Evenimente importante din 10 aprilie
1647: Sfintirea manastirii Plumbuita din Bucuresti.
1742: Trupele imparatesei Maria Theresa de Habsburg (1740-1780) au fost infrante de armata prusaca, condusa de regele Frederic al II-lea, la Mollwitz. Ca urmare a acestei infrangeri, trupele imparatesei au fost nevoite sa paraseasca Silezia. Regele a pus stapanire asupra provinciei fara a avea vreun drept, incalcand astfel toate traditiile diplomatice ale Vechiului Regim.
1756: A murit compozitorul italian Giacomo Antonio Perti.
1814: A avut loc abdicarea lui Napoleon I, care a fost exilat pe insula Elba.
1849: Au avut loc primele tratative dintre conducatorii Revolutiei romane, in frunte cu Avram Iancu, si reprezentantii revolutionarilor maghiari.
1877: Intreruperea relatiilor diplomatice dintre Romania si Imperiul Otoman.
1919: A murit Emiliano Zapata, figura marcanta a Revolutiei Mexicane din 1910.
1921: Sun Yat-sen (n. 1866 – m. 1925) a fost ales presedinte al Chinei si si-a autoproclamat un guvern national la Guangzhou (sudul Chinei).
1925: Scriitorul F. Scott Fitzgerald a publicat romanul „Marele Gatsby”.
1932: S-a constituit Partidul National Agrar, condus de Octavian Goga, prin retragerea gruparii din Partidul Poporului.
1938: In Austria a avut loc un plebiscit privind alipirea acesteia la Germania. Austria a devenit parte componenta a celui de-Al Treilea Reich. 99,75 % din populatie s-a pronuntat pentru.
1943: A murit compozitorul de muzica bisericeasca Ion Popescu-Pasarea.
1944: A murit compozitorul si actorul de revista Vasile Vasilache.
1944: A fost produsa pentru prima data chinina sintetica, de catre Dr. Robert Burns Woodward si Dr. William von Eggers Doering.
1945: Fortele Aliate au eliberat primul lagar de concentrare Buchenwald.
1849: A fost patentat acul de siguranta.
1954: A murit inventatorul francez Auguste Marie Lumiére.
1963: Submarinul american Thresher s-a scufundat departe de Cape Cod in Atlantic. Au murit 129 de oameni.
1972: 50 de tari au semnat Conventia ONU cu privire la interzicerea perfectionarii, productiei si stocarii armelor biologice. (Geneva)
1975: Paul McCartney anunta destramarea trupei „Beatles”
1972: A avut loc un puternic cutremur in sudul Iranului, in urma caruia au murit aproximativ 5 000 de oameni.
1979: A fost creata Agentia Panafricana de Informatii – PANA (a devenit functionala la 25 mai 1983).
1990: Guvernul Roman a cerut Regelui Mihai sa-si amane vizita in Romania pentru o data ulterioara alegerilor.
1993: Realizarea primei transmisii, printr-un radio-amator, a echipajului unei navete americane cu cel al altei navete spatiale. Un astronaut american al statiei ‘Discovery’ a schimbat cateva cuvinte cu un cosmonaut aflat la bordul statiei orbitale ruse ‘Mir’.
1994: Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Tratatul de aderare la Comunitatea Statelor Independente si la Uniunea Economica, documente semnate anterior de presedintele Mircea Snegur.
1995: A avut loc, la Luxemburg, prima sesiune a Consiliului de asociere Romania-Uniunea Europeana si reuniunea ministrilor de Externe ai tarilor asociate la Uniunea Europeana. sefii diplomatiilor din cele sase state est-europene asociate la Uniunea Europeana au solicitat celor 15 ministri de Externe ai Uniunii sa accelereze procedurile pentru ratificarea Cartei Albe, care descria legislatia necesara integrarii in piata unica.
1996: Asociatia Reprezentantilor si Importatorilor de Automobile din Romania (ARIA) s-a transformat in Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), in urma aderarii la aceasta organizatie a principalilor producatori romani de autovehicule. Prin aderarea noilor membri, Organizatia Internationala a Constructorilor de Automobile (OICA) a recunoscut Romania ca tara producatoare de autovehicule.
1996: La Palatul Parlamentului s-a incheiat cea de-a saptea reuniune a Comisiei pentru probleme juridice si politice a Adunarii Parlamentare a Cooperarii Economice a Marii Negre (APCEMN). La reuniune au participat reprezentanti ai zece tari riverane Marii Negre si au fost adoptate acorduri comune privind colaborarea in domeniul combaterii crimei organizate din zona maritima.
