Ziua mondiala de rugaciune
1980: A incetat din viata sculptorul baimarean Vida Geza. Artistul s-a nascut in Baia Mare in 28 februarie 1913 si inca din copilarie a inceput sa ciopleasca in lemn. Din 1931 si pana in 1935, a studiat cu celebrul pictor Sandor Ziffer, iar debutul sau a avut loc cu ocazia expozitiei artistilor plastici baimareni din 1937. El a prezentat mai multe lucrari realizate in lemn, printre care si opera „Mineri”. De altfel, de-a lungul carierei sale, Vida Gheza a avut ca modele minerii maramureseni, mai multe opere surprinzand chipurile aspre ale acestora. Intre 1938-1939, a luat parte ca voluntar la Razboiul Civil din Spania, alaturi de brigazile internationale ale Armatei republicane. A revenit in tara doi ani mai tarziu, insa pentru o scurta perioada pentru ca a plecat la Budapesta, unde s-a inscris la cursurile Academiei de Arta. Pe timpul studiilor a realizat numerose sculpturi, toate in lemn, surprinzand prin maniera bruta de a lucra materialul. A fost recompendat cu numerose distinctii, printre cere Premiul de Stat – 1953, Titlul de Artist al Poporului – 1964, Premiul Comitetului de Stat pentru Cultura si Arta – 1971, iar din 1974 a devenit membru corespondent al Academiei Romane. A realizat monumentele de la Moisei si de la Carei, precum si Sfatul batranilor – ultima lucrare amplasata in fata Palatului Administrativ din Baia Mare.
Alte evenimente importante din 11 mai
330: Constantinopolul, ridicat pe locul vechii colonii grecesti Byzantion, este inaugurat oficial ca noua capitala a Imperiului roman.
1529: Ioan Zapolya si domnul Moldovei, Petru Rares, au semnat un acord prin care conducatorul roman a intrat in posesia cetatilor Ciceu, Bistrita, Cetatea de Balta, Ungurasul si Rodna, in schimbul ajutorului acordat impotriva lui Ferdinand de Habsburg.
1784: Limba germana a fost declarata limba oficiala in Transilvania.
1811: S-a nascut Vissarion G. Belinski, critic literar si ganditor rus (a exercitat o influenta considerabila asupra gandirii ruse din secolul al XIX-lea)
1886: A fost inaugurata, în fata Universitatii din Bucuresti, statuia carturarului iluminist Gheorghe Lazar, realizata de sculptorul Ion Georgescu
1867: A fost garantata, prin Tratatul de la Londra, independenta si neutralitatea Marelui Ducat de Luxemburg.
1877: Guvernul Romaniei a anulat plata tributului catre Turcia, iar suma, in valoare de 914.000 de lei, a fost pusa la dispozitia Ministerului de Razboi.
1911: O echipa de gimnasti romani a participat la concursul international de gimnastica de la Torino, cucerind medalii de argint; prima participare pe plan international a unei echipe romanesti.
1931: In cadrul Conferintei sefilor Statelor Majore ale tarilor Micii Intelegeri, desfasurata la Bucuresti, a fost definitivat textul Conventiei militare unice a Micii Intelegeri.
1939: La Bucuresti, a fost incheiat un Acord intre Romania si Marea Britanie, privitor la schimburile comerciale dintre cele doua tari.
1949: Israelul a fost primit in ONU.
1950: A avut loc premiera absoluta a piesei „Cantareata cheala” de Eugen Ionesco, la Paris.
1955: Au inceput lucrarile Conferintei de Varsovia, in cadrul carora a fost creat Tratatul cu acelasi nume. Romania a fost semnatara a Tratatului de la Varsovia.
1981: A incetat din viata solistul jamaican Bob Marley.
1990: In Piata Universitatii din Bucuresti, 68 de oameni au intrat in greva foamei pentru sustinerea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara.
1990: Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN) si-a ancetat activitatea, in perspectiva alegerilor care urmau sa aiba loc in Romania.
1991: A fost semnat, la Bucuresti, Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungaria privind stabilirea unui regim de cer deschis”.
1994: La Strasbourg, in cadrul Sesiunii Comitetului de Ministri ai Consiliului Europei, Teodor Melescanu, detinatorul portofoliului de la Externe, a semnat Protocolul 11 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale, considerat document cheie al Conventiei si care prevede, printre altele, dreptul cetatenilor de a se adresa Curtii Drepturilor Omului.
1995: La Palatul Europei din Strasbourg, Romania a fost prima tara care a depus la Consiliul Europei instrumentele de ratificare a Conventiei-cadru privind minoritatile nationale.
1995: Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a hotarat prelugirea, pe termen nelimitat, a Tratatului de Neproliferare Nucleara, semnat in urma cu 25 de ani.
1999: Legea privind accesul la propriul dosar de Securitate si deconspirarea Securitatii ca politie politica a intrat in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, dupa ce, timp de 16 luni, s-a aflat la Senat, iar pentru o perioada de sapte luni a fost analizata an Comisiile juridica si de aparare ale Camerei.
Zile de nastere vedete si personalitati
1904: S-a nascut Salvador Dali, pictor, grafician si scriitor spaniol. Reprezentant stralucit al suprarealismului. A realizat ilustratii de carte, costume si decoruri pentru balete si filme. A scris numerose eseuri si autobiografiile „Viata secreta a lui Salvador Dali” si „Jurnalul unui geniu”. A atras atentia mass-media datorita aparitiilor sale excentrice. A inceput sa picteze de mic, iar in 1921 a inceput cursurile Academiei de Arte Frumoase San-Fernando din Madrid, dar a fost exclus la scurt timp dupa ce si-a incitat colegii la actiuni de protest. A plecat la Paris in 1926, unde i-a cunoscut pe Pablo Picaso, Joan Miro, Andre Breton. Tot aici si-a cunoscut viitoarea sotie, Gala Diaconov, pe atunci sotia poetului Paul Eluard. S-a stabilit apoi la New York, unde a atras atentia nu numai prin opera sa, ci si prin modul excentric in care se manifesta in public. Ultima parte a vietii si-a petrecut-o in localitatea natala, Figueras, unde s-a si stind din viata la 23 ianuarie 1989.
1811: S-a nascut Vissarion Belinski, critic literar si ganditor rus.
1830: S-a nascut Emanoil Bacaloglu, savant roman, fizician, matematician si chimist roman, inclus de UNESCO in 1991 pe lista „Personalitatilor eminente”.
1854: S-a nascut Ottmar Mergentaler, inginer american de origine americana, inventatorul unei masini tipografice care a dus la aparitia tipografiei contemporane.
1855: S-a nascut Anatoli Liadov, compozitor rus.
1899: S-a nascut (la Viena) arhitectul George Matei Cantacuzino, figura proeminenta a arhitecturii romanesti interbelice; cunoscut si ca pictor, literat si publicist.
1903: S-a nascut prozatorul Virgil Birou, presedinte al Societatii Scriitorilor Romani din Banat între anii 1941 si 1944; a organizat, în 1941, prima expozitie a cartii, artelor plastice si grafice din Banat
1905: S-a nascut biologul Vasile Jitariu; rezultatele cercetarilor sale, în domeniul fiziologiei umane sau animale, sunt adunate în peste 120 de lucrari si studii; de numele sau se leaga introducerea în biologie a conceptului de „biocuanta”.
1905: S-a nascut Michail A. Sholokhov, scriitor rus, laureat al premiului Nobel pentru Literatura in anul 1965.
1911: S-a nascut actrita franceza de origine romana Jany Holt
1913: S-a nascut actrita Beate Fredanov
1914: S-a nascut Haroun Tazieff, renumit vulcanolog francez.
1916: S-a nascut Camilo Jose Cela, scriitor spaniol, laureat al premiului Nobel pentru Literatura in 1989.
1926: S-a nascut inginerul Horia Colan; specialist în domeniul metalurgiei, s-a ocupat mai ales de metalurgia pulberilor; studii si în domeniul istoriei stiintei si tehnicii, cu preocupari de valorificare a unor traditii si prioritati romanesti
1926: S-a nascut Valeriu D. Cotea, enolog roman.
1931: S-a nascut prozatorul Laurentiu Cernet
1940: S-a nascut Gheorghe Istrate, poet si publicist roman.
1941: S-a nascut Crisu Dascalu, poet si teoretician.
1946: S-a nascut oboistul Radu Chisu
1966: S-a nascut Christoph Doom Schneider, muyician (Die Firma, Feeling B, Rammstein)
1978: S-a nascut Romeo Stancu, fotbalist
1986: S-a nascut Iasmin Latoclevici, fotbalist
Calendar religios 11 mai
Calendar crestin ortodox:
Duminica a treia dupa Pasti (a Mironositelor); Sf.Sfintit Mucenic Mochie; Sf.Metodie si Chiril, Apostolii slavilor
Calendar crestin greco-catolic:
Duminica a 3 dupa Pasti (a Mironositelor) Sf Ap Simon Zelotul
Calendar crestin romano-catolic:
Coborarea Sfantului Duh (Rusaliile)
Sursa: eMM
Am rămas cu povestea la pioneze! Vorbeam de șubrezimea sistemului politic și administrativ maramureșean! O șubrezime accentuată în ultimele luni,...
Citeste mai mult