Reper istoric 12 martie
1894: Au fost puse in vanzare primele sticle de Coca-Cola. De la sucul servit in pahar, s-a ajuns la imbutelierea bautarii care si-a dobandit in acest fel faima. In 1899, doi tineri avocati din Chattanooga, Tennessee, s-au gandit ca pot crea o afacere in jurul Coca-Cola, astfel incat au incheiat un contract cu Griggs Candler, care la acea vreme detinea dreptul de productie si vanzare a sucului.
Cei doi, Benjamin F. Thomas si Joseph B. Whitehead, au obtinut astfel exclusivitatea pentru a comercializa Coca-Cola pe intreg teritoriul Statelor Unite ale Americii, pentru suma de… un dolar. Afacerii i s-a mai alaturat un al treilea avocat, John T. Lupton. In acest punct a si inceput istoria bauturii a carei nume este cunoscut pe tot mapamondul.
Cei trei au impartit teritoriul SUA in mai multe zone si au cedat dreptul unor intreprinzatori locali sa vanda sticle cu Coca-Cola, fapt ce a dus nu doar la raspandirea brendului si la profituri tot mai mari, dar si la dezvoltarea industrieie de imbuteliere. In 1909, peste 400 de mici firme americane se ocupau cu imbutelierea bauturii.
Cativa ani mai tarziu, mai exact in 1916, a fost creat primul model special pentru sticla de Coca-Cola, ca urmare a nevoii de a impiedica punerea in vanzare a unor produse contrafacute. S-a organizat un concurs, iar firma Root Glass Company din Terre Haute, Indiana, l-a castigat si a creat modelul bombat al sticlei, care a fost inregistrat ca marca si care a devenit unul dintre cele mai cunoscute branduri din lume, chiar si pe intuneric – dupa cum sustin reprezentantii companiei.
Coca-Cola a aparut insa gratie lui John Pemberton, veteran al razboiului civil si farmacist in Atlanta, care a amestecat un lichid de culoarea caramelului intr-un vas in timp ce incerca sa gaseasca un leac pentru calmarea durerii de cap. Amestecul a fost combinat cu sifon, iar bautura a inceput sa se vanda prima data in farmacii contra 5 centi paharul. Numele a fost dat de contabilul lui Pemberton, Frank Robinson. Inventatorul a vandut patentul unui afacerist din Atlanta pe nume Asa Griggs Candler pentru un total de 2300 de dolari. Acesta nu a sesizat amploarea pe care o poate lua afacerea in momentul in care Joseph Biedenham, un partener din Mississippi, i-a propus sa puna bautura in sticle, astfel incat a ajuns sa vanda dreptul de imbuteliere cu numai un dolar celor doi avocati.
Alte evenimente importante din 12 martie
515 i.Hr.: S-a terminat constructia Templului din Ierusalim.
1507: A murit Cesare Borgia, fiul Papei Alexandru al VI-lea, a carui viata l-a inspirat pe Nicolo Machiavelii care a scris ”Il Principe” (Principele). Cesare Borgia (1475-1507), fiul natural al cardinalului spaniol Rodrigo Borgia, devenit papa Alexandru al VI-lea, in 1492, a intruchipat impreuna cu sora sa Lucrezia deriva si cinismul unei familii papale din perioada Renasterii a carei ”legenda neagra” a intrat in istorie. Cesar Borgia a fost acuzat uneori de incest cu sora sa Lucrezia si de asasinare a fratelui sau Giovanni. Alungat din Roma de catre papa Iuliu al II-lea dupa mai multe crime comise si cucerirea sangeroasa a provinciei Romagna (nord-estul Italiei), el a ajuns in Spania unde a murit, la varsta de 31 de ani, in apropiere de Viena, in timp ce se pregatea sa ia orasul cu asalt in numele Regatului Navarrei. Potrivit marturiilor vremii, printul renascentist a fost omorat cu un foc de muscheta, intr-o ciocnire cu contele de Lerin, luptand pentru o cauza ce-i era cu totul straina, intr-un regiment spaniol, sub un nume de imprumut, spre a nu se i cunoaste adevarata identitate. In ”Principele”, celebrul tratat privind puterea, scriitorul italian Niccolo Machiavelli l-a dat ca exemplu pe Cesare Borgia, un simbol al fortei care vrea sa domine.
1838: A aparut, la Brasov, ziarul politic „Gazeta de Transilvania”, cu rol important in lupta de eliberare nationala.
1848: Simion Barnutiu a lansat o proclamatie prin care cerea recunoasterea romanilor din Transilvania ca natiune politica si desfiintarea iobagiei.
1857: A avut loc, la Venetia, premiera operei „Simon Boccanegra” de Giuseppe Verdi.