1997: A avut loc vizita la Bucuresti a presedintelui Comisiei Europene, Jacques Santer care a promis, in cursul unui discurs rostit in fata Parlamentului Romaniei, sprijinul Comisiei pentru programul de reforme al Cabinetului Ciorbea.
1997: A incetat din viata Petru Cretia, profesor de limba greaca, editor al lui Platon, autor, eminescolog, filosof, eseist si traducator roman.
1998: A avut loc vizita in Statele Unite ale Americii a ministrului roman de Externe, Andrei Plesu, unde acesta a avut o serie de discutii cu secretarul american de stat, Madeleine Albright, privind problema admiterii Romaniei in NATO.
1998: A fost semnat un acord istoric privind Irlanda de Nord (Acordul de pace in Ulster), Acordul din Vinerea Mare. Guvernele Marii Britanii si Irlandei si partidele politice din Irlanda de Nord au incheiat un acord privind noua administratie a provinciei, menit sa puna capat celor aproape trei decenii de conflicte, soldate cu peste 3 200 de morti. Documentul, salutat unanim de marile puteri mondiale, a deschis calea celei mai mari schimbari in statutul politic al insulei dupa impartirea sa, in 1921.
1999: A murit actrita americana Jean Vander Pyl, interpreta vocala a numeroase personaje ale desenului animat, printre care si pe acel al Wilma Flintstone.
2001: A fost adoptata legea care recunoaste eutanasia ca act legal, prin confirmarea de catre Senat a votului exprimat in camera inferioara a Parlamentului olandez, cu 104 favorabile si 40 impotriva.
2002: Parlamentul sarb a ratificat acordul semnat la 14 martie 2002, la Belgrad, privind formarea statului Serbia-Muntenegru, care prevedea inlocuirea actualei Republici Federale Iugoslavia (RFI, Serbia si Muntenegru). Parlamentul iugoslav a proclamat, la 4 februarie 2003, nasterea noului stat.
2005: Minoritatea sarba din Croatia a adoptat drapelul tricolor al Serbiei – rosu, bleu, alb – pentru a-si revendica identitatea, la aproape zece ani de la incheierea razboiului sarbo-croat din 1991-1996.
2005: Un cutremur de pamant cu magnitudinea de 6,7 pe scara Richter s-a produs in largul Indoneziei, localizat in apropiere de insula Siberut, la circa 100 km de Sumatra.
Aniversari vedete si personalitati
1336: S-a nascut Timur Lenk (Tamerlane) cuceritor de neam mongol, intemeietorul unui imperiu cu capitala la Samarkand (astazi in Uzbekistan) si a dinastiei Timuride, care a durat pana in 1506.
1651: S-a nascut Ehrenfried Walther von Tschirnhaus, matematician si fizician.
1829: S-a nascut William Booth, britanic, fondatorul Armatei Salvarii.
1839: S-a nascut Carol I, primul Rege al Romaniei
1877: S-a nascut Alfred Kubin scriitor austriac.
1912: S-a nascut Ilie Cleopa, parinte, arhimandrit, mare teolog si eremit.
1913: S-a nascut Stefan Heymt, romancier german.
1914: S-a nascut Maria Banus, poeta.
1921: S-a nascut Martin Denny, compozitor, aranjor si pianist american.
1929: S-a nascut Max von Sydow (Carl Adolf von Sydow), actor suedez.
1932: S-a nascut Omar Sharif, actor egiptean.
1939: S-a nascut Doina Levinta, scenograf de teatru si televiziune, pictor de costume, reputat creator de moda.
1951: S-a nascut Mircea Scarlat, critic literar.
1951: S-a nascut Steven Seagal, actor american.
1970: S-a nascut Leonard Doroftei, pugilist, fost campion mondial de box mondial profesionist din istoria boxului romanesc, detinator al centurii la categoria semiusoara (versiunea WBA).
1973: S-a nascut Roberto Carlos, fotbalist brazilian
Calendar religios 10 aprilie
Calendar crestin ortodox:
Sf. Mc. Terentie si cei impreuna cu dansul
Calendar crestin greco-catolic:
Ss Terentiu, Maxim, Macariu, Pompei, African si insotitorii lor, m (+ sec III).
Calendar crestin romano-catolic:
VINEREA SFANTA (Patima si moartea Domnului) (post si ab.).Sf. Mechtilda, fc.
Sursa: eMaramures.ro