12 august – Ziua constructorului
12 august – Ziua Internationala a Tinerilor (International Youth Day) ; a fost proclamata de Adunarea Generala a ONU (17.12.1999) la recomandarea Conferintei Mondiale a Ministrilor responsabili cu problemele tineretului, desfasurata la Londra intre 8–12 august 1998
Evenimente importante din 12 august
1492: Christopher Columb descopera Insulele Canare
1676: Se incheie primul razboi intre colonistii americani si indieni
1684: Moare Nicolo Amati, renumit constructor de viori, profesorul celebrului Antonio Stradivarius.
1827: Moare William Blake, poet, pictor si gravor, reprezentant de seama al preromantismului englez, Blake este unul dintre cei mai originali artisti din istoria literaturii si artei engleze („Carti profetice”, „Cantece ale nevinovatiei”)
1848: Moare George Stephenson, inginer englez, inventatorul locomotivei cu aburi
1877: Exploratorul Sir Henry Stanley (1841–1904) descopera izvoarele raului Congo, cunoscut si sun numele Zair
1901: A murit Nils Nordenskiold, explorator polar suedez; intre 1878-1879, pe corabia “Vega”, Nordenskiold, strabate Arctica de-a lungul tarmului nordic al Eurasiei, realizand prima trecere pe la nord-est din Oceanul Atlantic in Oceanul Pacific.
1910: Aurel Vlaicu zboara prima oara cu avionul construit de el
1914: A murit John Philip Holland, tatal submarinului modern, creatorul si constructorul primului vas subacvatic acceptat de U.S. Navy
1919: Moare Jeannine Barbulée, pianista si profesoara de pian franceza, sora actritei Madeleine Barbulée
1922: Moare Arthur Griffith, primul presedinte al Republicii Irlanda (9 ianuarie –12 august 1922) si membru fondator al Sinn Fein, aripa politica a Armatei Republicane Irlandeze (IRA)
1923: Enrico Tiraboschi a traversat inot Canalul Manecii intr-un timp record de 16 ore si 33 de minute ut Norris McWhirter, unul dintre fondatorii celebrei Guiness Book of Records
1928: Moare Leos Janácek, compozitor, muzicolog, pedagog si dirijor ceh, al treilea mare muzician ceh, dupa Smetana si Dvorák, si singurul precursor al muzicii moderne care lasa lucrari reprezentative pentru secolul al XX–lea
1928: In cadrul editiei a noua a Jocurilor Olimpice, pentru prima data, sunt admise femeile la probele de atletism. Medalia de aur in cursa de 100 m femei a fost castigata de Elisabeth Robinson din SUA
1933: Moare Alexandru Philippide, lingvist si filolog roman
1948: A murit Harry Brearley, inventatorul otelului
1949: Au fost semnate, la Geneva, conventiile internationale pentru protectia victimelor de razboi.
1953: Pe poligonul din Semipalatinsk se face prima detonare a bombei termonucleare (testarea bombei hidrogenice)
1955: A murit scriitorul Thomas Mann, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1929 (“Casa Buddenbrook”, “Muntele vrajit”, “Moarte la Venetia”, “Iosif si fratii sai”, “Doctor Faustus”)
1962: A inceput primul zbor cosmic de lunga durata; sovieticii Pavel Popovici si Adrian Nikolaev au efectuat un zbor cu nava cosmica “Vostok-3”, care a durat 94 ore si 10 minute
1979: Anexarea partii de sud a Saharei Occidentale, revendicata de Mauritania
1979: Moare Gilbert Cesbron scriitor francez
1981: Prezentarea IBM PC
1982: A murit Henry Fonda, actor american (“Femeia diabolica”, “Fructele maniei”, “Razboi si pace”, “Draga mea Clementina”)
1985: Moare Marcel Mihailovici, compozitor francez de origine romana.
1985: Catastrofa aviatica. Avionul Boeing 747 al Japan Air Cives s-a pabusit intre Tokio si Osaka: 524 morti
1989: Moare William B. Shockley, fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica pe 1956, impreuna cu Walter H. Brittain si John Bardeen pentru descoperirea tranzistorului
1992: Se semneaza, la Geneva, Acordul dintre Guvernul Romaniei si inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru refugiati (UNHOR) pentru sprijinirea dezvoltarii structurilor institutiilor romane cu competente in domeniul refugiatilor si azilului.
1993: S-a infiintat Autoritatea Aeronautica Civila Romana
1994: Premierul Nicolae Vacaroiu incepe discutarea programului de privatizare in masa cu partidele parlamentare.
1997: Guvernul a aprobat, printr-o Ordonanta de urgenta, Legea Transporturilor. Reglementarea prevedea accesul nediscriminatoriu la infrastructurile de transport pentru toti agentii economici autorizati sa execute activitatea de transport.
1998: Presedintele PAC, Nicolae Manolescu, si-a anuntat candidatura la Presedintie din partea Aliantei Nationale Liberale.
1999: Partidul Democrat a prezentat o declaratie de presa in care arata ca acest partid este “un promotor al dreptului de proprietate”, insa considera ca orice reglementare in acest domeniu nu trebuie sa conduca la “inlaturarea drepturilor celor mai simple ale chiriasilor si anume acela de a avea un acoperis”.
1999: Biroul de Conducere, Coordonare si Control (BCCC) al PNtCD a respins posibilitatea incheierii unei aliante cu PDSR, considerind ca aceasta ar impieta asupra orientarii sale politice si ar strica imaginea tarii.
1999: Purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, capitan Carmen Vasile, a anuntat ca ministrul de Interne, Constantin Dudu Ionescu, a operat mai multe schimbari in structurile institutiei pe care o conduce, motivatia constituind-o faptul ca un principiu nescris al institutiei stipuleaza ca, de obicei, in acest functii de conducere nu se sta mai mult de patru ani.
1999: Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti si Agentia Nationala pentru Dezvoltare Regionala au lansat cea mai mare cerere de oferte pentru finantarea de proiecte romanesti din fondurile PHARE, in valoare de 19,375 milioane de euro.
1999: Romania a primit prima transa a imprumutului acordat de Fondul Monetar International, in valoare de 73 de milioane de dolari.
2000: Submarinul nuclear “Kursk” S-a scufundat pe fundul Marii Barent, avand la bord 118 ofiteri si marinari, unii cu varsta de 17 ani. Cauza scufundarii ramane incerta: coliziunea cu un alt submarin (american sau britanic) aflat in zona, experimentarea ratata a unei rachete ultrasecrete, atentat organizat de liderii ceceni
Zii de nastere: vedete si personalitati
1816: S-a nascut Ion Ghica scriitor, economist si omul politic, autor al volumelor „Pamantul si omul”,”Convorbiri”
1865: S-a nascut Ferdinand Victor Adalbert Meinrad De Hohenzolern–Sigmaringen, rege al Romaniei (1914–1927)
1866: S-a nascut Jacinto Bonavente Martinez, autor dramatic, laureat al Premiului Nobel pentru literatura pe 1922 (“Noaptea sabatului”, “Logodnica de zapada”, “Scrisori de femeie”)
1881: S-a nascut Cecil de Mille, regizor si producator american (“Sunset Boulevard”, “The Greatest Show on Earth”, “The Ten Commendments”)
1887: S-a nascut Ervin Schrodinger, fizician si teoretician austriac, unul dintre creatorii mecanicii cuantice; Premiul Nobel pentru Fizica pe 1933.
1899: S-a nascut Scarlat Longhin, generalul si medic dermatolog roman; a adus contributii considerabile in tratamentul biologic al dermatomicozelor.
1913: S-a nascut Clody Bertola, actrita romanca cu o prestigioasa activitate teatrala la Teatrul Bulandra (filme: “Felix si Otilia”, “Profetul, aurul si ardelenii”)
1930: S-a nascut George Soros, filantrop maghiar
1939: S-a nascut George Hamilton, actorul american (“Dragoste la prima muscatura”, “Sextet”).
1945: S-a nascut Ron Mael ((Ronald Day) pianist şi compozitor american (Sparks)
1949: S-a nascut Mark Knopfler vocalistul si chitaristul formatiei Dire Straits.
1950: S-a nascut Kid Creole (Thomas August Darnell Browde) cantaret, compozitor si producator american (Kid Creole & The Coconuts)
1967: S-a nascut Emil Kostadinov, fotbalist bulgar
1969: S-a Tanita Tikaram, actrita germana
1971: S-a nascut Pete Sampras, tenismen american
Calendar religios 12 august
Calendar crestin ortodox:
Sfintii Mucenici: Fotie, Anichit, Pamfil si Capiton
Calendar crestin greco-catolic:
Sfintii mucenici Fotie si Anicet (†305)
Calendar crestin romano-catolic:
Ss. Ioana Francisca de Chantal, calugarita; Anicet, pp. m.
Sursa: eMM.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult