Reper istoric 12 iulie
1536: A incetat din viata umanistul olandez Erasmus din Rotterdam, teolog si erudit olandez, unul dintre cei mai insemnati umanisti din perioada Renasterii si Reformei din secolele al XV-lea si al XVI-lea.
S-a nascut la 27 octombrie 1466, in Rotterdam, Olanda. Fiu nelegitim al preotului Roger Gerard, a frecventat cursurile unor scoli monahale din Deventer si s’Hertogenbosch iar, dupa moartea tatalui sau, a intrat in manastirea ordinului Augustinilor din Steyn, in apropierea orasului Gouda. A devenit preot in anul 1492, lucrand ca secretar al episcopului din Cambrai. A fost trimis la Paris, unde s-a dedicat studiului literaturii grecesti clasice, dupa care a plecat intr-un pelerinaj in Europa. In drumurile sale l-a cunoscut pe Thomas Morus si a sustinut cursuri la Universitatea din Cambridge. Prin pozitia sa critica fata de Biserica Catolica, a fost considerat precursor al reformei religioase. S-a stabilit in Basel, Elvetia, oras pe care l-a parasit doar in timpul reformei lui Ulrich Zwingli.
Alte evenimente importante din 12 iulie
1260: A avut loc batalia de la Kreussenbrunn, unde armata regelui Cehiei, Ottokar cel Mare a infrant fortele armate ale regelui Ungariei.
1427: Sigismund de Luxemburg a intrat in Tara Romaneasca si s-a indreptat cu armata sa spre Cetatea Severinului, important punct strategic in lupta antiotomana.
1475: Stefan cel Mare a recunoscut suzeranitatea regelui Ungariei, obligandu-se sa-l ajute impotriva tuturor dusmanilor, in „afara de regele Poloniei”.
1543: Regele Henry al VIII-lea al Angliei s-a casatorit cu cea de-a sasea si ultima lui sotie, Catherine Parr.
1797: Inceteaza din viata scriitorul Enachita Vacarescu al carui Testament poetic este mereu valabil „cresterea limbii romanesti si-a patriei cinstire”.
1954: Consiliul Economic si Social al ONU a recomandat primirea Romaniei in Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO).
1999: Un versant al Muntelui Retezat s-a prabusit peste mai multe cladiri ale Coloniei de muncitori Santier 3 a sucursalei Raul Mare-Retezat a SC Hidroconstructia SA Bucuresti, din judetul Hunedoara, provocand moartea a 13 persoane.
Zile de nastere vedete si personalitati
1912: S-a nascut Nicolae Steinhardt (Nicolae Dela Rohia), preot si scriitor roman.
S-a nascut in comuna Pantelimon, intr-o familie de evrei destul de instarita, tatal sau, inginer si arhitect, fiind proprietarul unei fabrici de cherestea. Intre 1919- 1929, urmeaza cursurile primare la scoala ”Clementa“, iar cursurile liceale la ”Spiru Haret“ in Bucuresti, unde l-a avut coleg pe Constantin Noica. Dupa ce si-a luat bacalaureatul, s-a inscris la Universitatea Bucuresti, in 1934 luandu-si licenta in Drept si Litere. Tot in acelasi an, a publicat, sub pseudonimul Antisthius, extrase din ”Caracterele lui La Bruyere”. In 1936, si-a sustinut doctoratul in drept constitutional, dupa care a plecat intr-o calatorie mai lunga prin Europa. S-a reintors acasa in 1939 si a inceput sa lucreze la Revista Fundatiilor Regale. Dupa ce in 1959 a refuzat sa depuna marturie impotriva lui Constantin Noica, a fost condamnat la 13 ani de munca silnica pentru ”crima de uneltire contra ordinii sociale“. Acest moment i-a schimbat destinul, pentru ca in 15 martie 1960, in inchisoarea Jilava, ieromonahul basarabean Mina Dobzeu l-a botezat, nas de botez fiindu-i Emanuel Vidrascu, fost sef de cabinet al maresalului Antonescu, iar martori Alexandru Paleologu, doi preoti catolici, doi preoti uniti si unul protestant. A fost eliberat in 1964, dar cum a continuat sa se revolte impotriva regimului comunist a fost nevoit sa lucreze ca incarcator-descarcator pana in 1969 cand a suferit un accident si a stat spitalizat mai multe luni. A reinceput sa scrie si sa publice in revistele ”Secolul 20” si ”Viata Romaneasca”. S-a calugarit in 1980, la 16 august, de catre I.P.S. Teofil Herineanu, arhiepiscopul Clujului, si a ajuns la manastirea Rohia din Maramures, pe care nu a mai parasit-o pana la sfarsitul vietii, in 29 martie 1989.
1854: S-a nascut George Eastman, inventator american, cel care a creat filmul si camera Kodak, pionier in realizarea echipamentului fotografic.
1882: S-a nascut Traian Lalescu, matematician si academician roman.
1884: S-a nascut Amedeo Modigliani, pictor si sculptor italian.
1904: S-a nascut Pablo Neruda, poet chilian, laureat al premiului Nobel pentru Literatura.
1909: S-a nascut Constantin Noica, filosof si eseist roman.
1933: S-a nascut Alexandru Ivasiuc, prozator si eseist roman, originar din Maramures.
1956: S-a nascut Paul Ciuci, vocalist al trupei Compact.
1969: S-a nascut Lisa Nicole Carson, actrita americana.
1973: S-a nascut Christian Vieri, fotbalist italian.
Calendar religios 12 iulie
Calendar crestin ortodox:
Sintii mucenici Proclu si Ilarie; Cuv. Mihail; Sf. Veronica; Icoana Maicii Domnului „Prodromita” (Schitul romanesc Sf. Ioan Botezatorul, Muntele Athos)
Calendar crestin greco-catolic:
Sf m Proclu si Ilarie
Calendar crestin romano-catolic:
Sf. Ioan Gualberto, abate.
Sursa: eMM.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult