13 iunie – Ziua Academiei Fortelor Terestre (June 13, Day of the Land Forces Academy)
Reper istoric 13 iunie
1990: In timpul diminetii, in zona Pietei Universitatii din Bucuresti, politia a desfasurat o ampla actiune care a avut drept scop eliberarea zonei de grevistii foamei si de demonstranti. Au avut loc infruntari intre politie si manifestanti, fiind efectuate arestari. In cursul noptii a fost restabilita ordinea de catre unitati militare. Manifestatiile din Piata Universitatii, care a fost declarata „zona libera de neocomunism”, au inceput pe 24 aprilie 1990 si au incetat ca urmare a interventiei violente a autoritatilor, sprijinite de minerii chemati de Ion Iliescu. Actiunea din Piata Universitatii a fost prima forma a poporului roman dupa rasturnarea regimului ceausist, protestatarii cerand scoaterea in afara legii a oricarui partid de tip comunist si inlaturarea nomenclaturistilor din functii. Dupa mai multe zile de proteste, actiunea a fost inabusita in sange in zilele de 13-15 iunie 1990, aceasta fiind cea mai sangeroasa „mineriada” dintre toate. Fenomenul a fost botezat si ”Golaniada”, dupa ce presedintele de atunci al Romaniei, Ion Iliescu, i-a etichetat pe protestatari cu numele de ”golani”. Chiar a existat un imn pentru acest eveniment, interpretat de Cristi Paturca si care avea ca referen versurile: “Mai bine golan, Decat activist, Mai bine mort, Decat comunist.“
Alte evenimente importante din 13 iunie
1231: Moare Sfantul Anton de Padova, franciscan italian, de origine portugheza, doctor al Bisericii.
1456: A fost mentionat pentru prima data in documentele din Moldova „slugerul”, dregator din secolul al XV-lea ce avea in grija aprovizionarea cu alimente a curtii domnesti.
1641: Domnitorul Vasile Lupu la Iasi moastele Sfintei Cuvioase Paraschiva si le aseaza in biserica „Trei Ierarhi”.
1848: Domnul Tarii Romanesti, Gheorghe Bibescu, a abdicat, plecand la Brasov.
1848: S-a format, la Bucuresti, un Guvern provizoriu: mitropolitul Neofit – presedinte, Ion Heliade Radulescu, Chrisian Tell, Stefan Golescu, Gheorghe Magheru, Gheorghe Scurtu, Ion Odobescu, Nicolae Golescu, Ion Campineanu, Constantin N. Filipescu, Ion Voinescu II – membri; Nicolae Balcescu, C. A. Rosetti, Al. G. Golescu-Negru si I. C. Bratianu – secretari. A fost adoptat ca drapel national tricolorul.
1911: Prima reprezentatie la teatrul Chatelet din Paris, a baletului “Petruska – scene burlesti in patru tablouri”, de I. Stravinsky. In rolurile principale au fost celebrii dansatori Nijinski si Karsavina.
1924: La Berna, in Elvetia, a fost semnat un Acord relativ la creantele elevetiene in Romania.
1926: S-a semnat, la Bucuresti, Protocolul de prelungire a Conventiilor de alianta defensiva romano-cehoslovaca si romano-iugoslava din 1926, care a intrat in vigoare la 17 iunie acelasi an.
1930: A fost constituit un guvern condus de Iuliu Maniu.
1932: Infiintarea Institutului de Biooceanografie din Constanta.
1941: In noaptea de 12 spre13 iunie, au fost deportati din Basarabia si Bucovina de Nord in Siberia aproape 250 000 de oameni.
1944: Au inceput o serie de consfatuiri secrete privind masurile si actiunile in vederea desprinderii Romaniei de Reich si a rasturnarii regimului Antonescu. La discutii au fost prezenti generalii C. Stanescu, Gh. Mihail, C. Vasiliu-Rascanu, col. D. Damaceanu, G. Niculescu-Buzesti, I. Mocsonyi-Starcea si reprezentantii PCR, L. Patrascanu si E. Bodnaras.
1946: A fost adoptata Legea pentru crearea cadrului disponibil al Armatei, in care s-a prevazut o organizare militara completa a teritoriului, pe regiuni teritoriale si cercuri teritoriale corespunzatoare judetelor.
1952: Gheorghe Cucu a realizat primul zbor fara motor din tara noastra pe o distanta de 300 km (Cluj-Silistea-Buzau).
1965: A avut loc, la Bruxelles, finala Cupei campionilor europeni la volei masculin, unde echipa Rapid Bucuresti a cucerit pentru a treia oara consecutiv Cupa de cristal, decernata celei mai bune echipe din Europa.
1965: Moare Martin Buber, filosof austriac
1990: Inceputul represiunii violente a ceea ce s-a numit “Fenomenul Piata Universitatii”, inceputul celei de-a treia mineriade din anul 1990, cea mai sangeroasă dintre toate.
1996: Romania a fost primita printre membrii Comitetului Franco-Austriac (CFA) pentru armonizarea economica in Europa.
2004: Un meteorit de 4 kg loveste casa unei familii din Noua Zeelanda, facand o gaura prin acoperis si oprindu-se pe o masuta din living.
2005: Regizorul Cristi Puiu obtine Marele Premiu al Festivalului International de film „Alba Regia”, desfasurat la Szekesfehervar (Ungaria), pentru filmul „Moartea domnului Lazarescu”
Zile de nastere vedete si personalitati
1865: S-a nascut William Butler Yeats, scriitor irlandez, laureat al premiului Nobel in 1923, unul dintre cei mai mari poeti de limba engleza ai secolului XX. S-a nascut in Dublin, iar talentul pentru arta l-a mostenit de la tatal sau, un fost avocat devenit pictor. Familia sa s-a mutat in Londra cand Yeats avea doar doi ani, pentru ca la cativa ani sa revina in patria natala. In timpul scolii a fost fascinat de lucrarile despre reincarnare, fenomene supranaturale, mistica orientala si chiar a pus bazele unei societati care avea in centru asemenea preocupari. A debutat ca scriitor in 1885, intr-o revista din Dublin. Dupa ce a avut cateva tentativa sa se stabileasca in alte orase ale Angliei, a revenit definitiv acasa in 1896 si s-a implicat in diverse proiecte culturale, a reformat Asociatia Irlandeza de Literatura si a condus teatrul din Dublin pana la sfarsitul vietii. In tot acest timp a semnat o multime de volume, fiind rasplatit pentru activitatea sa literara cu premiul Nobel. A decedat in 28 ianuarie 1939, in Franta.
823: S-a nascut Carol cel Plesuv, rege francez.
1773: S-a nascut Thomas Young, fizician englez.
1831: S-a nascut James Clerk Maxwell, fizician englez.
1833: S-a nascut Ioan Micu Moldovan, prelat si om de cultura roman, membru al Societatii Academice Romane si care a desfasurat o intensa activitate pentru emanciparea romanilor ardeleni. A fost printre fondatorii Astrei, al carei presedinte a si fost, si a facut parte din Partidul National Roman din Transilvania.
1866: S-a nascut Aby M. Warburg, istoric de arta german care a initiat analiza estetica a stiintelor umaniste.
1870: S-a nascut Jules Bordet, imunolog si microbiolog belgian, laureat al Premiului Nobel
1885: S-a nascut Elisabeth Schumann, soprana germana.
1888: S-a nascut Fernando Pessoa, eseist si prozator, unul dintre primii poeti modernisti din Portugalia. Si-a inventat trei autori eteronimi: Ricardo Reis, Alberto Caeiro şi Alvaro de Campos, carora le-a atribuit o biografie si un stil total diferite.
1899: S-a nascut Carlos Chavez, compozitor mexican.
1901: S-a nascut Jean Prevost, scriitor, publicist si critic literar francez.
1911: S-a nascut Luis Walter Alvarez, fizician american, a construit primul accelerator liniar de protoni si a fost laureat cu premiul Nobel in 1968.
1918: S-a nascut Augusto Roa Bastos, prozator si poet din Paraguay.
1933: S-a nascut Tom King; politician englez.
1953: S-a nascut Tim Allen, actor american.
1981: S-a nascut Chris Evans, actor american.
Calendar religios 13 iunie
Calendar crestin ortodox:
Sf. Mucenita Achilina; Cuv.Trifilie, Episcopul Levcosiei din Cipru
Calendar crestin greco-catolic:
Sf m Achilina; Sf Trifilie ep; Sf Anton de Padova.
Calendar crestin romano-catolic:
Sf. Anton de Padova
Sursa: eMM.ro