza problemelor economice intampinate de SUA, astfel incat la urmatoarele alegeri a pierdut batalia cu Ronald Reagan. A fost recompensat cu un premiu Nobel pentru pace in anul 2002 pentru eforturile sale de a aplana conflictele internationale si de a apara drepturile omului. A fost primul presedinte american care a scris un roman, “The Hornet’s Nest”, aparut in anul 2004.
1207: S-a nascut Henric al III-lea, rege al Angliei.
1471: S-a nascut regele Frederic I al Danemarcei.
1507: S-a nascut Giacomo Barozzi da Vignola, arhitect italian.
1644: S-a nascut Alessandro Stradella, compozitor italian.
1865: S-a nascut Paul Dukas, compozitor francez.
1881: S-a nascut William Boeing, inginer american, pionier al aviatiei si fondator, in 1916, al companiei cu acelasi nume.
1919: S-a nascut Nicolae Cajal, academician roman.
1920: S-a nascut Walter Matthau, actor american.
1935: S-a nascut Julie Andrews, actrita si cantareata britanica.
1950: S-a nascut Randy Quaid, actor american.
1954: S-a nascut Martin Strel, inotator sloven.
Calendar religios 1 octombrie
Calendar crestin ortodox:
Acoperamantul Maicii Domnului; Sfantul Apostol Anania; Sfantul Roman Melodul
Calendar crestin greco-catolic:
Sfantul Apostol Anania unul din cei 70 apostoli; Sfantul Roman Melodul; Acoperamantul Maicii Domnului; [Sf Tereza a Pruncului Isus]
Calendar crestin romano-catolic:
Sfanta Tereza a Pruncului Isus
Sursa: eMM.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult