Reper istoric 13 iulie
1793: Jean Paul Marat, considerat drept unul dintre cei mai puternici si influenti instigatori ai Revolutiei Franceze, a fost injunghiat de Charlotte Corday, devotata cauzei girondinilor carora Marat le-a fost cel mai inversunat adversar.
Nascut in 24 mai 1743 in Elvetia, dupa moartea mamei sale, in 1759, parasind localitatea natala si plecand intr-un sir de calatorii prin Europa. A inceput sa scrie si sa publice, s-a implicat activ in viata sociala franceza, pentru ca apoi sa devina unul dintre liderii revolutiei. Moartea sa a fost provocata de simpatizanta girondina, care l-a ucis tocmai cand facea baie. Marat, datorita afectiunii sale dermatologice era nevoit sa faca mai multe bai pe zi ca sa isi calmeze durerile. Femeia care l-a injunghiat a patruns in casa lui pretinzand ca este un mesager. Asasinatul a produs tensiuni fara margini in Franta, lume rasculandu-se dupa flarea vestii mortii revolutionarului francez. Charlotte Corday a fost si ea omorata, pe 17 iulie, pretinzand pana in ultima clipa ca a comis singura omorul. Ea a declarat in fata completului de judecata ca “a omorat un om ca sa salveze 100.000”.
Alte evenimente importante din 13 iulie
1774: Sunt aduse la Bucuresti moastele Sf. Dumitru cel Nou Basarabov si asezate in catedrala mitopolitana.
1794: A avut loc batalia de la Vosges intre fortele Frantei, pe de o parte, si cele ale Prusiei si Austriei, pe de alta.
1837: Regina Victoria s-a mutat din Kensington Palace in Palatul Buckingham din Londra, devenind primul monarh englez care a locuit acolo.
1841: A fost semnata Conventia Internationala de la Londra privind regimul stramtorilor Bosfor si Dardanele.
1908: Femeile au concurat pentru prima data la Jocurile Olimpice moderne.
1928: La concursul automobilistic de la Monthelery din Franta, romanul Matei Ghica a stabilit opt recorduri mondiale.
1828: A murit Ioan Cantacuzino, scriitor roman.
1848: O armata otomana de circa 20.000 de oameni, in frunte cu Suleiman Pasa, a ajuns la Ruse, fiind pregatita sa atace Tara Romaneasca.
1878: A fost incheiat Tratatul de la Berlin, unde puterile europene au reconstituit harta balcanica. Serbia, Muntenegru si Romania si-au dobandit independenta fata de Imperiul Otoman.
1892: Prelungirea tratatului secret de alianta romano-austro-ungar din 18 octombrie 1883.
1945: Intreprinderea IAR – Brasov a trecut la productia de pace, incepand munca pentru executarea primului lot de 3.000 de tractoare, fabrica de avioane fiind desfiintata din dispozitia autoritatilor sovietice.
1951: A murit compozitorul austriac Arnold Schonberg
1995: Parlamentul European a adoptat o rezolutie privind protectia drepturilor minoritatilor si protectia drepturilor omului in Romania.
1995: Republica Moldova a semnat documentele de aderare la Consiliul Europei, devenind, oficial, cel de-al 35-lea membru al organizatiei.
Zile de nastere vedete si personalitati
100 i. Hr.: S-a nascut Caius Iulius Caesar, general, om politic si orator roman, scriitor, unul dintre cei mai straluciti strategi ai antichitatii. Luna iulie poarta numele acestuia, nume atribuit de Octavian Augustus, nepotul lui Cezar.
Fiu al lui C. Iulius Caesar, pretor, apoi guvernator al provinciei Asia, nepot al lui Caius Marius, casatorit in 84 cu Cornelia, a fost gratiat in 82 de catre Sulla, pentru ca anii urmatori sa fie prezent in diferite misiuni in Orient. Dupa moartea lui Sulla s-a reintors la Roma, alaturandu-se cauzei popularilor. A dobandit mai multe functii de conducere in provinciile romane, pentru ca apoi sa incheie primul triumvirat, profitand de neintelegerile dintre Crassus si Pompei. Porneste mai multe campanii militare de cucerire, inclusiv a Galiei. Dupa ce regiunea a fost ocupata, din anul 51, a publicat cele sapte volume din lucrarea “Commentarii de bella Gallico” (Insemnari despre razboiul galic). Este demis din toate functiile in 7 ianuarie 49, Pompei fiind insarcinat cu puteri dictatoriale, insa declanseaza un razboi civil care va dura patru ani. Confruntarea s-a incheiat in 17 martie 45 cu batalia de la Munda, dupa care ia in stapanire intregul stat roman. A fost asasinat la o intrunire a senatului din Roma, coordonata de C. Cassius Longinus si M. Iunius Brutus, la 15 martie 44.
1793: S-a nascut John Clare, scriitor britanic.
1886: S-a nascut Maria Ventura, actrita romana de renume european. Personalitate de exceptie a teatrului sfarsitului de secol XIX, a devenit societara a Comediei Franceze, unde a triumfat in roluri clasice sau in piese moderne, si director al teatrului “Maria Ventura” din Bucuresti.
1900: S-a nascut George Lewis, muzician american.
1901: S-a nascut Nicolae Secareanu, cantaret roman de opera.
1928: S-a nascut Stefan Berciu, scriitor roman
1935: S-a nascut Monique Wittig, scriitoare franceza.
1940: S-a nascut Patrick Stewart, actor american.
1942: S-a nascut Harrison Ford, actor american.
1972: S-a nascut Gabriela Vranceanu-Firea, jurnalist posturile tv Antena 1 si 3.
Calendar religios 13 iulie
Calendar crestin ortodox:
Soborul Sf.Arhanghel Gavriil; Cuv.Stefan Savaitul; Cuv.Sara
Calendar crestin greco-catolic:
Duminica a 4-a dupa Rusalii (Sluga sutasului; Sf. Parinti de la primele sase sin. ec. ) G 3 Ev I IV Ap Rom 6,18-23; Tit 8,3-15 Ev
Mt 8,5-14; In 17,1-13 Sf Arhanghel Gavriil; Cuv Stefan Savaitul Taumaturgul (†797)
Calendar crestin romano-catolic:
Duminica a 15-a de peste an, Ss. Henric, imp.; Eugen, ep. si ins., m.
Is 55,10-11; Ps 64; Rom 8,18-23; Mt 13,1-23
Sursa: eMM.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult