Reper istoric 10 august
1519: Magellan a pornit in calatoria sa in jurul lumii.
Navigatorul portughez s-a nascut la Oporto in 1480, intr-o familie modesta de nobili. Ramas orfan la 10 ani, a fost educat la curtea regala, unde a studiat navigatia, pentru ca in 1505 sa se inroleze in marina. Dupa ce a participat la mai multe lupte si expeditii, a cazut in dizgratia regelui Manuel ceea ce l-a determinat sa renunte la cetatenie si sa plece in Spania. Si-a oferit serviciile regelui Carol Quintul, pe care l-a convins sa ii finanteze o expeditie pentru descoperirea unei alte cai maritime de acces spre insulele Moluce din Indonezia. Calatoria istorica a fost inceputa in 10 august 1519, cand cinci corabii – Trinidad (110 tone, 55 marinari), San Antonio (120 tone, 60 marinari) , Concepcion (90 tone, 45 marinari), Victoria (85 tone, 42 marinari) si Santiago (75 tone, 32 marinari) – au ridicat ancora din orasul Sevilia. Flota a navigat pe fluviul Guadalquivir pana in San Lucar de Barrameda, unde a stationat pana la 20 septembrie dupa care a plecat sa strabata lumea. In cursul expeditiei, care s-a incheiat in septembrie 1522, navigatorul a descoperit stramtoarea care ii poarta numele si care face legatura dintre Oceanul Atlantic si Pacific. Magellan nu a reusit sa ajunga la destinatie, fiind ucis de bastinasii din insula Mactan.
Alte evenimente importante din 10 august
1500: Stefan cel Mare, domnul Moldovei (1457–1504), a daruit manastirii Putna “Marea dvera a rastignirii”, o broderie monumentala de o valoare deosebita.
1534: Demareaza lucrarile de constructie a bisericii “Sfantul Dumitru” din Suceava, ctitorie a lui Petru Rares.
1539: Imparatul Frantei, Francisc a introdus franceza ca limba de stat, interzicand intocmirea documentelor oficiale in latina.
1675: A fost infiintat observatorul astronomic de la Greenwich.
1792: In timpul revolutiei franceze, popultia a cucerit Palatul Tuileries, iar Adunarea Nationala a decis suspendarea regelui din functie si alegerea unei Conventii Nationale.
1809: Ecuadorul si-a proclamat independenta.
1833: A fost fondat orasul Chicago, pe temelia unui satus numit Windy-City si care avea o populatie de numai 200 de persoane.
1864: Guvernul Romaniei a contractat primul imprumut extern al tarii, in valoare de 916.000 de lire sterline, care a fost garantat cu veniturile vamilor.
1875: A fost pusa piatra de temelie la castelul Peles din Sinaia.
1895: A avut loc, la Budapesta, Congresul reprezentantilor nationalitatilor din Austro–Ungaria si Transilvania. Cu acest prilej, s–a incheiat o alianta politica intre romani, sarbi si slovaci pentru coordonarea luptei impotriva politicii de maghiarizare fortata a nationalitatilor.
1913: A fost incheiata pacea de la Bucuresti, care a consfintit sfarsitul razboiului si infrangerea Bulgariei. Grecia si Serbia si-au impartit Macedonia, iar Romania a anexat Cadrilaterul.
1920: S-a semnat, la Sevres, Tratatul de pace dintre Antanta si Imperiul otoman, prin care turcii au pierdut patru cincimi din teritoriu, iar Romaniaiei i s-au recunoscut noile granite.
1948: A fost prezentata in premiera, la postul de televiziune american ABC, emisiunea de divertisment „Camera ascunsa” („Candid Camera”), cu titlul “Candid Microphone”.
1974: A fost inaugurata Sala Polivalenta din Bucuresti.
1996: Adunarea Generala a Natiunilor Unite a aprobat, cu majoritate confortabila, o rezolutie asupra textului Tratatului de interzicere a testelor nuclare. Aprobarea Adunarii nu a fost, insa, suficienta pentru aplicarea Tratatului, pentru ca India, a carei semnatura era absolut necesara, s-a exprimat clar impotriva ratificarii documentului.
2003: A murit parintele Constantin Galeriu, presedinte de onoare al Ligii Culturale a Romanilor de Pretutindeni, membru an Comisia Nationala UNESCO.
Zii de nastere: vedete si personalitati
1929: S-a nascut Tamara Buciuceanu Botez, actrita de teatru si film.
S-a nascut la Tighina, in Republica Moldova. in 1948 si-a inceput studiile de actorie la Institutul de Teatru ”Vasile Alecsandri” din Iasi, pentru ca in anul IV sa se transfere la Bucuresti, la clasa profesorului Ion Baltateanu din cadrul Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica pe care l-a absolvit in 1952. A debutat in acelasi an, pe scena Teatrului ”Giulesti”, cu Marfa din spectacolul ”Makkar Dubrava”, avandu-l ca partener pe Geo Barton. A jucat pe scena Teatrului de Comedie, a Teatrului de Opereta si la ”Bulandra”, unde a fost angajata pana la pensionare. De asemenea, a avut o multime de colaborari cu teatre renumite din Bucuresti, Iasi, Brasov, Buzau si a realizat turnee in tara si strainatate. A fost distribuita si in numeroase productii cinematografice, fie comedii, fie drame. intreaga viata si-a dedicat-o scenei si platoului de filmare, fiind recompensata pentru talentul sau cu 15 premii nationale de interpretare, printre care Premiul criticii pentru intreaga cariera, Premiul Fundatiei Bacovia, si a devenit societar de onoare al Teatrului ”I.L. Caragiale” si a celui de Opereta.
1810: S-a nascut Camillo Benco Cavour, om de stat si diplomat italian, care a luptat pentru unificarea tarii sale sub egida dinastiei Savoia.
1856: S-a nascut Anastasie Fatu, medic roman, a infiintat, la Iasi, prima gradina botanica din tara.
1861: S-a nascut Olmpot Wright, patolog si bacteriolog englez, autor a mai multor studii in domeniul imunologiei.
1874: S-a nascut Herbert Hoover, al 31-lea presedinte al SUA (1929 – 1933), initiatorul mai multor actiuni umanitare si de prim ajutor in Primul si al Doilea Razboi Mondial.
1878: S-a nascut Alfred Doblin, scriitor si medic, a impulsionat considerabil romanul german din secolul XX si curentul literar expresionist.
1884: S-a nascut Panait Istrati, scriitor roman afirmat in Franta.
1912: S-a nascut Jorji Amado, scriitor brazilian.
1927: S-a nascut Barbu Cioculescu, poet, memorialist si publicist roman.
1940: S-a nascut Bobby Hatfield, muzician american, componnt al trupei Righteous Brothers.
1959: S-a nascut Rosanna Arquette, actrita americana.
1960: S-a nascut Antonio Banderas, cantaret si actor.
1973: S-a nascut Ioan Viorel Ganea, fotbalist roman.
Calendar religios 10 august
Calendar crestin ortodox:
Duminica a opta dupa Rusalii; Sfintii Mucenici: Lavrentie arhidiaconul, Xist si Ipolit
Calendar crestin greco-catolic:
Duminica a 8-a dupa Rusalii (Inmultirea painilor). Sfantul arhidiacon Laurentiu (†258)
Calendar crestin romano-catolic:
Duminica a 19-a de peste an; Sfantul Laurentiu, diacon m.
Sursa: eMM.ro