1882: Iosif Vulcan a publicat in “Familia” primul roman romanesc feminin, “Elmira”, de Emilia Lungu.
1863: Infiintarea Agentiei diplomatice romane la Belgrad; este prima agentie diplomatica cu caracter oficial infiintata de Romania, recunoscuta atat de statul de resedinta, cat si de celelalte puteri care aveau reprezentanti la Belgrad.
1907: Rascoala taranilor in Muntenia si Oltenia. In acest context, guvernul conservator Gh. Gr. Cantacuzino a demisionat si a fost format un guvern liberal, in frunte cu Dimitrie A. Sturdza.
1913: Canberra a devenit capitala Australiei.
1925: A murit Sun Yat Sen, revolutionar chinez.
1930: Mahatma Ghandi a condus un mars de protest impotriva monopolului britanic asupra comertului cu sare.
1936: A incetat din viata Garabet Ibraileanu, academician, critic literar, eseist, istoric literar, pedagog, redactor literar, romancier roman.
1938: A avut loc ocuparea Austriei de catre Germania hitlerista (Anschlus).
1940: Finlanda a semnat un tratat de pace cu Uniunea Sovietica, prin care cedeaza Karelia.
1945: A murit Anna Frank, autoarea celebrului “Jurnalul Annei Frank”, in care a descris istoria familiei sale in timpul ocupatiei hitleriste. Annelies Marie „Anne” Frank s-a nascut la 12 iunie 1929 la Frankfurt pe Main, Germania, intr-o familie de evrei. A devenit cunoscuta gratie jurnalului scris pe vremea cand, impreuna cu familia si alti patru prieteni, s-a ascuns in Amsterdam in timpul ocupatiei Olandei de catre Germania, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Jurnalul sau descrie cei doi ani petrecuti in izolare, inainte de moartea sa tragica, la numai 15 ani in lagarul de la Bergen-Belsen. De cand a fost publicata pentru prima data, in 1947, jurnalul sau a fost tradus in peste 50 de limbi.
1947: Presedintele Harry Truman lanseaza “Doctrina Truman” (sprijinirea de catre SUA a natiunilor care se opuneau comunismului).
1950: A murit scriitorul Heinrich Mann.
1965: A incetat din viata, in urma unei ciroze, George Calinescu, critic, istoric literar, scriitor si publicist. S-a nascut la Bucuresti, cu numele Gheorghe Visan, fiu „din flori” al Mariei Visan, recunoscut si adoptat apoi de impiegatul CFR Constantin Calinescu si sotia sa Maria, in casa carora mama baiatului era menajera. Dupa moartea tatalui vitreg, baiatul a fost crescut de cele doua mame. A urmat studii liceale si universitare in capitala, iar in anul 1923 si-a luat licenta. A predat pentru o vreme italiana in diferite licee bucurestene, apoi a plecat cu o bursa de doi ani la Roma. In 1929, s-a casatorit cu Alice Vera, fiica unor mici proprietari bucuresteni. Si-a luat doctoratul in litere la Universitatea din Iasi (teza despre manuscrisul eminescian Avatarii faraonului Tlà, 1936), iar din 1945 a devenit profesor la Universitatea Bucuresti. Membru al Academiei, din 1949, George Calinescu a publicat monografii consacrate lui Mihai Eminescu, Ion Creanga, Nicolae Filimon, Grigore Alexandrescu (1932-1962), o monumentala Istorie a literaturii romane de la origini pana in prezent (1941, aproape 1000 de pagini in quarto), numeroase studii, eseuri, conferinte. ”Cartea nuntii”, ”Enigma Otiliei”, ”Bietul Ioanide”, ”Scrinul negru”, precum si volume de versuri, teatru, culegeri gazetaresti (Cronicile optimistului).
1966: A murit, la Paris, Victor Brauner, pictor roman
1968: Statul Mauritius si-a declarat independenta.
1973: S-a infiintat, la Bucuresti, Radio Romania Tineret, primul canal public de tineret din Europa.
1992: La Bonn, a fost definitivat Tratatul dintre Romania si Germania privind cooperarea prieteneasca si parteneriatul in Europa.
1992: A avut loc intalnirea Colegiului Director al Frontului Salvarii Nationale, pe marginea rezultatelor alegerilor locale. Acest eveniment a marcat scindarea din FSN, intre sustinatorii lui Petre Roman si cei ai lui Ion Iliescu.
1994: Biserica Anglicana a hirotonisit prima femeie preot.
1995: A murit Dumitru Almas, prozator si istoric, autor de romane istorice si de biografii romantate
1999: Violonistul si dirijorul Yehudi Menuhin a incetat din viata, la Berlin, la varsta de 83 de ani.
1999: Polonia, Republica Ceha si Ungaria au devenit oficial membre ale NATO.
2000: Intr-un act istoric fara precedent, Papa Ioan Paul al II-lea a cerut iertare pentru pacatele comise de Biserica Catolica de-a lungul existentei sale milenare.
2003: Premierul sarb, Zoran Djindjici, a fost asasinat in urma unui atentat comis la Belgrad. El a fost impuscat in fata cladirii guvernului.
2008 – se stinge din viata Ovidiu Iuliu Moldovan, actor de teatru si film. A jucat in filmele: Craii de Curtea Veche (1995), Calatorie de neuitat (1994), Somnul insulei (1994), Flori de gheata (1989), Egreta de fildes (1987), Punct si de la capat (1987), Cuibul de viespi (1986), Din prea multa dragoste (1985), Masca de argint (1985), Horea (1984) (citeste mai multe informatii despre regretatul actor)
Aniversari vedete si personalitati
1946: S-a nascut Liza Minnelli, actrita si cantareata, fiica legendarei actrite Judy Garland si a regizorului Vincente Minnelli, al doilea sot al divei. Vedeta a avut o cariera stralucita si a fost premiata de catre Academia Americana de Film pentru prestatia sa pe scena, in 1972 ea primind un Oscar pentru rolul din musicalul ”Cabaret”. In plus, Liza Minnelli a obtinut si doua Discuri de aur dupa ce albumele ei au fost in topul vanzarilor. Vedeta a crescut intr-o familie de artisti, inclusiv bunicii si matusile din partea mamei avand tangenta cu scena. De altfel, Liza Minelli a aparut intr-un film inca de la varsta de trei ani – musicalul ”In the Good Old Summertime”. A fost recompensata pentru rolurile din productiile cinema si de televiziune (”Hello, Dolly”, ”Flora the Red Menace”, ”Annie”, ”The Act”) si chiar a prezentat gala permiilor Oscar, la editia cu numarul 55. Printre single-urile ei se numara „You Are For Loving” (1963), „New York, New York” (1977) – un adevarat ”clasic” si un imn al orasului New York, „Losing My Mind” (1989), „Love Pains” (1990). Viata personala a vedetei a fost extrem de agitata inca din tinerete, cand a trebuit sa aiba grija de mama sa – care avea criye dese din cauza consumului exagerat de alcool si droguri. Liza Minnelli a fost casatorita pana acum de patru ori, printre sotii ei numarandu-se actorii Peter Allan, cu care a format un cuplu in perioada 1967-1974, si Mark Gero, langa care a stat intre 1979-1992.
1685: S-a nascut George Berkeley, filosof
1824: S-a nascut Gustav Kirkoff, fizician
1863: S-a nascut Gabriele D’Annunzio, scriitor italian
1881: S-a nascut Kemal Ataturk, fondatorul statului turc modern
1885: S-a nascut Mateiu I. Caragiale, poet si prozator roman, fiul dramaturgului Ion Luca Caragiale
1896: S-a nascut Jesse Fuller, bluesman american
1913: S-a nascut Alexandru Bardieru, scriitor
1921: S-a nascut Gordon MacRea, actor de film si cantaret american
1925: S-a nascut Constantin Chirita, scriitor si scenarist
1940: S-a nascut Bartholomeu I, patriarh ecumenic (ales la 22 octombrie 1991)
1940: S-a nascut Virgil Nemoianu, critic literar, teoretician, eseist si traducator
1940: S-a nascut Al Jarreau, vocalist american de jazz
1941: S-a nascut Brian O’Hara, chitarist britanic (Fourmost)
1942: S-a nascut Paul Kantner, chitarist, vocalist si compozitor american
1942: S-a nascut Mark Valentino, cantaret american
1948: S-a nascut Andrei Nicolae Pippidi, istoric
1948: S-a nascut Les Holyrod, basist, clapar si compozitor britanic
1948: S-a nascut James Taylor, vocalist, chitarist si compozitor american
1949: S-a nascut Mike Gibbins, baterist britanic
1950: S-a nascut Javier Clemente, fotbalist
1955: S-a nascut Ioan Marchis, sculptor maramuresean
1956: S-a nascut Steve Harris, basist si compozitor britanic (Iron Maiden).
1957: S-a nascut Marlon Jackson, vocalist american (Jackson 5).
1962: S-a nascut Andreas Koepke, fotbalist
1975: S-a nascut Kelle Bryan, cantareata (Eternal)
Calendar religios 12 martie
Calendar crestin ortodox:
Cuviosul Teofan Marturisitorul; Sfantul Grigorie Dialogul, episcopul Romei; Sfantul Simeon Noul Teolog (Post)
Calendar crestin greco-catolic:
Sfantul Teofan (+817)
Calendar crestin romano-catolic:
Sfantul Maximilian, mucenic
Sursa: eMM.ro