14 iunie – Ziua Mondiala a Donatorului de Sange, marcata in ziua de nastere a medicului austriac Karl Landsteiner (stabilit in SUA, a descoperit, in 1900, grupele sanguine, punand bazele stiintifice ale tratamentului prin transfuzii; Premiul Nobel pentru medicina pe 1930); in Romania, aceasta zi se marcheaza din 2004
14 iunie – Ziua Silvicutorului– An de an, in a doua sambata a lunii iunie se sarbatoreste Ziua Silvicultorului. Inceputul lunii iunie este o perioada in care padurea este in plina explozie vegetativa si emana vitalitate, frumusete, optimism.
14 iunie- Ziua drapelului national in SUA
Reper istoric 14 iunie
1990: A avut loc a treia „mineriada”. In Bucuresti au sosit doua garnituri de tren cu mineri din Valea Jiului. Ortacii au venit la chemarea lui Ion Iliescu, ales presedinte al Romaniei la 20 aprilie.1990. Cei peste 10.000 de mineri au fost adusi in capitala cu scopul de sprijinire a autoritatilor in conflictul cu manifestantii din Piata Universitatii. Au fost devastate Universitatea Bucuresti, precum si sediile unor partide (PNL, PNTCD), redactii de ziare si locuinte ale unor oameni politici, printre care si Ion Ratiu. Evenimentele au starnit indignarea opiniei publice internationale si au dus la pierderea simpatiei Occidentului, pe care Romania le-a castigat prin Revolutia din decembrie 1989. Pe langa sutele de raniti, au existat morti, disparuti, arestari fara mandate. In ciuda cumplitelor violente, Iliescu le-a multumit ortacilor condusi de Miron Cosma. La sase zile dupa incidente, la 20 iunie 1990, Ion Iliescu a rostit juramantul de investitura ca presedinte al Romaniei.
1848: A avut loc unirea guvernelor constituite la Islaz si Bucuresti si formarea guvernului provizoriu al Revolutiei pasoptiste. Guvernul revolutionar de la Bucuresti, nou constituit, a decretat infiintarea steagului national in culorile rosu, galben si albastru, cu deviza ”Dreptate Fratie”, a decis desfiintarea pedepsei cu moartea, desfiintarea rangurilor civile si infiintarea ”gvardiei civile”. Totodata, Vasile Alecsandri a publicat in revista brasoveana ”Foaie pentru minte, inima si literatura”, poezia ”Hora Ardealului”.
1880: Guvernul Statelor Unite ale Americii a recunoscut independenta de stat a Romaniei.
Alte evenimente importante din 14 iunie
379: Moare Sfantul Vasile cel Mare, parintele monahismului rasaritean, teolog de exceptie.
1800: Are loc Batalia de la Marengo. Armata austriaca a fost infranta de armata franceza comandata de Napoleon I, imparat al Frantei (1804-1814 si 1815).
1848: Guvernul revolutionar de la Bucuresti a decretat infiintarea steagului national: albastru, galben si rosu, cu deviza „Dreptate – Fratie” inscrisa pe el.
1900: Hawaii devine teritoriu al Statelor Unite.
1905: A avut loc rascoala marinarilor de pe crucisatorul “Potemkin”, din flota Marii Negre.
1920: A incetat din viata Max Weber, filozof si sociolog german.
1927: A murit scriitorul britanic Jerome K. Jerome.
1936: Romancierul si dramaturgul rus Maxim Gorki, intemeietor al realismului socialist in literatura, a incetat din viata.
1940: Armata germana a intrat in Paris si a declarat capitala Frantei ”oras deschis”.
1941: A patra deportare majora a polonezilor catre Siberia: 300.000 dintre aceia ce evitasera deportarile precedente si copii din taberele de vara si olferinat (Al Doilea Razboi Mondial).
1946: Moare John Logie Baird, inginer scotian, considerat a fi „parintele televizorului”
1962: La Paris, s-a infiintat Organizatia Europeana de Cercetari Spatiale, redenumita mai tarziu Agentia Spatiala Europeana
1967: China a testat prima sa bomba cu hidrogen.
1979: Moare Cristian Mateescu, inginer si profesor la Politehnica din Bucuresti si Institutul de Constrcutii unde a predat discipline de mecanica constructiilor si hidrotehnica. A fost redactor-sef la revista “Hidrotehnica”, membru corespondent (1955) apoi membru titular (1974) al Academiei Romane. S-a facut remarcat cu “Amenajarea rationala a Ialomitei superioare” – 1927, proiectul pentru blocul Aro-Patria s.a. A colaborat la planul de electrificare a Romaniei.
1982: Fortele militare argentiniene s-au predat unitatilor britanice din Insulele Falkland;
1986: A murit scriitorul Jorges Luis Borges, considerat cel mai important scriitor latino-american contemporan.
1990: Franta, Germania si Benelux au semnat Conventia de la Schengen, privind libera circulatie a persoanelor.
1991: La intrarea in Parcul Libertatii a fost ridicata o cruce in memoria victimelor din 13-15 iunie.
1996: Anchetatorii elvetieni au decis ca fostul ambasador al Bernei la Bucuresti, Jean Pierre-Vetovaglia, nu a efectuat activitati de spionaj.
2005: Salvamontistul sibian Teodor Tulpan, primul roman care a ajuns pe Everest, incepe expeditia pe cel mai inalt varf din Peru, Huascaran;
Zile de nastere vedete si personalitati
1818: S-a nascut Vasile Alecsandri, poet, dramaturg, om politic roman, redactor si proprietar al revistei “Romania literara”. S-a nascut la Bacau, fiind fiul medelnicerului Vasile Alecsandri si al Elenei Cozoni. Data nasterii data de poet si acceptata de unii istorici literari este insa de 21 iulie 1821. Dupa studiile primare, in 1834, impreuna cu alti tineri boieri moldoveni – printre care si viitorul domn Al. I. Cuza, pleaca la studii in Paris. Bacalaureatul il sustine in 1835, dupa care se inscrie la cursurile Facultatii de Inginerie, fara sa o absolve. A inceput sa publice in 1838, in limba franceza, fara sa aiba prea mult succes. Un an mai tarziu se intoarce in tara si se angajeaza in administratie. In 1859, a fost numit ministru al afacerilor externe, fiind trimis in Franta, Anglia si Piemont pentru a pleda in scopul recunoasterii Unirii. A fost membru onorific pana la sfarsitul vietii al societatii Junimea, care a luat fiinta in 1863, si membru de onoare al Academiei Romane. A incetat din viata in 22 august 1890, dupa o lunga suferinta, fiind inmormantat la conacul sau din Mircesti.
1671: S-a nascut Tomaso Albinoni, compozitor italian
1811: S-a nascut Harriet Beecher Stowe, scriitoare americana, autoarea celebrului roman „Coliba Unchiului Tom”.
1832: S-a nascut Nikolaus August Otto, inventator german, a inventat si mai tarziu a brevetat un motor in patru timpi care s-a bucurat de mare succes, cunoscut sub numele de „ciclul Otto”.
1835: S-a nascut Nikolai Grigorievici Rubinstein, pianist, dirijor si pedagog rus. A contribuit la infiintarea Conservatorului din Moscova al carui director a fost pana la moarte.
1864: S-a nascut Alois Alzheimer, medic neurolog german, care a studiat pentru prima data “boala uitarii”, denumita, dupa numele lui, “boala Alzheimer”.
1882: S-a nascut Ion Petrovici, filosof, scriitor si om politic de orientare liberala (ministru in mai multe Cabinete); membru al Academiei Romane
1883: S-a nascut Gheorghe Ciprian, dramaturg, prozator si actor
1907: S-a nascut Rene Char, poet francez
1901: S-a nascut Alexandru Badauta, prozator, memorialist si eseist; se numara printre intemeietorii cinematografiei documentare romanesti si ai Oficiului National de Turism
1920: S-a nascut Mihai Brediceanu, prim-dirijor al Operei Romane din Bucuresti.
1924: S-a nascut Vladimir Solouhin, scriitor rus
1929: S-a nascut Che Guevara, revolutionar sud-american de origine argentiniana.
1936: S-a nascut Cornel Coman, actor
1941: S-a nascut Vasile V. Vasilache Jr., compozitor si pianist roman.
1946: S-a nascut Donald Trump, magnat american
1961: S-a nascut Boy George, muzician britanic.
1959: S-a nascut Alexandru Darie, regizor de teatru roman.
1969: S-a nascut Steffi Graf, jucatoare de tenis germana.
Calendar religios 14 iunie
Calendar crestin ortodox:
Sf.Prooroc Elisei; Sf.Metodie, Patriarhul Constantinopolului (Sambata mortilor – Mosii de vara)
Calendar crestin greco-catolic:
Sf pf Elisei; Sf Metodie Marturisitorul arhiep C-pol (†847). Pomenirea mortilor-Sambata dinaintea Rusaliilor
Calendar crestin romano-catolic:
Ss. Valeriu si Rufin, m.
Sursa: eMM
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult