Reper istoric din 10 martie
1876: Alexander Graham Bell a realizat prima convorbire telefonica. S-a intamplat in Boston, Massachusetts, cand inventatorul a purtat o convorbire cu asistentul sau, Thomas Watson – aflat intr-o incapere alaturata. Cand legatura telefonica a fost stabilita, Bell a rostit celebrele cuvinte care au ramas in istorie ca primele fraze comunicate intr-o convorbire telefonica: “Mister Watson, come here! I want you!” (Domnule Watson, vino aici! Am nevoie de tine!). Aparatul folosit era confectionat din lemn si cateva fire care aveau la capat o palnie. Bell a reusit sa isi testeze inventia cu putin timp inainte de concurentul sau, Elisha Gray, care, de asemenea, dorea sa patenteze inventia. Succesul a fost astfel asigurat, pentru ca dupa trei saptamani a reusit sa perfectioneze aparatul si sa il inregistreze sub numele sau. Totusi, se prezuma ca inventatorul italian Antonio Meucci a fost cel care a inventat aparatul in 1849, iar in septembrie 2001, acesta a fost creditat in mod oficial de Congresul american cu inventarea telefonului, in locul lui Alexander Graham Bell. Telefonul este derivat din cuvintele grecesti „tele”, care inseamna „departe” si „phon” care inseamna „voce”. Alexander Graham Bell s-a nascut in 1847 in Edinburgh, Scotland. S-a mutat in Ontario (Canada), apoi in Statele Unite, unde si+a inceput activitatea ca inventator.
Alte evenimente importante din 10 martie
241 i.Hr.: Primul Razboi Punic: Victoria decisiva a romanilor asupra Cartaginei in batalia de la Insulele Aegates pune capat primului razboi punic
1855: Se inaugureaza linia telegrafica Bucuresti-Giurgiu
1871: Fata de continuarea manifestarilor antigermane, Carol I convoaca guvernul si ia hotararea de a parasi tara chiar a doua zi. Renunta la ideea abdicarii cu conditia constituirii unui guvern care sa obtina votarea bugetului si sa rezolve problema concesionarii cailor ferate. Guvernul liberal condus de Ion Ghica demisioneaza. Lascar Catargiu isi ia raspunderea noului guvern.
1927: A fost infiintata Societatea de Chimie
1936: A murit Garabet Ibraileanu, critic, istoric si teoretician literar.
1945: Bombardiere americane arunca aproape 2.000 de tone de bombe incendiare asupra orasului japonez Tokyo, distrugand mari parti din capitala Japoniei si ucigand 100.000 de civili
1993: Comisia ONU pentru drepturile omului a adoptat o Rezolutie in care se aprecia ca Romania a facut progrese in ce priveste aplicarea normelor statului de drept si respectarea drepturilor omului.
1993: Regizorului roman Dan Pita i-a fost decernata de catre guvernul francez distinctia „Officier de l’ordre des arts et des lettres”, pentru merite in domeniul culturii.
2003: Departamentul american al Comertului a acordat Romaniei statutul de tara cu economie de piata, titlu care a intrat in vigoare la 11 martie, dupa publicarea deciziei in Monitorul Oficial al Statelor Unite.
2004: A murit poetul Mihai Ursachi. A fost detinut politic in anii 60, fiind un adversar declarat al regimului totalitarist din Romania
Aniversari vedete si personalitati
1856: S-a nascut Petre Dulfu, poet, traducator si dramaturg maramuresean. S-a nascut in Tohat, judetul Maramures. Dupa absolvirea claselor primare si a gimnaziului din Baia Mare, a urmat cursurile Facultatii de Litere si Filosofie. In 1881, diploma de doctor in filosofie cu o lucrare dedicata activitatii literare a lui Vasile Alecsandri. In 1873 a debutat in revista “Familia”, condusa de Iosif Vulcan. Dupa terminarea studiilor, s-a stabilit in Bucuresti, desfasurand o bogata activitate literara si didactica pana la sfarsitul vietii. Aici, prin intermediul lui Ioan Slavici si apoi in casa cunoscutului pedagog Barbu Constantinescu, a avut ocazia sa cunoasca mari personalitati culturale: Bogdan Petriceicu Hasdeu, Mihai Eminescu, Alexandru Vlahuta, Alexandru Odobescu, B. St. Delavrancea. In anul 1894, a debutat editorial cu Ispravile lui Pacala. Premiata de Academia Romana, lucrarea a cunoscut zeci de editii aducandu-i o popularitate deosebita. Au urmat alte creatii care, de asemenea, i-au adus recunoastere unanima: Snoave, Odinioara, Ion Saracul, Zana florilor, Cei doi feti-logofeti cu parul de aur, Gruia lui Novac, Povestea lui Fat-Frumos etc. A fost rasplatit cu un oremiu al Academiei Romane si in 1903, pentru una dintre cele mai bune traduceri facute la vremea respectiva pieselor lui Euripide: Ifigenia in Aulida si Ifigenia in Taurida. S-a stins din viata la 31 octombrie 1953.
1628: S-a nascut Marcello Malpighi, medic si fiziolog, inventatorul anatomiei microscopice
1833: S-a nascut Dimitrie A. Sturdza-Miclausanu, istoric si om politic liberal, presedinte al PNL si al Consiliului de Ministri; fost membru si presedinte al Academiei Romane
1861: S-a nascut Taras Sevcenko, poet ucrainean
1879: S-a nascut Dumitru Caracostea, istoric literar si folclorist
1903: S-a nascut Bix Beiderbecke (Leon Bismark), trompetist american de origine germana
1920: S-a nascut Jethro (Kenneth Burns), violonist american (Homer&Jethro)
1921: S-a nascut Arta Florescu, soprana si profesoara de muzica
1938: S-a nascut Norman Blake, chitarist country american.
1938: S-a nascut Johnnie Allen, muzician cajun-country american.
1940: S-a nascut Mihail Bulgakov, prozator, dramaturg rus
1940: S-a nascut Chuck Norris, actor
1940: S-a nascut Dean Torrence, cantaret american (Jan & Dean)
1941: S-a nascut Teodor Melescanu, om politic, fost ministru de externe, ministru al justitiei din 2008,
1945: S-a nascut Pete Nelson, vocalist britanic (Flowerpot Men)
1947: S-a nascut Tom Scholz, chitarist, clapar si compozitor american (Boston)
1950: S-a nascut Ted McKennan, baterist britanic (Tear Gas, Sensational Alex Harvey Band)
1953: S-a nascut Niky Dinescu, muzician roman (Iris, Voltaj)
1953: S-a nascut Nicu Ginga, sportiv roman de lupte greco-romane
1955: Tina Charles (Tina Hoskins), cantareata britanica
1955: Bunny DeBarge, cantareata americana (DeBarge)
1955: S-a nascut Adi Ordean, chitarist, vocalist si compozitor roman (Rosu si Negru, Compact)
1957: S-a nascut Osama Ben Laden sau Usama bin Laden, seful gruparii teroriste “Al Quaida”, considerat autorul moral al atentatului terorist din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite ale Americii. S-a nascut in Riad, Arabia Saudita. Tatal sau, Muhammed Awad bin Laden, a fost un om de afaceri prosper, apropiat de familia regala. Parintii sai au divorat imediat dupa nasterea lui Osama, iar copilul a ramas cu mama, traind alaturi de cei trei frati vitregi si o sora vitrega. S-a alaturat de tanar gruparilor radicale islamiste si a format apoi organizatia terorista Al-Qaeda. Este acuzat ca a orchestrat mai multe atacuri sangeroase, dar mai ales cel asupra SUA, cand Turnurile Gemene si Pentagonul au fost lovite de trei avioane de pasageri. A fost condamnat in lipsa pentru mai multe fapte, inclusiv bombardarea ambasadelor americane din Tanzania si Kenya.. Este pe lista celor mai cautati infractori din lume (Ten Most Wanted Fugitives list).
1958: S-a nascut Sharon Stone, actrita americana, in Meadville, Pennsylvania. Fiica unui muncitor, a studiat la Universitatea Edinboro University, iar dupa absolvire a concurat la un concurs de frumusete si a obtinut titlul Miss Pennsylvania, ceea ce a determinat-o sa urmeze o cariera de model in New York. A semnat un contract cu agentia Ford, dar la sfarsitul anilor ’70 a renuntat la cariera in modelling ca sa se dedice actoriei. A devenit celebra cu rolul din ”Instinct primar” (Basic Instinct), unde a jucat alaturi de un alt actor celbru, Michael Douglas.
1958: S-a nascut Jeff Ament, muzician, membru al trupei Pearl Jam
1964: S-a nascut Neneh Cherry, cantareata americana
1965: S-a nascut Tina Charles, solista americana
1970: S-a nascut Michele Serena, fotbalist italian
Calendar religios 10 martie
Calendar crestin ortodox:
Sfantul Mucenic Codrat din Corint si cei impreuna cu dansul
Calendar crestin greco-catolic:
Sfintii Quadrat, Ciprian si insotitorii (+ 258).
Calendar crestin romano-catolic:
Sfintii 40 de soldati, mucenici
Sursa: eMM.ro