Reper istoric 11 aprilie
1970: Naveta spatiala Apollo 13 a fost lansata spre Luna, cu trei astronauti la bord, James A. Lovell, John L. Swigert si Fred W. Haise, insa ceea ce ar fi trebuit sa fie o misiune de rutina s-a transformat intr-un cosmar, care i-a facut pe americani sa creada si mai mult in superstitii si sa se teama de cifra 13, pentru ca rezervorul de oxigen al Apollo 13 a explodat intr-o zi de 13 (aprilie), iar imediat din spatiu s- auzit la baza de pe Pamant: „Huston, avem o problema aici!” Era apelul lui James A. Lovell, care anunta gravul incident ce a tinut cu sufletul la gura lumea intreaga.
Destinatia navetei spatiale Apollo 13 era regiunea muntoasa Fra Mauro de pe Luna, in care astronautii urmau sa exploreze Bazinul Imbrium si sa faca experimente geologice. In ziua de 13 aprilie 1970, la 46 ore si 43 minute de la decolare, James A. Lovell a transmis catre Houston: „Nava este in forma foarte buna. Suntem plictisiti de moarte aici.” Apoi, echipajul a facut o transmisie televizata si s-a apucat de examinarea modulului de aselenizare Aquarius, pentru ca Apollo 13 urma sa intre pe orbita Lunii in scurta vreme. Dupa 9 ore si 12 minute, un rezervor de oxigen din modulul de servicu a explodat, iar Apollo 13, aflata la 320.000 km distanta de Pamant, risca sa devina un sicriu pentru cei trei membri ai echipajului pentru ca alimentarea cu oxigen, electricitate, lumina si apa s-a intrerupt.
Misiunea de salvare a inceput din momentul in care s-au auzit cuvintele „Huston, avem o problema!” De la baza Huston, Jack Lousma a raspuns: „Confirmare, ceva iese din Modulul de Comanda.” Lovell a continuat: „E un fel de gaz.” Era oxigenul de care astronautii aveau nevoie sa se poata intoarce pe Pamant. Dramatismul orelor urmatoare a fost surprins chiar intr-un film, cu titlul Apollo 13, si care l-a avut pe actorul Tom Hanks in rolul principal, al comandantului misiunii, James A. Lovell.
Astronautii au fost sfatuiti ce sa faca, iar orele care au urmat se incadreaza in cele mai dramatice povesti de supravietuire pentru ca a fost nevoie de gasirea unei solutii in timp foarte scurt. Echipajului i s-a solicitat sa se mute in modulul lunar pentru a scapa de depresurizarea rapida a modulului de comanda, sa isi reduca din portia de apa si sa suporte temperaturi de sub zeroa grade pentru zile in sir. In plus, astronautii au trebuit sa se ghideze dupa Soare pentru ca toate sistemele de navigatie s-au defectat in timpul exploziei.
Pe 14 aprilie, Apollo 13 s-a deplasat in jurul Lunii, cand Lovell a efectuat o manevra extrem de dificila, constand in suprasolicitarea motorului vreme de cinci minute, prin care sa se genereze modulului spatial suficienta energie pentru a ajunge pe Pamant. La doua ore dupa inconjurarea partii indepartate a Lunii, echipajul a pus in functiune motorul si si-a inceput coborarea spre Pamant.
In urmatoarele trei zile, Lovell, Haise si Swigert au stat inghesuiti in modulul lunar inghetat. In acest timp, echipa de control incerca cu disperare sa gaseasca o procedura care sa permita astonautilor sa reporneasca modulul de comanda, pentru revenirea pe Pamant. La 17 aprilie, naveta spatiala a reintrat in atmosfera Pamantului. Echipa de control se temea ca scuturile calorice ale modulului de control s-au defectat in accident, insa dupa patru minute in care nu s-a auzit nimic prin radio, au fost vazute parasutele echipajului Apollo 13, iar astronautii au plonjat in siguranta in Oceanul Pacific.
Foto: (c) NASA |
Program Apollo – misiuni spatiale NASA
25 mai 1961, John F. Kennedy anunta lumii ca pana la sfarsitul deceniului sapte omul va pune piciorul pe Luna. Asa a demarat programul Apollo, caruia i-au trebuit opt ani si unsprezece misiuni pentru a-si atinge obiectivul.
Apollo 7
11-22 octombrie 1968: Walter M. Schirra, Donn F. Eisele si Walter Cunningham au efectuat manevre de cuplare cu modulul lunar identice cu cele prevazute in cazul aselenizarii, chiar daca nu au avut cu ei si modulul lunar.
Apollo 8
21-24 decembrie 1968: Frank Borman, James A. Lovell si William A. Anders au fost primii oameni care au vazut de aproape fata ascunsa a Lunii si cei dintai care au iesit din campul gravitational al Pamantului.
Apollo 9
3-13 martie 1969: James A. McDivitt, David R. Scott si Russell L. Schweickart au testat pe orbita terestra desprinderea si cuplarea modulului lunar. A fost primul zbor cu echipaj uman al modulului.
Apollo 10
18-26 mai 1969: Thomas P. Stafford, John W. Young si Eugene A. Cernan au facut repetitia generala pentru misiunea Apollo 11, mai putin aselenizarea. Stafford si Young au ajuns cu modulul lunar pana la 14 kilometri de suprafata selenara.
Apollo 11
16-24 iulie 1969: Primi pasi ai omului pe un alt corp ceresc au fost facuti de Neil Armstrong si Buzz Aldrin la 20 iulie 1969. Al treilea membru al echipajului a fost Michael Collins. Au ramas celebre cuvintele lui Armstrong: „Un pas mic pentru om, dar un pas urias pentru omenire.“
Apollo 12
14-24 noiembrie 1969: Charles Conrad, Richard F. Gordon si Alan L. Bean au adus pe Pamant fragmente din sonda Surveyor III (cazuta pe suprafata Lunii in 1967).
Apollo 13
11-17 aprilie 1970: „Houston, Houston, avem o problema!“ Din cauza unei explozii intr-unul dintre tancurile cu oxigen, nava a fost avariata, iar echipajul (James A. Lovell, John L. Swigert si Fred W. Haise) a fost fortat sa se intoarca fara sa fi aselenizat.
Apollo 14
31 ianuarie – 9 februarie 1971: Alan B. Shepard, Stuart A. Roosa si Edgar D. Mitchel au dus la bun sfarsit misiunea incredintata echipajului de pe Apollo 13 – aselenizarea in zona craterului Fra Mauro si colectarea de roci.
Apollo 15
26 iulie – 7 august 1971: Pentru prima data, astronautii care au aselenizat au folosit un mijloc de transport (Lunar Roving Vehicle – LRV). Echipajul a fost alcatuit din David R. Scott, Alfred M. Worden si James B. Irwin.
Apollo 16
16-27 aprilie 1972: John W. Young, Thomas K. Mattingly si Charles M. Duke au recoltat roci, au facut fotografii si au folosit pentru prima oara un spectrograf.
Apollo 17
7-19 decembrie 1972: Eugene A. Cernan, Ronald E. Evans si Harrison H. Schmitt au incheiat misiunile Apollo. 14 decembrie 1972 este ultima zi in care un om (E. A. Cernan) a calcat pe solul lunar.
Alte evenimente importante din 11 aprilie
11 aprilie – „Ziua internationala a celor eliberati din lagarele de concentrare fasciste”; este marcata in ziua eliberarii lagarului de la Buchenwald – 11.IV.1945.
1713: Au fost semnate Tratatele de pace de la Utrecht. Filip al V-lea de Bourbon (1700-1746) a fost recunoscut rege al Spaniei cu conditia ca Franta si Spania sa nu fie unite niciodata sub aceeasi coroana.
1744: A murit Antioh Cantemir, scriitor si diplomat rus de origine romana, fiul lui Dimitrie Cantemir, domnul Moldovei
1877: Armatele ruse au trecut frontiera Romaniei, indreptandu-se spre Dunare.
1805: A fost semnat, la Sankt Petersburg, un Tratatul de alianta anglo-rus. A constituit baza celei de a II-a coalitii antifranceze: Anglia, Rusia, Austria, Suedia, Neapole.
1880: S-a infiintat prima directie a Cailor Ferate Romane (CFR).
1880: S-a infiintat Banca Nationala a Romaniei.
1899: Spania a cedat Puerto Rico Statelor Unite.
1903: A murit Gemma Galgani, vizionara, purtatoare a stigmatelor Domnului, sfanta.
1905: A fost beatificata, de catre Papa Pius al X-lea, Ioana d’Arc.
1907: A murit Simeon Florea Marian, preot, folclorist si etnograf, membru titular al Academiei Roman.
1913: Pilotul francez Gustave Hamel a traversat Canalul de la Dunkirk la Dover si s-a intors in 90 m, stabilind un nou record.
1919: A fost creata Organizatia Internationala a Muncii (OIM). Din 1946 este institutie specializata a ONU. Romania este membru fondator al acestei organizatii.
1932: A fost prezentat in Romania filmul ”Visul lui Tanase”, coproductie romano-germana. Filmul-scheci de N. Kiritescu a fost realizat la Berlin, iar rolul principal l-a detinut cunoscutul actor Constantin Tanase.
1944: A murit Ion Minulescu, poet, prozator si dramaturg.
1945: Au fost eliberate de catre americani lagarele de concentrare de la Buchenwald si Mittelbau Dora.
1946: A murit prozatorul Dem Theodorescu.
1946: SUA au reluat oficial relatiile cu Argentina.
1949: Are loc premiera piesei Haiducii de Victor Eftimiu
1961: A inceput procesul Eichmann in Israel, unul dintre organizatorii „solutiei finale” (omorarea evreilor in lagarele naziste). La 31 mai 1962 a fost executat.
1963: A fost publicata Enciclica Papei Ioan XXIII „Pacem in Terris”
1964: A murit matematicianul Alexandru Ghika, academician roman.
1969: Premiera, la Teatrul Mic din Bucuresti, a piesei „Iona” de Marin Sorescu. Premiera absoluta a tragediei in patru tablouri, a fost montata de regizorul Andrei Serban la Teatrul Mic din Bucuresti. Rolul titular a fost detinut de actorul emerit George Constantin.
1983: A murit actrita mexicana Dolores del Rio
1984: S-a nascut, in Melbourne, Australia, Zoe, primul bebelus din lume provenit dintr-un embrion inghetat.
1984: Astronautii de pe naveta Challenger au incheiat cu succes prima reparatie in spatiu a unui satelit – „Solar Maximum Mission”.
1998: A murit actorul american Rodney Harvey.
1999: A fost testata, in India, o noua varianta a rachetei balistice cu raza medie de actiune de tip „AGNI – II”.
2001: A murit actorul britanic de comedie, cantaretul si animatorul Sir Harry Secombe.
2002: A avut loc atentatul comis la sinagoga din Djerba (sudul Tunisiei) soldat cu 21 de morti, dintre care 14 germani, revendicat de organizatia terorista Al-Qaida.
2005: India si China au semnat un acord in vederea solutionarii unui diferend frontalier, care dureaza de peste 40 de ani.
2006: Ariel Sharon, aflat in coma din 5 ianuarie 2006, a fost declarat oficial in incapacitate de a-si exercita functia de premier al Israelului.
2007: „Ziua internationala a celor eliberati din lagarele de concentrare fasciste” (la 11 aprilie 1945 se prabuseau zidurile „fabricii mortii” de la Buchenwald, simbol al ororilor naziste).
Aniversari vedete si personalitati
146: S-a nascut Lucius Pertinax Severus Septimius, imparat roman (193- 211), fondator al dinastiei Severilor
1819: S-a nascut Karl (Charles) Hallé, pianist si dirijor german
1854: S-a nascut Ioan S. Nenitescu, poet si dramaturg, membru corespondent al Academiei Romane.
1858: S-a nascut Barbu Delavrancea (Barbu Stefanescu), scriitor si omul politic conservator, autorul trilogiei istorice «Apus de Soare», «Viforul» si «Luceafarul».
1869: S-a nascut Gustav Vigeland, sculptor norvegian.
1871: S-a nascut Theodor Pallady, pictor
1898: S-a nascut Mircea Stefanescu, dramaturg si scenarist.
1901: S-a nascut Theodor Rogalski, compozitor.
1905: S-a nascut Jozsef Attila, poet maghiar.
1906: S-a nascut Dale Messick, desenator american, creator al personajului „Brenda Starr”, din filmele de animatie.
1943: S-a nascut Tony Victor, vocalist american (The Classics).
1944: S-a nascut John Milius, scenarist american, regizor si producator.
1949: S-a nascut Sheridan, vocalist britanic (Brotherhood Of Men).
1954: S-a nascut Teo Peter, basistul trupei „Compact”
1956: S-a nascut Neville Staples, cantaret jamaican (Specials).
1957: S-a nascut Mirela Voiculescu-Fugaru, cantareata
1924: S-a nascut Gogu Viziru, personalitate marcanta a tenisului romanesc.
1942: S-a nascut Virgil Mazilescu, poet si traducator
1970: S-a nascut Delroy Pearson, cantareata britanica (Five Stars).
Calendar religios 11 aprilie
Calendar crestin ortodox:
Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica; Sf. Mc. Antipa (Sambata lui Lazar) (Pomenirea mortilor)
Calendar crestin greco-catolic:
Sambata sfantului si dreptului Lazar. S Antipa, ep, m (+ sec I). Pomenirea mortilor
Calendar crestin romano-catolic:
SAMBATA SFANTA. Ss. Stanislau, ep. m.; Gemma Galgani, fc.
Sursa: eMM.ro