Reper istoric 13 martie
1781: Astronomul englez Sir William Herschel a descoperit planeta Georgium Sidus, cunoscuta ulterior sub denumirea de Uranus. In noaptea de 13 martie, pe cand cauta stele duble, nebuloase si galaxii, William Herschel a gasit un nou astru. Privita la puteri mari steaua aparea ca un disc, nu ca un punct. Herschel era convins ca a descoperit o cometa, despre care stia ca uneori au aspect de disc planetar. Dupa cateva seri, a privit din nou spre noul obiect ceresc si a observat ca s-a miscat printre stelele fixe. In vara lui 1781, s-a calculat orbita obiectului si s-a ajuns la concluzia ca ar putea fi o planeta ce se roteste in jurul Soarelui la o distanta de 3 miliarde de km. Initial, astronomul englez a botezat astrul „Georgium Sidus”, numele regelui Angliei de atunci, George al III-lea. ”Botezul” i-a nemultumit pe ceilalti astronomi europeni, dar, chiar si in aceste conditii, planeta a fost numita in Anglia la fel pana in 1850. Apoi, astronomul Johann Ebert Bode a venit cu ideea ca planeta sa primeasca numele tatalui lui Saturn, fiind urmatoarea planeta ca departe dupa aceasta. Astfel planea a primit numele sub care este cunoascuta azi. Uranus, o planeta gazoasa de patru ori mai mare ca Terra, se afla la o distanta medie de 2,8 miliarde de km departare de Soare. O rotatie completa in jurul Soarelui se face in 84 de ani pamanteni, dar se invarte in jurul axei proprii odata la 17,24 ore. Un fapt interesant este ca axa de rotatie a planetei este inclinata cu 98 de grade. Practic Uranus se rostogoleste pe orbita din cauza ca planeta s-a ciocnit cu un corp mare, care l-a rasturnat.
Alte evenimente importante din 13 martie
1458: Stefan cel Mare a reconfirmat negustorilor brasoveni privilegiile pe care acestia le aveau de la Alexandru cel Bun.
1848: Inceputul revolutiei burgheze in Austria. Rascoala populara din Viena.
1881: A murit, asasinat, tarul Alexandru al II-lea al Rusiei
1900: In Franta, ziua de munca pentru femei si copii a fost limitata prin lege la 11 ore
1901: A incetat din viata Benjamin Harrison, al 23-lea presedinte al SUA
1910: A aparut, la Bucuresti, sptamanalul social-politic si literar Facla (pana in 1940, cu intreruperi), sub conducerea lui N. D. Cocea si apoi a lui Ion Vinea
1917: A fost semnat Documentul de la Viena de catre cancelarul Bethmann-Hollweg si ministrul de Externe austro-ungar Ottokar Czernin. El prevedea anexarea Romaniei la Austro-Ungaria in caz de victorie a puterilor centrale in Primul Razboi Mondial
1930: Clyde W. Tombaugh anunta descoperirea planetei Pluto
1936: A avut loc, la “Opera Mare” din Paris, premiera tragediei “Oedip”, de George Enescu.
1948: Au fost inaugurate uzinele Honda, punandu-se bazele Honda Motor Co. – care in scurt timp va cunoaste si succesul ca urmare a productiei de biciclete motorizate. Soichiro Honda a fost un inginer japonez priceput, dar si visator si cu o imaginatie bogata. Cel mai mare fiu al unui fierar, Soichiro s-a nascut la Komyo, langa Hamamatsu, in noiembrie 1906. Atractia sa fata de tot ceea ce insemna mijloc de locomotie s-a nascut in micul atelier in care Soichiro il ajuta pe tatal sau sa repare biciclete. Dupa ce a mai crescut, sesizand o nevoie disperata pentru un mijloc simplu de transport intr-o Japonie alarmata de razboi, el s-a gandit la o afacere. A cumparat un lot de 500 de motoare destinate alimentarii statiilor radio militare si a format o echipa care sa-l ajute sa monteze aceste motoare pe biciclete. Prin urmare, in anii ’50, Soichiro a venit cu design-uri inovatoare, facand din Honda leader-ul mondial in industria de motociclete.
1975: A murit Ivo Andric, scriitor si diplomat sarb, laureat cu Premiul Nobel pentru literatura pe 1961
1994: Delegatia Permanenta a PNL a imputernicit Biroul Permanent Central sa negocieze in vederea revenirii PNL in CDR, precum si sa continue negocierile in perspectiva unificarii liberale. 1996: S-a desfasurat, in localitatea egipteana Sharm el-Sheikh, la initiativa SUA, prima reuniune internationala la nivel inalt consacrata luptei impotriva terorismului si continuarii procesului de pace in Orientul Mijlociu.
1997: Senatul a hotarat, cu 73 de voturi “pentru” si 4 voturi “contra”, ridicarea imunitatii parlamentare a senatorului Corneliu Vadim Tudor, in virtutea deciziei luate in legislatura anterioara cand, la data de 26 aprilie 1996, Camera superioara votase, cu majoritate de doua treimi, ridicarea imunitatii liderului PRM.
1998: Banca germana Commerzbank AG si-a deschis oficial reprezentanta la Bucuresti.
1998: Guvernul a aprobat Proiectul de lege privind responsabilitatea ministeriala, care prevedea declansarea urmaririi penale pentru infractiunile savarsite de membrii Guvernului in exercitiul functiei lor.
2000: A fost stabilita conducerea Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati (CCNSAS). Presedintele CCNSAS a fost ales Gheorghe Onisor – reprezentantul PNL, vicepresedinte – Mihai Gheorghe, reprezentantul PDSR, iar in functia de secretar a fost ales Claudiu Secasiu, reprezentantul PNTCD.
2000: A murit Victor Tufescu, personalitate a geografiei romanesti, unul dintre intemeietorii actualului Institut de Geografie al Academiei Romane, membru al Academiei Romane.
Aniversari vedete si personalitati
1907: S-a nascut Mircea Eliade, prozator, istoric al religiilor, romancier, eseist roman. S-a nascut la Bucuresti, iar potrivit calendarului iulian, in vigoare la acea vreme in Romania, data nasterii a fost 28 februarie 1907. Scriitorul roman a obisnuit sa spuna insa ca ziua nasterii sale era 9 martie, tot potrivit calendarului iulian. A urmat Liceul „Spiru Haret” si apoi Universitatea Bucuresti – unde a studiat filosofia, avnadu-l ca profesor si pe Nae Ionescu, dupa care a mers in orasul indian Calcutta (1928 – 1931), unde a luat cursuri de la renumitii filozofi Rabindranath Tagore si Surendranata Dasgupta despre istoria religiilor si a filozofiei indiene, dar a invatat si sanscrita. A revenit la Bucuresti in 1932, iar apoi a publicat mai multe volume influentate de filosofia indiana, inclusiv lucrarea sa de doctorat „Yoga. Essai sur les origines de la mistique indienne” – la o editura franceza. Mircea Eliade a publicat insa de tanar, pentru ca a debutat literar cu povestirea fantastica „Cum am descoperit piatra filosofului” la varsta de numai 14 ani. In 1933, a devenit profesor la Universitatea din Bucuresti, unde a tinut cursuri de filosofie si de istoria religiilor. Iar in 1937 a fost laureat al Societatii Scriitorilor din Romania, pentru o editie critica despre Bogdan Petriceicu Hasdeu ”B. P. Hasdeu – Scrieri literare, morale si politice” – aparuta la Fundatia pentru Literatura si Arta. Dupa instaurarea dictaturii lui Carol al II-lea, la inceputul anului 1938, Mircea Eliade a fost arestat impreuna cu alti lideri legionari si intemnitat in lagarul de la Miercurea-Ciuc. A parasit tara la scurt timp, in calitate de atasat cultural al ambasadelor din Londra si Lisabona, iar apoi a ajuns la paris, unde s-a si stabilit. In Franta, a predat istoria religiilor intii la Scoala Practica de Inalte Studii (1945-1948) si apoi la Sorbona (1945-1957). In anul 1957, a acceptat postul de profesor coordonator al Catedrei de Istoria Religiilor de la Universitatea din Chicago, stabilindu-se definitiv in SUA. Este autor a peste 1.500 de carti, eseuri si articole de specialitate. Mircea Eliade a primit titlul de Doctor Honoris Causa al multor universitati din Franta, SUA, Anglia, a devenit membru al Academiei belgiene si a fost decorat cu „Legiunea de Onoare” in 1978. A incetat din viata la data de 22 aprilie 1986, la Chicago.
1615: S-a nascut Papa Inocentiu al XII-lea
1733: S-a nascut Joseph Priestly, cercetator, descoperitorul oxigenului.
1865: S-a nascut Dragomir Hurmuzescu, fizician roman
1881: S-a nascut Tony Bulandra, actor roman
1884: S-a nascut Sir Hugh Seymour Walpole, scriitor englez
1891: S-a nascut Felix Aderca, prozator, dramaturg, poet, eseist, estetician si publicist roman
1910: S-a nascut Sammy Kaye, multi-instrumentist, compozitor si sef de orchestra american
1916: S-a nascut Cella Dima, actrita romana
1922: S-a nascut Jack Kerouac, scriitor, exponent al generatiei “beat” in literatura (romanul “Cei din subterana”)
1933: S-a nascut Mike Stoller, compozitor american
1935: S-a nascut Romulus Rusan, prozator si editor; unul dintre initiatorii „Memorialului Sighet” – Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet, fosta inchisoare comunista
1939: S-a nascut Neil Sedaka, vocalist si compozitor american
1940: S-a nascut Daniel Bennie, vocalist american (Reflections)
1946: S-a nascut George Best, fotbalist englez
1949: S-a nascut Donald York, vocalist american (Sha Na Na)
1950: S-a nascut Margareta Muresan, sahista romana
1952: S-a nascut Mircea Tutovan, voleibalist roman
1953: S-a nascut Jurgen Fritz, clapar si compozitor german (Triumvirate)
1955: S-a nascut Gabriel Stanescu, ziarist roman
1959: Ronnie Rogers, chitarist si compozitor britanic (T’Pau)
1960: S-a nascut Adam Clayton, basist irlandez (U2)
1960: S-a nascut Rudi Voeller, fotbalist german
1967: S-a nascut Mihai Iordache, muzician roman (Sarmalele Reci)
1968: S-a nascut Maurizio Ganz, fotbalist argentinian
1969: S-a nascut Luca Bucci, fotbalist italian
1971: S-a nascut Allan Nielsen, fotbalist danez
1973: S-a nascut Eloy De Jong, vocalist olandez (Caught In The Act)
1973: S-a nascut Edgar Davids, fotbalist olandez
Calendar religios 13 martie
Calendar crestin ortodox:
Aducerea Moastelor Sfantului Ierarh Nichifor, Patriarhul Constantinopolului (post)
Calendar crestin greco-catolic:
Aducerea moastelor Sfantului Nichifor (846)
Calendar crestin romano-catolic:
Sfanta Teodora, mucenica
Sursa: eMM.ro