10 decembrie: Ziua Drepturilor Omului
Reper istoric 10 decembrie
1901: La Stockholm, Suedia, au fost decernate primele premii Nobel pentru cercetarile in fizica, medicina, chimie, literatura si pace.
Ceremonia a avut loc la comemorarea a cinci ani de la moartea savantului Alfred Nobel, care si-a donat intreaga avere pentru premierea anuala a celor mai importante descoperiri. In prezent, premiile Nobel sunt considerate cele mai importante distinctii care se acorda in diverse domenii de activitate. Chiar si acum s-a pastrat obiceiul ca premiile sa fie acordate in cadrul unei impozante ceremonii pe data de 10 decembrie.
Alte evenimente importante din 10 decembrie
1848: Carol Ludovic Napoleon Bonaparte a fost ales presedinte al Frantei, functie pe care a detinut-o pana in 2 decembrie 1852, cand s-a proclamat imparat, sub numele de Napoleon al III-lea.
1868: A fost dat in folosinta primul semafor, in Piata Parlamentului din Londra.
1875: Compozitorul roman Ciprian Porumbescu a infiintat societatea “Arboroasa”.
1896: A incetat din viata, la varsta de 63 de ani, savantul Alfred Nobel, inventator al dinamitei si initiator al premiului care ii poarta numele.
1903: Cercetatoarea franceza Marie Curie si sotul ei, Pierre Curie, alaturi de fizicianul Henri Becquerel au fost recompensati cu premiul Nobel (fizica) pentru descoperirile facute in domeniul radioactivitatii. Marie Curie a fost prima femeie laureata a acestui premiu.
1904: Cercetatorul rus Ivan Pavlov a fost recompensat cu premiul Nobel pentru cercetarile sale privind sistemul digestiv, in cadrul carora a descoperit asa-numitele reflexe conditionate.
1919: Romania a semnat tratatele de pace cu Austria si Bulgaria, dupa incheierea Primului Razboi Mondial.
1922: A avut loc prima greva a studentilor din Romania.
1933: Organizatia legionara Garda de Fier a fost scoasa in afara legii in urma unei hotarari adoptate de Consiliului de Ministri din Romania.
1936: Regele Marii Britanii Edward VIII a abdicat de pe tron pentru a se putea casatori cu o americanca fara sange albastru, devenind singurul monarh englez care a renuntat la atributiile sale fara sa fi fost constrans.
1936: Scriitorul italian Luigi Pirandello, intemeietorul teatrului modern european, s-a stins din viata la 69 de ani.
1945: Olanda a devenit membru ONU.
1948: Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a adoptat “Declaratia Universala a Drepturilor Omului”.
1950: Doctorul american Ralph Burke a devenit primul laureat de culoare al premiului Nobel pentru pace.
1967: A incetat din viata, la 26 de ani, cantaretul american Otis Redding.
1975: La Oslo, Elena Bonner, sotia lui Andrei Saharov, disident rus, unul dintre fondatorii Comitetului pentru Apararea Drepturilor Omului, a primit, in numele sotului, Nobelul pentru pace .
1983: Liderul sindicatului “Solidaritatea”, Lech Walesa, a primit premiul Nobel pentru pace.
1986: Scriitorul Elie Wiesel, originar din localitatea maramureseana Sighetu Marmatiei, a castigat premiul Nobel pentru pace.
1990: A avut loc, la Oslo, ceremonia decernarii premiului Nobel pentru pace, al carui laureat a fost Mihail Gorbaciov.
1992: La Geneva, a fost semnat Acordul privind zona de comert liber dintre Romania si statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb (AELS).
1993: A avut loc la Oslo ceremonia de decernare a premiului Nobel pentru pace, liderului Congresului National African, Nelson Mandela si presedintelui Africii de Sud, Frederik de Klerk.
1998: A avut loc al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru functia de presedinte al Romaniei, in urma caruia Ion Iliescu a obtinut 66,83% din totalul voturilor, lui C. V. Tudor revenindu-i 33,17% din sufragii. Candidatul PRM pentru functia de presedinte al Romaniei, Corneliu Vadim Tudor, a declarat ca Romania se afla in fata celei mai mari fraude din istoria politica a tarii.
1999: A murit Franjo Tudjman, presedintele Croatiei.
Zii de nastere, aniversari
1830: S-a nascut Emily Dickinson, poeta nascuta in Amherst, Massachusetts, Statele Unite, si care intreaga viata a trait doar in orasul natal. A inceput sa scrie inspirata fiind de o intalnire cu reverendul Charles Wadsworth. Mentorul ei a fost insa scriitorul Thomas Wentworth Higginson, cu care a purtat o corespondenta indelungata. Emily Dickinson s-a stins din viata la 56 de ani. In timpul vietii, doar doua dintre poemele ei au fost publicate, restul operei sale aparand postum. Sora ei, Lavinia Dickinson, a descoperit sute de poeme in biroul de lucru al acesteia si le-a publicat in mai multe volume. Opera ei a contribuit la modernizarea poeziei.
1870: S-a nascut Pierre Louys, scriitor francez.
1872: S-a nascut Don Lorenzo Perosi, compozitor italian.
1891: S-a nascut Nelly Sachs, scriitor german, laureat cu Nobel.
1919: S-a nascut Sile Dinicu, dirijor, pianist, compozitor de muzica de estrada si usoara din Romania, timp de patru decenii s-a aflat la conducerea orchestrei radio (big band).
1928: S-a nascut Dan Blocker, actor american.
1934: S-a nascut Leopoldina Balanuta, actrita romana, nascuta in Paulesti, judetul Vrancea.
1952: S-a nascut Susan Dey, actrita americanca.
1960: S-a nascut Kenneth Branagh, actor si regizor originar din Irlanda.
1974: S-a nascut Meg White, baterist american, component al trupei White Stripes.
1977: S-a nascut Vincenzo Italiano, fotbalist italian.
Calendar religios 10 decembrie
Calendar crestin ortodox:
Sfintii Mucenici Mina, Ermoghen si Eugraf
Calendar greco-catolic:
Sfintii Mina, Ermogen si Eugraf
Calendar crestin romano-catolic:
Ss. Melhiade; Mina, ostas
Sursa: eMaramures.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult