Reper istoric 13 mai
1981: In Piata Sfantul Petru de la Vatican, Mehmet Ali Agca a incercat sa-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea. Cu putin timp inainte de inceperea slujbei, pontiful a fost impuscat de Mehmet Ali Agca, un turc in varsta de 23 de ani. Atentantul, care s-a soldat cu ranirea grava a Papei Ioan Paul al II-lea, s-a petrecut in timp ce acesta se deplasa cu papa-mobilul prin multimea de credinciosi care astepta inceperea slujbei. Atacatorul a tras patru focuri de arma in suveranul pontif, insa doar doua gloante l-au atins – unul a intrat in abdomen, iar un altul in bratul stang. Celelalte gloante au ranit doua femei, o americanca si o jamaicanca. Oamenii au reusit sa il imobilizeze pe turc inainte sa fie prea tarziu. Papa Ioan Paul al II-lea a fost transportat de urgenta la spital, unde a fost supus unei operatii de durata. Mehmet Ali Agca avea in plan sa il asasineze pe suveranul pontif de mai multa vreme. Planul sau de asasinat a fost premeditat, el intrand in Italia pe data de 9 mai sub un nume fals. Dupa arestare, in buzunarul hainei sale a fost descoperit un bilet in care scria „Il voi ucide pe Papa pentru a protesta impotriva imperialismului Uniunii Sovietice si a Statelor Unite si impotriva genocidului din Salvador si Afghanistan.” La proces, acesta si-a recunoscut vinovatia si a declarat ca a actionat de unul singur. In iulie 1981 a fost condamnat la detentiune pe viata. Dovezi ulterioare au indicat ca atentantul a fost pus la cale de serviciile secrete sovietice KGB-iste si de cele bulgare, insa nu exista dovezi clare in acest sens. Papa Ioan Paul al II-lea a avut puterea sa il ierte pe Mehmet Ali Agca, in 1983 vizitandu-l in inchisoarea in care isi ispasea pedeapsa.
Alte evenimente importante din 13 mai
1563: A fost emis primul document de judetul si pargarii orasului Bucuresti.
1607: La Jamestown, in Virginia, au fost puse bazele primei colonii englezesti din Lumea Noua.
1806: A incetat din viata Samuel Micu-Klain, personalitate de seama a Scolii ardelene.
1846: A inceput razboiul dintre Statele Unite si Mexic.
1860: A fost adoptata legea cu privire la principiile si la modul de desfasurare a instructiei in armata Principatelor Unite, care „vor fi de acum inainte uniforme”.
1866: Scriitorul basarabean Alexandru Donici a incetat din viata la Geneva.
1888: In Brazilia se da Legea abolirii sclaviei, cunoscuta si sub denumirea de „Legea de aur”.
1905: A intrat in vigoare legea privind crearea contenciosului administrativ.
1906: Marie Curie devine prima femeie careia ii este incredintat un post in invatamantul superior francez (“chargée de cours”-profesor netitular), doi ani mai tarziu va fi “profesor titular” la Sorbona, predand singurul curs de radiactivitate din lume
1917: La Fatima, important loc de pelerinaj din Portugalia, trei copii, cu varste intre 7 si 10 ani, au avut viziuni cu Fecioara Maria. In 1930 aceste viziuni au fost recunoscute de Biserica Catolica, iar in locul respectiv s-a ridicat o biserica.
1929: A fost semnat un decret prin care s-au amnistiat „toate infractiunile politice incercate sau savarsite de catre cetatenii romani pana la 1 decembrie 1928″. A fost completat prin Legea pentru amnistie din 6 iunie 1929 si Decretul din 11 iunie 1929, prin care erau gratiate toate infractiunile politice savarsite in intervalul 8 mai-6 iunie 1929.
1937: Romania si Iugoslavia au incheiat, la Bucuresti, un Tratat de stabilire, comert si navigatie.
1990: Sfatul Frontului Popular din Moldova a facut o declaratie de adeziune pentru Proclamatia de la Timisoara.
1997: Camera Deputatilor a respins cu 156 voturi impotriva, 96 pentru si trei abtineri, motiunea initiata de PDSR impotriva asa-numitei taxe „Basescu”. Deputatii opozitiei (PDSR, PUNR si PRM) au votat in bloc impotriva introducerii taxei pentru utilizarea drumurilor publice.
1997: Camera Deputatilor a revotat proiectul de lege privind Statutul deputatilor si senatorilor, cu 242 de voturi „pentru”, 36 „impotriva” si doua abtineri, respingand astfel obiectia Curtii Constitutionale referitoare la neconstitutionalitatea acestei legi.
1999: Guvernul a aprobat, printr-o hotarare, o noua structura organizatorica a MApN, prin care ministrul avea in subordinea sa directa pe sefii statelor majore ale tuturor categoriilor de forte armate, precum si Directia generala de informatii a apararii (DGIA).
2001: Miscarea Crestin Democrata Maghiara din Romania (MCDMR), cea mai importanta fractiune din cadrul UDMR, se declara ingrijorata de scaderea populatiei de etnie maghiara din Bazinul Carpatic.
2002: Presedintele Fidel Castro i-a oferit fostului presedinte american, Jimmy Carter, „acces liber si total” in centrele de cercetare biotehnologica din insula, dupa recentele acuzatii lansate de Statele Unite la adresa Cubei privind proliferarea armelor biologice si furnizarea unor echipamente biotehnologice in statele considerate de Washington ”in afara legii”.
2002: Presedintele palestinian, Yasser Arafat, a afirmat in cursul unei vizite la Nablus, oras devastat in urma ofensivei israeliene, ca palestinienii sunt dispusi sa sacrifice „milioane de martiri pentru Ierusalim”.
2002: Senatul a adoptat proiectul de lege privind masurile de prevenire a maladiei SIDA si de protectie a persoanelor afectate de HIV, care prevede ca persoanele afectate de acesta maladie beneficiaza de protectie sociala si de tratament nediscriminatoriu in ceea ce priveste dreptul la invatatura, dreptul de munca si la promovarea profesionala.
2002: Banca Nationala a Romaniei a comunicat ca a retras autorizatia de functionare a Bancii Turco-Romane (BTR) si se va adresa instantei pentru declansarea procedurii de faliment a bancii.
2002: Grupul parlamentar al PRM a parasit dezbaterile din Camera Deputatilor asupra motiunii privind coruptia institutionalizata, initiata de PD si sustinuta si de PNL.
2002: Motiunea simpla „Coruptia institutionalizata – Adrian Nastase si Miron Mitrea” a fost respinsa de Camera Deputatilor, cu 189 de voturi „impotriva”, 43 „pentru” si o abtinere.
2002: Liderii PSD si UDMR au convenit sa adopte rapid proiectul privind retrocedarea bunurilor bisericesti.
2002: Comisiile de politica externa din parlamentele roman si bulgar au adoptat, la Ruse, o declaratie comuna in care isi exprima „convingerea ferma” ca Romania si Bulgaria vor fi invitate sa adere la NATO la summit-ul de la Praga.
2003: Ministrul Integarii Europene, Hildegard Puwak, si directorul executiv al firmei britanice URS Corporationb Ltd., Tim Tuckett, au semnat contractul de asistenta tehnica pentru evaluarea programului SAPARD in Romania.
2004: Parlamentul a aprobat, in sedinta comuna, Carta Alba a securitatii si apararii nationale, document ce stabileste obiective, masuri, actiuni ale institutiilor de profil si in baza caruia va fi elaborata Strategia militara a Romaniei. Hotarirea forului legislativ, de aprobare a documentului Guvernului, a primit 243 de voturi „pentru”, un vot „impotriva” si 46 de abtineri-ale grupului parlamentar PRM.
2004: Apartenenta Romaniei la NATO este de importanta istorica, intrucat aceasta tara aduce o mare contributie Aliantei, dupa ce a luptat dur pentru aderarea la valorile Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord, a declarat, in Parlament, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.
2008: Moare Colea Rautu, actor de teatru si film, la varsta de 95 ani.
Zile de nastere vedete si personalitati
1840: S-a nascut Alphonse Daudet, scriitor francez. S-a nascut la Nimes, intr-o familie instarita care a saracit insa in perioada cand acesta era la scoala astfel ca nu a mai reusit sa ii mai achite cursurile. Daudet nu a reusit din acest motiv sa isi ia diploma de bacalaureat, iar ca sa se intretina s-a angajat ca pedagog intr-un colegiu din Ales. Ulterior, s-a stabilit in Paris, unde a si debutat ca scriitor cu un volum de versuri romantice. Succesul a venit insa in anul 1869, cand a publicat ciclul de povestiri „Scrisori din moara mea”. Este autorul celebrei trilogii „Tartarin”, dar si a altor lucrari satirice, fanteziste ori romane de moravuri. Boala l-a determinat sa renunte la stilul trepidant de viata si, impreuna cu familia, s-a retras in mica localitate Champsrosay, in 1872. Doar romancierul Victor Hugo a reusit sa il determine sa vina din cand in cand la Paris. Daudet se inscrie printre cei mai acerbi scriitori anticlericali ai secolului, dar este cunoscut si pentru „dintele” care il avea impotriva Academiei franceze. A incetat din viata in 15 decembrie 1897, la Paris, ultimul sau roman fiind „Nemuritorul”, publicat in 1888.
1655 – S-a nascu Papa Innocentiu al XIII-lea
1717: S-a nascut Arhiducesa de Austria, Maria Terezia, din dinastia Habsburgilor.
1792: S-a nascut Papa Pius al IX-lea
1806 – S-a nascut Samuil Micu Klein, nepot al episcopului Inocentie Micu Klein, istoric, profesor de Etica si Aritmetica in Gimnaziul din Blaj, reprezentant de seama al Scolii Ardelene.
1882: S-a nascut Georges Braque, pictor francez.
1904: S-a nascut Elvira Godeanu, actrita romana, personalitate de prim rang al scenei romanesti si franceze.
1938: S-a nascut Ludovic Spiess, celebru tenor roman, fost ministru al Culturii in guvernul Teodor Stolojan, fost director al Operei Nationale Romane si al Operei Romane.
1940: S-a nascut Mircea Ciobanu, poet si prozator.
1950: S-a nascut Stevie Wonder, cantaret si compozitor american.
1955: S-a nascut Dinu Manolache, actor roman.
1968: S-a nascut Oana Sarbu, cantareata de muzica usoara si actrita romana.
Calendar religios 13 mai
Calendar crestin ortodox:
Sf. Mucenita Glicheria; Cuv. Serghie Marturisitorul
Calendar crestin greco-catolic:
Sf Mucenita Glicheria (†161); [Aparitia Sf Fecioare Maria la Fatima (1917)]
Calendar crestin romano-catolic:
Sf. Fecioara Maria de la Fatima
Sursa: eMM