Foto: (c) sergiuncicolaescu.ro |
Nascut azi – 13 aprilie
1930:Sergiu Nicolaescu, regizor, scenarist, actor si producator de filme, care din 1989 s-a implicat in politica, fiind senator social-democrat in multe legislaturi. A dobandit celebritate internationala atat ca regizor, cu filme ca „Dacii” sau „Mihai Viteazul”, cat si actor, cu rolul comisarului Miclovan – de la care a ramas celebra replica: „M-au ciuruit. Un fleac.”
S-a nascut la Tg-Jiu, iar la varsta de 5 ani a parasit localitatea natala, familia sa stabilindu-se la Timisoara. Intre 1936-1942, Sergiu Nicolaescu si-a descris viata ca fiind ”magnifici” – in care a stat mai mult in cinematografe. In 1948, la treminarea liceului, a intrat la trei facultati: Belle Arte, Politehnica si Scolala de Ofiteri de Marina, preferand-o pe ultima.
La doi ani de la absolvirea Politehnicii, i s-a propus un post de director tehnic la un I.A.S de langa Bucuresti, devenit mai tarziu Gospodaria partidului, dar a ajuns in cinematografie dupa ce a facut schimb de locuri cu un coleg.
In 1962, a dobandit brusc celebritatea in lumea mondiala a cinematografiei dupa ce a realizat productia ”Memoria Trandafirului”, actorul recunoscand ca le datoreaza foarte mult lui George Macovescu si Mihnea Gheorghiu. Succesul acestui film a fost neasteptat, el fiind difuzat la Paris, timp de 10 ani. Filmul e o metafora: dureaza 7 minute si este o poveste cu flori ce intruchipeaza destinele unor oameni, iar cu el Sergiu Nicolaescu a luat Premiul de Excelenta al Uniunii Tehnicienilor din cinematografia mondiala. Studiourile „Columbia” din SUA au cumparat filmul pentru 10.000 de dolari, fapt deosebit in acea perioada pentru o pelicula dintr-un stat comunist.
A inceput sa lucreze la tot mai multe scenarii, a legat o prietenie cu Titus Popovici, caruia intr-o seara, pe malul Senei, i-a povestit un subiect de film care a devenit nuvela „Moartea lui Ipu”. Colaborarea acestuia cu Titus Popovici, membru in C.C. al P.C.R., a fost foarte productiva, dupa cum a recunoscut chiar Sergiu Nicolaescu. In 1967, a avut loc premiera pariziana a filmului „Dacii”, coproductie francezo-romana, pe cand Nicolaescu avea doar 37 de ani. Succesul international i-a oferit sansa sa lucreze in calitate de regizor cu Orson Welles, Laurence Harvey si alti mari actori americani si europeni, chiar la Bucuresti – ”Batalia pentru Roma” – productie americano-germana.
In 1970, a realizat in calitate de regizor „Mihai Vitezul”, iar doi ani mai tarziu Titus Popovici si Petre Salcudeanu i-a propus lui, dar si realizatorilor Manole Marcus si Iulian Mihu, realizarea unui serial politist. Eroul principal, Roman, era un comunist introdus in politie in 45. Mai exista un rol secundar, cel al unui vechi politist – comisarul Miclovan – pe care l-a interpretat chiar Sergiu Nicolaescu si care i-a adus celebritatea de actor acestuia.
Proiectele sale cinematografice au fost nenumarate in perioada 1970-1980. Tot atunci a infiintat prima scoala de cascadori din Romania. Sergiu Nicolaescu a aratat ca in acele timpuri a ajuns sa faca in jur de doua filme si jumate pe an. A urmat revolutia din 1989, cand s-a implicat in politica si a devenit parlamentar din partea PSD, dar a continuat sa produca si sa joace in filme. La inceputul anului 2008, a avut probleme de sanatate, fiind spitalizat mai multe zile la rand dupa ce a suferit o interventie chirurgicala. Operatia a avut loc in data de 8 ianuarie, la o zi dupa ce s-a internat in Spitalul Elias din Bucuresti, din cauza unui hematom la cap, medicii reusind sa ii dreneze hematomul. Hematomul subdural cronic i-a aparut acum doua luni, in urma unei cazaturi.
Alte evenimente importante din 13 aprilie
13 aprilie – Ziua migratiilor sarbatorita de Biserica Catolica
1452: A fost incheiat Tratatul de pace de la Adrianopol, incheiat intre Ungaria si Imperiul Otoman (ratificat la Seghedin) si mijlocit de domniorul Vladislav al II-lea. Turcii se obligau sa inceteze atacurile asupra Tarii Romanesti, Transilvaniei, Ungariei, Serbiei si Ragusei si sa nu ridice noi fortificatii de-a lungul Dunarii. Tarii Romanesti i se garanta autonomia, cu obligatia ca Vladislav al II-lea sa plateasca regulat haraciul catre Poarta si sa-si indeplineasca obligatiile de vasalitate fata de coroana Ungariei
1559: Regina Elisabeta I a Angliei a fost incoronata
1598: In Franta, regele Henric al IV–lea (1589–1610) a promulgat Edictul de la Nantes, prin care se garantau protestantilor hughenoti drepturi egale cu cele acordate catolicilor, restabilind pacea religioasã in Franta
1602: A fost publicata piesa lui William Shakespeare, „Nevestele vesele din Windsor”
1610: Galileo Galilei a descoperit cel de-al patrulea satelit al planetei Jupiter, Callisto
1796: A murit episcopul ortodox Gherasim Adamovici
1796: Elefantul a ajuns din India in America
1854: A fost eliberat primul patent pentru un acordeon pe teritoriul american.
1859: La Conferinta reprezentantilor Puterilor garante, consacrata dezbaterii situatiei din Principatele Romane, cinci dintre marile puteri participante (Franta, Marea Britanie, Rusia, Prusia si Regatul Sardiniei) au recunoscut dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn in Moldova si tara Romaneasca.
1862: A intrat in vigoare prima Lege a presei din Romania, prima lege care a reglementat dreptul de autor ale operelor literare si artistice. A fost adoptata in timpul domniei lui Cuza Voda si a recunoscut creatorilor, dreptul de a se bucura ca de o proprietate in tot timpul vietii lor, dreptul de a reproduce, de a vinde si de a ceda operele lor. In lege s-a prevazut ca reproducerea sau imitarea unei opere fara consimtamantul autorului se pedepseste printr-o dubla sanctiune si anume: confiscarea exemplarului astfel obtinut cat si plata unei amenzi echivalenta cu pretul a 1.000 de exemplare din editia originala.
1939: Marea Britanie si Franta au acoratã garantii unilaterale privind frontierele Romaniei si Greciei in speranta echilibrãrii jocului politic al Germaniei in zona de sud–est a Europei
1941: Generalul Ion Antonescu a efectuat o vizita in Germania, la Berghof, in cursul careia a avut o intrevedere cu Adolf Hitler, obtinand sprijinul acestuia in conflictul intern dintre conducatorul statului si „Miscarea Legionara”.
1945: Viena a intrat sub controlul trupelor bolsevice (”eliberarea orasului Viena”)
1948: Marea Adunare Nationala a adoptat in unanimitate prima constitutie postbelica a Romaniei, care reflecta caracterul de tranzitie al perioadei pe plan economic si social. A fost ales un nou prezidiu, in frunte cu C.I. Parhon, si un nou guvern, condus de dr. Petru Groza (60 de ani)
1964: Sidney Poitier a devenit primul actor de culoare care a castigat un premiu Oscar pentru interpretare, cu rolul din filmul ”Lilies of the Field” (1963).
1964: „Capitol Records” a lansat primul single „Beatles” in SUA, „I wanna hold your hand”, care a atins cifra de un milion de exemplare vandute, dupa numai trei saptamani.
1969: The Beatles a lansat albumul ”Yellow Submarine”.
1990: S-a infiintat Institutul de Chimie Fizica din Bucuresti (prin transformarea Centrului de Chimie Fizica, infiintat in 1953 de acad. I.G. Murgulescu)
1993: A murit prozatorul si scenaristul Francisc Munteanu
1997: Tiger Woods a devenit cel mai tanar castigator al turneului Masters de golf, la varsta de 21 ani.
2003: A murit regizorul Mircea Saucan
2005: Romania a primit avizul conform al Parlamentului European, urmand ca semnarea Tratatului de Aderare la UE sa aiba loc la 25 aprilie 2005. Incepand cu aceasta data, Romania a dobandit statutul de observator la activitatea institutiilor europene, fiind implicata in procesul de elaborare a legislatiei comunitare, dar neavand drept de vot.
Aniversari vedete si personalitati
1519:Catherine de’ Medici, regina Spanie, fiica lui Henry II
1729:Thomas Percy, episcop si colectionar englz
1743:Thomas Jefferson, al treilea presedinte al Statelor Unite ale Americii.
1769:Sir Thomas Lawrence, pictor englez
1869:Pompiliu Eliade, critic si istoric literar, membru corespondent al Academiei Romane (21 mai 1912)
1878:Ioan Ciurea, medic veterinar, membru corespondent al Academiei Romane (6 iunie 1927)
1885:Gyorgy Lukacs, filosof, scriitor si critic literar ungar
1886:Nicolae Tonitza, pictor, grafician si critic de arta
1909:Eudora Welty, scriitoare si nuvelista americana (premiu Pulitzer 1973)
1906:Samuel Beckett, prozator si dramaturg irlandez; Premiul Nobel pentru literatura pe 1969
1935:C.D. Zeletin, poet, eseist si traducator
1936:Nicolae Velea, prozator roman
1938:Catalina Buzoianu, regizoare
1941:Michael S. Brown , biolog american; Premiul Nobel pentru medicina pe 1985, impreuna cu conationalul sau Joseph Goldstein, pentru descoperirea cheii de legatura dintre metabolism si colesterol in corpul uman
1956:Ioan T. Morar, ziarist si poet
1963:Gary Kasparov, campion mondial de sah
1972:Ingrid Vlasov, creatoarea de moda, notar public
1975:Lou Bega, cantaret pop, celebru pentru melodia „Mambo No. 5”. …
Calendar religios 13 aprilie
Calendar crestin ortodox:
Sfantul Sfintit Mucenic Artemon (Sfanta si Marea Luni; Denie) (Numai seara, paine si apa)
Calendar crestin greco-catolic:
S Martin, papa Romei (+ 656). Inceputul Saptamanii Mari.
Calendar crestin romano-catolic:
Sfantul Martin I, papa m.
Sursa: eMM.ro