Reper istoric din 11 martie
2004: La Madrid, a avut loc un atentat terorist extrem de sangeros, soldat cu 200 de oameni, printre care si 16 romani. In data de 11 martie, mai multe explozii simultane, la ora de varf, s-au inregistrat in patru trenuri madrilene, atentatul fiind revendicat de gruparea extremista al-Qaida.
Exploziile au avut loc aproape simultan intre 7.39 si 7.42 dimineata, in statiile Atocha (3 bombe), El Pozo del Tío Raimundo (2 bombe), Santa Eugenia (1 bomba) si o a patra in calea Téllez spre Atocha. Atacurile au fost indreptate impotriva trenurilor care asigurau legatura cu suburbiile si care erau pline cu navetisti ce se indreptau spre locurile de munca din Madrid.
Circa 200 de oameni si-au pierdut viata si circa 1.500 au fost raniti. Dintre victime, 41 erau cetateni straini, cel mai mare numar de morti provenind din Romania – 16, cate 5 din Ecuador si Peru, 4 din Polonia, 3 din Columbia, 2 din Honduras si cate unul din Bulgaria, Chile, Cuba, Republica Dominicana, Guineea-Bissau, Franta si Maroc.
Initial s-a crezut ca atacurile au fost puse la cale de organizatia separatista ETA, dar in aceeasi zi un grup care a sustinut ca actioneaza in numele al-Qaida a revendicat atentatele comise la Madrid, printr-un mesaj e-mail primit de cotidianul de limba araba Al Quds al-Arabi, care apare la Londra. In mesaj, grupul autointitulat Brigada Abu Hafs al-Masri, si-a asumat responsabilitatea pentru comiterea celui mai sangeros atac terorist, intr-un oras european, de la al doilea razboi mondial.
Autorii au fost identificati si un numar de 28 de persoane au fost acuzate pentru cumplitul atentat terosrist de la Madrid. Judecatorul Javier Gomez Bermudez a pronuntat verdictul in ceea ce ii priveste pe cei 28 de acuzati, dupa aproape trei luni de deliberari. Toti acuzatii, in majoritate marocani, au negat ca ar fi fost implicati in aceste atacuri, care au zguduit Spania cu trei zile inainte de alegerile legislative. Marocanii Jamal Zougam (acuzat ca ar fi unul dintre cei care au plasat bombele) si Othman el-Gnaoui, dar si de spaniolul Jose Emilio Suarez Trashorras au fost recunoscuti vinovati de asasinate si tentative de asasinate teroriste, iar pedepsele lor au fost limitate la 40 de ani de inchisoare fiecare. Tribunalul a provocat insa si o surpriza, pentru ca l-a achitat pe egipteanul Rabei Osman Sayed Ahmed, zis ”Mohamed Egipteanul”, care era prezentat de catre acuzare drept unul din cei trei organizatori ai atentatelor. Ceilalti doi acuzati, care erau considerati drept organizatori ai acestei actiuni, marocanii Yussef Belhadj si Hassan al-Haski, au fost condamnati la pedepse sub 20 de ani fiecare pentru apartenenta la un grup terorist. In total, sapte din cei 28 de acuzati in dosarul atentatelor au fost achitati.
Data de 11 martie a fost declarata ”Ziua europeana a victimelor terorismului” de catre Parlamentul European in memoria celor care si-au pierdut viata in atentatul de la Madrid. Initial, s-a propus ca evenimentul sa fie marcat pe 11 septembrie, ziua celor mai mari atentate teroriste comise in lume (SUA, 2001).
Alte evenimente importante din 11 martie
1291: A fost facuta prima mentiune documentara privind participarea romanilor la Dieta speciala convocata de regele ungar Andrei al III-lea, la Alba Iulia.
1513: A fost ales Papa Leon al X-lea (laic Giovanni de Medici, fiul lui Lorenzo Magnificul, ducele Florentei si protector al artelor). Papa Leon a ocupat Scaunul pontifical intre anii 1513 si 1521.
1818: A fost publicat romanul ”Frankenstein” de Mary Shelley.
1851: A avut loc, la Teatrul Fenice din Venetia, premiera operei “Rigoletto”, de Giuseppe Verdi.
1861: A fost adoptata Constitutia Confederatiei Statelor Americane, cele zece state sudice care s-au separat de nordul abolitionist. Razboiul de secesiune a durat intre anii 1861 si 1865.
1867: A avut loc, la Opera Mare din Paris, premiera operei “Don Carlos”, de Giuseppe Verdi.
1871: A fost format un guvern conservator, sub conducerea lui Lascar Catargiu, care se va mentine pana in 1976 (”Guvernarea autoritara conservatoare”).
1908: A murit scriitorul Edmondo de Amicis, care a scris povestirea pentru ”Cuore – inima de copil“.
1918: Moscova a devenit capitala Rusiei Sovietice.
1926: Eamon de Valera, revolutionar irlandez, s-a retras de la conducerea organizatiei Sinn Fein. 1935: Hermann Goering creaza Lufftwafe, trupele aeriene ale celui de al III-lea Reich.
1955: A incetat din viata Alexander Fleming, bacteriologul englez care a descoperit, in 1929, penicilina.
1965: A murit regizorul Ion Sahighian
1974: A avut loc o eruptie a vulcanului Etna din Sicilia.
1985: Mihail S. Gorbaciov devine Secretar General al CC al PCUS. Politica sa de reforme („perestroika” si „glasnost”) a reprezentat inceputul deschiderii spre dialog a URSS.
1986: A murit Sonny Terry, bluesman american
1987: A murit preotul Ioan Coman, cel mai mare patrolog roman si una dintre personalitatile cele mai importante ale cercetarii patristice ortodoxe.
1988: A murit Ken Colyer, muzican britanic de jazz
1990: A fost adoptata „Proclamatia de la Timisoara”. Controversatul punct 8 cerea interzicerea prin Legea electorala, pentru primele trei legislaturi consecutive, a dreptului la candidatura al fostilor lideri comunisti sau a ofiterilor de securitate.
1990: Lituania si-a proclamat independenta, fiind primul stat care paraseste Uniunea Sovietica.
1990: Prin alegerea ca presedinte a lui Patricio Aylwin, in Chila a incetat dictatura generalului Augusto Pinochet, care a condus tara din 1974.
1992: A murit scriitorul Nicolae Tic.
1993: Janet Reno devine prima femeie Procuror General al SUA.
1996: Rodae Automobile SA Craiova a lansat oficial productia autoturismului Daewoo Cielo in Romania.
1997: Paul McCartney, membru al trupei Beatles, este innobilat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii
1999: Prim-ministrul Radu Vasile l-a desemnat pe ministrul transporturilor, Traian Basescu, sa negocieze cu Banca Mondiala acordul post-FESAL.
2001: A murit Zahu Pana, poet si ziarist roman de nationalitate aromana.
2001: Intregul sistem de educatie din Romania a intrat in greva generala, dupa ce reprezentantii Aliantei Sindicatelor din Invatamant au apreciat drept nemultumitoare ofertele guvernamentale pentru rezolvarea situatiei personalului din invatamint.
2003: Este fondat Tribunalul Penal International la Haga.
2003: Washingtonul a adresat autoritatilor de la Phenian un protest diplomatic referitor la interceptarea unui avion de spionaj american la data de 2 martie de catre patru avioane de vanatoare nord-coreene, in spatiul aerian international.
2004: A fost adoptat pachetul legislativ in domeniul protectiei si adoptiei copiilor prin care adoptia internationala a copiilor romani era permisa numai in situatiile in care toate demersurile de adoptie interna a acestora au fost epuizate si numai in cazul in care in familia adoptiva din strainatate exista rude de pana la gradul II ale copilului respective.
Aniversari vedete si personalitati
1931: S-a nascut Ion Besoiu, actor roman. S-a nascut la Sibiu si a absolvit Academia de Teatru si Muzica din Sibiu dupa care a jucat pe numerose scene din tara, dar ”Bulandra” din Bucuresti fiind teatrul caruia si-a dedicat viata. Numarul rolurilor interpretate – fie in teatru, fie in cinematografie – de-a lungul carierei artistice este impresionant. A fost distribuit in spectacole ca ”Livada de visini” de A. P. Cehov, regia Lucian Pintilie, Teatrul Bulandra, 1967; ”Dansul mortii” de August Strinberg, regia Iannis Veakis, Teatrul Bulandra, 1968; ”Hamlet” de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Bulandra, 1985; ”Sase personaje în cautarea unui autor” de Luigi Pirandello, regia Catalina Buzoianu, Teatrul Bulandra, 1995. A aparut in filme regizate de Andrei Blaier (Furtuna), Mircea Dragan (Setea), Dinu Cocea (Haiducii), Mircea Muresan (Rascoala), Sergiu Nicolaescu (Atunci i-am condamnat pe toti la moarte, Un comisar acuza), in serialul TV ”Toate panzele sus” de Mircea Muresan etc.
1544: S-a nascut Torquatto Tasso, scriitor italian
1879: S-a nascut Dumitru Caracostea, critic, istoric literar si folclorist, initiator al cercetarilor morfologico-geografice in domeniul creatiei populare
1821: S-a nascut Ion Pillat, poet roman
1903: S-a nascut Lawrence Welk, acordeonist de polka american.
1920: S-a nascut Art Todd, cantaret american
1920: S-a nascut Nicolaas Bloembergen, fizician american de origine olandeza
1921: S-a nascut Astor Piazola, compozitor italian
1929: S-a nascut George Balan, muzicolog roman
1932: S-a nascut Iosif Naghiu, scriitor roman. S-a nascut la Bucuresti, a absolvit Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu”, a debutat ca poet, s-a afirmat apoi ca dramaturg, devenind unul din cei mai importanti autori ai literaturii dramatice romanesti. A fost, timp de opt ani, pana la disparitia sa in 2003, secretarul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti.
1942: S-a nascut Bob Lander (Starander), chitarist si compozitor suedez
1945: S-a nascut Harvey Mandel, chitarist si compozitor american
1947: S-a nascut Mark Stein, vocalist si clapar american (Vanilla Fudge, Boomerang).
1947: S-a nascut „Blue” (Mick) Weaver, clapar britanic (Amen Corner)
1948: S-a nascut George Kooymans, chitarist si compozitor olandez
1950: S-a nascut S-a nascut Bobby McFerrin, vocalist si compozitor american de jazz.
1953: Ladislau Boloni, fotbalist si antrenor roman. S-a nascut la Targu Mures, iar in 1967 a debutat ca fotbalist la echipa Chimica Tarnaveni. Intre 1970 si 1984, a jucat la ASA Tg. Mures, iar apoi s-a tranferat la Steaua Bucuresti, echipa cu care a castigat Cupa campionilor Europeni. In anii 1977 si 1983 a fost desemnat cel mai bun fotbalist al Romaniei. Din anul 2000 a devenit antrenor, ocupandu-se de echipe ca Sporting Lisabona, AS Monaco, Rennes.
1955: S-a nascut Nina Hagen, cantareata germana
1968: S-a nascut Lisa Loeb, cantareata
1962: S-a nascut Lenny Wolf (Kingdome Come), vocalist si compozitor american
1963: S-a nascut Geoff Gayer (Leatherwolf), chitarist
1970: S-a nascut Thomas Staunch (Blind Guardian), cantaret
Calendar religios 11 martie
Calendar crestin ortodox:
Sfantul Sofronie Patriarhul Ierusalimului; Sfantul Mucenic Trofin si Talu
(Post)
Calendar crestin greco-catolic:
Sfantul Sofronie arhiepiscopul Ierusalimului
Calendar crestin romano-catolic:
Sfanta Rozina
Sursa: eMM.ro