13 august – Ziua Internationala a Stangacilor (International Lefthanders Day
Evenimente importante din 13 august
3114 i.e.n.: Potrivit calendarului indienilor maya, in aceasta zi a fost creata lumea
117d.Hr.: A murit, la Selinus, in Asia Mica (Cilicia), imparatul Traian (Marcus Ulpius Nerva Traianus). Urna de aur cu cenusa imparatului a fost depusa intr–o incapere din soclul Columnei din Roma, care a devenit astfel si mormantul cuceritorului Daciei.
1391: Prima atestare documentara a manastirii Peri (Transilvania), in “Tomos”-ul patriarhului ecumenic Antonie al IV–lea.
1521: Conquistadorul spaniol Hernando Cortes a cucerit orasul Mexico
1595: Victoria de la Calugareni a lui Mihai Viteazul, domn al Tarii Romanesti (1593–1601), impotriva armatelor otomane conduse de Sinan–Pasa.
1862: Prin decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, este infiintat Ministerul Trebilor Straine al Romaniei.
1863: Moare Eugene Delacroix, pictor francez
1900: La numai o zi de la stabilirea recordului de viteza intre America si Europa de catre vasul „Kaiser Wilhelm der Grosse” al Liniei Nord–Germane Lloyd, o alta nava germana, transatlanticul „Deutschland” a cucerit mult ravnita distinctie Panglica Albastra oferita, de obicei, navei de pasageri care realizeaza cea mai rapida cursa transatlantica. Viteza navei „Deutschland” a dus la spargerea recordului de 5 zile, 19 ore si 45 minute al navei „Kaiser Wilhelm” cu 8 ore.
1907: La New-York circula primul taxi
1912: Moare Jules Emile Frédéric Massenet, compozitor, pedagog si dirijor francez
1917: Moare Eduard Buchner, chimist german, laureat al Premiului Nobel pentru chimie pe anul 1907, pentru lucrarile sale privind fermentatia
1917: A murit Alexei Mateevici, poet, etnograf si folclorist roman.
1946: Delegatia guvernamentala a Romaniei, condusa de Gh. Tatarascu, a expus in cadrul Conferintei de pace de la Paris punctul de vedere al Romaniei asupra proiectului de tratat de pace, cerind recunoasterea statutului de tara cobeligeranta pentru Romania, modificarea unor clauze economice; totodata, a fost exprimata adeziunea Romaniei la principiile Cartei Organizatiei Natiunilor Unite.
1946: A murit Herbert George Wells, prozator, istoric si sociolog englez (“Omul invizibil”, “Dragostea si dl. Lewisham”, “Utopia moderna”)
1948: A fost infiintata Academia Romana: filiala Iasi. Si–a inceput activitatea la 24 ianuarie 1949, in cladirea vechii Academii Mihailene, sub conducerea academicianului Radu Cernatescu
1961: Incepe contructia Zidului Berlinului intre sectorul estic (sovietic) si cel occidental
1972: Armata SUA se retrage definitiv din Vietnam
1994: Comitetul National al Partidului Aliantei Civice a hotarit semnarea Actului aditional la Protocolul privind organizarea si functionarea Conventiei Democratice din Romania.
1994: Executivul aproba, in cadrul reuniunii saptamanale, o Ordonanta pentru ratificarea Acordului de imprumut dintre Romania si BIRD, in valoare de 175,6 milioane dolari, destinat reabilitarii sectorului petrolier.
1996: Presedintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, a refuzat sa semneze Memorandumul privind bazele normalizarii relatiilor dintre Republica Moldova si Transnistria, afirmand ca varianta finala a acestuia nu reflecta nici principiul integritatii teritoriale a Republicii Moldova, nici principiul potrivit caruia statutul Transnistriei urmeaza sa fie conceput ca parte componenta a Republicii Moldova.
1996: Comitetul Executiv al CDR a decis schimbarea denumirii aliantei in Conventia Democrata Romana, precum si a semnului electoral, „cheia” urmind sa fie inscrisa in doua cercuri, in loc de un singur cerc.
1996: Microsoft lanseaza Internet Explorer 3.0.
1998: Executivul a adoptat o ordonanta privind acordarea de credite bancare pentru studentii din invatamantul de stat.
1999: Biroul Permanent Central al Partidului National Liberal le-a cerut reprezentantilor partidului in Parlament si in administratia publica locala sa se implice personal in campania de stringere a semnaturilor pentru modificarea Constitutiei in sensul garantarii proprietatii private.
1999: Ministerul Finantelor a mandatat Banca Nomura din Japonia sa efectueze un studiu de premarketing, in vederea lansarii unui imprumut pe piata japoneza de capital.
1999: Moare Ion Pacea, pictor roman.
Zii de nastere: vedete si personalitati
1802: S-a nascut Nikolaus Lenau (Nikolaus Franz Niembsch Elder von Strehlenau), poet revolutionar democrat al deceniilor prerevolutionare din Austria (“Faust”, “Savonarola”, “Don Juan”)
1875: S-a nascut Silvio Florescu, violonist roman
1888: S-a nascut John Logie Baird, inginer scotian, considerat „parintele televizorului”
1893: S-a nascut Constantin Brailoiu, folclorist roman, intemeietorul Arhivei de Folclor a Societatii Compozitorilor Romani, fondator al Arhivei internationale de muzica populara de la Geneva
1899: S-a nascut sir Alfred Hitchcock, regizor si scriitor englez (filmografie: “Psihoza”, “Cazul Paradine”, “O crima aproape perfecta”, “Pasarile”)
1907: S-a nascut Alfred Alwin Felix Krupp, ultimul reprezentant al dinastiei producatorilor de tunuri
1913: S-a nascut Makarios al III-lea, primul presedinte si arhiepiscop al insulei Cipru.
1914: S-a nascut Anghel Papacioc (calugarul Arsenie), legionar activ si membru al grupului de la colonia Galda
1926: S-a nascut Fidel Castro Ruz, prim-secretar al CC al PC din Cuba, presedintele Consiliului de Stat si al Consiliului de Ministri.
1928: S-a nascut Ion Lancranjan ,prozator roman(“Cordovanii”, “Caloianul”, “Fiul secetei”)
1964: S-a nascut Ian Haugland, roker heavy metal (Europe,1964)
1967: S-a nascut Amelie Nothomb, scriitoare belgiana de limba fraceza („Igiena asasinului”)
Calendar religios 13 august
Calendar crestin ortodox:
Mutarea moastelor Cuv. Maxim Marturisitorul; Odovania Praznicului Schimbarii la Fata
Calendar crestin greco-catolic:
Sfantul Maxim Marturisitorul
Calendar crestin romano-catolic:
Ss. Pontian, pp. m. si Hipolit
Sursa: eMM.ro