Reper istoric 14 martie
1950: FBI a emis in premiera lista celor mai cautati zece raufacatori, ”Ten Most Wanted”. Divizia de Investigatii Criminale (CID) a FBI a facut o selectie a dosarelor celor mai cautati infractori, in acest sens fiind mobilizati numerosi ofiteri. Ideea a fost preluata de catre directorul FBI, la acea vreme J. Edgar Hoover, de la un jurnalist, William Kinsey – redactor-sef la International News Service, predecesor al United Press International.
Discutand despre posibilitatea de a-i identifica mai usor pe ”baietii rai”, jurnalistul a propus publicarea unui articol. Lista ”Ten Most Wanted Fugitives” a fost realizata de agentii speciali ai CID si de functionari ai Departamentului de Afaceri Interne din SUA. Acestia au propus criteriile dupa care sa fie selectati ”candidatii”, iar ultimul cuvant l-a avut directorul general al FBI. Sunt doua criterii importante dupa care marii infractori sunt inclusi in ”Ten Most Wanted Fugitives”: in primul rand trebuie sa fi comis infractiuni extrem de grave care sa fie considerate periculoase pentru un numar mare de persoane, iar includerea in lista scurta sa fie necesara pentru a stimula capturarea sa, stiut fiind ca se ofera recompense importante pentru orice informatie.
Lista nu are o ierarhie, pentru ca FBI nu a dorit in acest fel sa stimuleye competitia intre infractori de a ajunge pe prima pozitie. Infractorii dispar din primii 10 in momentul prinderii lor sau in cazul in care mor, locul lor fiind luat de alti raufacatori periculosi. De asemenea, se mai poate intampla ca urmaritii sa fie scosi de sub urmarire. In cinci cazuri, FBI a decis eliminarea din lista a urmaritilor, considerand ca acestia nu mai prezinta o amenintare pentru societate.
Persoana care s-a aflat pentru cea mai indelungata perioada in ”Ten Most Wanted Fugitives” a fost Donald Eugene Webb, care a fost inclus in lista in 1981, unde a ramas 25 de ani, 10 luni si 27 de zile. Acesta a fost acuzat de uciderea unui politist intr-o mica localitate din Pennsylvania si a fost a 375-a persoana inclusa in lista. In 31 martie 2007 a fost eliminat din randul celor mai cautati raufacatori, fara sa fi fost prins, iar locul sau a fost luat de Shauntay L. Henderson, o membra a unei temute gasti de cartier acuzata de uciderea a cel putin cinci persoane si care a fost prinsa la scurta vreme.
In data de 14 martie 2008, pe lista Ten Most Wanted se regasesc:
Osama Bin Laden (seful al-Qaida, urmarit pentru atentatele asupra Ambasadei SUA din Tanzania si din Kenya din 7 august 1988, cand au murit peste 200 de persoane, dar si pentru alte atacuri teroriste pe tot cuprinsul globului. Pe capul lui s-a pus o recompensa de 25 de milioane de dolari, la care s-au mai adaugat alte 2 milioane de dolari provenite dintr-un alt fond decat al Departamentului american de Justitie)
Jorge Alberto Lopez-Orozco (a impuscat in cap si inima o femeie si cei doi copii ai ei, victimele fiind gasite in interiorul unei masini carbonizate la data de 11 august 2002)
Jason Derek Brown (acuzat pentru omor si jaf armat, dupa ce in noiembrie 2004 a ucis paznicul unei masini de valori in fata unui teatru si a fugit cu banii)
James J. Bulger (urmarit dupa ce a comis sau a fost implicat in numeroase omoruri din anii ’70 si pana in ’80 ca sef al unei grupari de crima organizata care se ocupa cu traficul de droguri si alte ilegalitati)
Emigdio Preciado Jr. (a atacat doi politisti in 5 septembrie 2000, in timpul unui control de rutina pe o autostrada din Los Angeles. A tras impotriva acestora peste 20 de focuri de arma, iar pe unul dintre ei l-a impuscat in cap)
Robert William Fisher (in aprilie 2001, si-a omorat sotia si cei doi copii, iar apoi si-a aruncat casa in aer)
Victor Manuel Gerena (urmarit pentru jaf armat si furtul a circa 7 milioane de dolari de la o firma de securitate din Connecticut, fapta comisa in 1983. In timpul atacului a ranit doi angajati ai firmei, pe care i-a luat ostatici, iar ca sa ii anihileze le-a injectat in corp o substanta necunoscuta)
Glen Stewart Godwin (a evadat, in 1987, dintr-o inchisoare de maxima securitate din California, dupa ce a omorat un om. Cateva luni mai tarziu a fost prins si acuzat pentru trafic de droguri, inchis pana in aprilie 1991, cand a reusit din nou sa fuga)
Jon Savarino Schillaci (acuzat pentru molestarea sexuala a unui copil in octombrie 1999; victima sa a fost baiatul unei familii care l-a primit in casa din mila, la scurt timp dupa ce a fost eliberat din inchisoare; el a fost condamnat anterior tot in urma abuzarii unui minor)
Alexis Flores (invinuit pentru rapirea si uciderea unei fetite in varsta de cinci ani. Fetita a fost data disparuta in iulie 2000, cadavrul ei fiind gasit, o luna mai tarziu, in apropiere de locuinta sa)
Alte evenimente importante din 14 martie
1800: Cardinalul Barnaba Chiaramonti a devenit Papa Pius al VII-lea.
1803: A murit poetul german Fr. Gottlieb Klopstock (“Mesiada”, “Moartea lui Adam”)
1881: A fost proclamat regatul Romaniei. Printul Carol I de Hohenzollern va fi incoronat rege in data de 10 mai.
1883: A murit Karl Marx, fondator al socialismului stiintific, al materialismul dialectic si istoric si al economiei politice stiintifice. Karl Marx s-a nascut la 5 mai 1818 in orasul Trier din Prusia (Germania). A studiat dreptul la Universitatea din Bonn si apoi istoria si filozofia la Universitatea din Berlin. In 1841 si-a sustinut teza de doctorat intitulata ”Deosebirea dintre filozofia naturii la Democrit si filozofia naturii la Epicur”.
1887: A murit Carol Popp de Szathmary, pictor, fotograf, grafician roman. S-a nascut la Cluj si a fost primul fotograf de art. A creat adevarate fotografii document ale orasului Bucuresti, iar acuarelele si desenele sale constituie adevarate documente istorice si etnografice („Carutasi”, „Baratia din Cimpulung”, „Caiac turcesc”). A realizat portrete in ulei, descriind scene de targ, dar si litografii cu scene patriotice („Unirea Principatelor”)
1912: A avut loc o tentativa de asasinat asupra regelui Vittorio Emanuel al III-lea al Italiei.
1939: Germania nazista a ocupat Cehoslovacia.
1964: Jack Ruby a fost condamnat pentru uciderea lui Lee Harvey Oswald, identificat ca autor al asasinarii presedintelui J.F. Kennedy.
1965: A murit inginerul Dimitrie Leonida; a fost unul dintre pionierii electrificarii Romaniei; organizator al primului muzeu tehnic din tara (1909), azi „Muzeul tehnic prof.ing. D. Leonida”, si al primei expozitii a electricitatii din Romania (1928)
1966: A avut loc premiera filmului ”Rascoala”, dupa romanul omonim al lui Liviu Rebreanu, in regia lui Mircea Muresan. Filmul a obtinut premiul Opera prima, la Festivalul de Film de la Cannes
1989: A murit Dumitru Floarea-Rariste, scriitor si traducator roman
1990: A fost adoptata Legea electorala, valabila pana la adoptarea noii Constitutii, pe baza careia urmau sa se desfasoare alegerile din 20 mai 1990.
1991: S-a infiintat Fundatia europeana „Nicolae Titulescu”.
1991: A murit Doc Pomus, cantaret si compozitor american
1992: Osemintele lui Nicolae Titulescu, aduse din Franta, au fost reinhumate la Brasov.
1995: A incetat din viata soprana Magda Ianculescu, renumita artista de opera.
1995: A murit istoricul literar Gheorghe Hrimiuc-Toporas, coautor al “Dictionarului limbii romane de la origini pina la 1900” (Ed. Academiei, 1979)
1997: A murit Fred Zinnermann, realizator de film american de origine austriaca
1998: Congresul PDAR a aprobat schimbarea denumirii acestui partid in Partidul National Roman (PNR) si si-a ales conducerea (Mihai Berca – presedinte, Mihai Alecu – prim-vicepresedinte si Virgil Magureanu – secretar general).
2002: Liderii sarbi si muntenegreni, alaturi de Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru diplomatie, Javier Solana, au semnat un acord de principiu in ceea ce priveste formarea unui nou stat Serbia-Muntenegru.
2002: A murit Rudolf Hell, considerat inventatorul faxului; in anul 1929, a conceput un dispozitiv, denumit „Hellschreiberg”, care transmitea textele pe cale electronica, permitand expedieri rapide in toata lumea.
2004: Vladimir Putin a fost reales, pentru al doilea mandat, presedinte al Rusiei.
Aniversari vedete si personalitati
1879: Albert Einstein, fizician german, autorul teoriei relativitatii si laureat al Premiului Nobel pentru Fizica (1921). A emigrat in 1933 in SUA, unde s-a naturalizat in 1940, a fost profersor universitar la Berlin si Princeton. Pana sa ajunga aici, Albert Einstein a studiat la Munchen, unde familia sa avea un mic magazin care producea aparate electrice. Desi nu a vorbit pana la varsta de 3 ani, inca de tanar a aratat o curiozitate vie pentru natura si o abilitate inascuta in intelegerea conceptelor matematice dificile. La 12 ani a invatat singur geometrie euclidiana. Cand avea 15 ani, a renuntat la scoala, profitand si de faptul ca familia sa s-a mutat la Milano, in Italia. Totusi, a absolvit liceul la Arrau, in Elvetia, si s-a inscris la Politehnica din Zurich.
A lucrat ca meditator si suplinitor, iar in 1902 a devenit examinator la Biroul de Patente din Berna. In 1903 s-a casatorit cu Mileva Maric, cu care fusese coleg de facultate. Au avut doi fii, dar in cele din urma au divortat. Einstein s-a recasatorit insa mai tarziu.
Cand Hitler a venit la putere in Germania, in 1933, Einstein a emigrat in Statele Unite. A obtinut un post la Institutul de studii avansate din Princeton, New Jersey, unde a si incetat din viata in data de 18 aprilie 1955.
A pubicat studii nenumarate, care au revolutionat lumea: „Relativitatea: teoria speciala si generalizata”(1916), „Despre sionism”(1931), „Constructori ai universului”(1932), „De ce razboi?”(scrisa impreuna cu Sigmund Freud), „Lumea asa cum o vad eu”(1934), „Evolutia fizicii”(1938), si „Din ultimii mei ani”(1950). Documentele adunate ale lui Einstein sunt publicate intr-o opera de mai multe volume incepand din 1987.
Este cunoscut mai ales pentru Teoria relativitatii, dar a contribuit si in alte arii ale fizicii. A devenit faimos pentru explicatia sa a efectului fotoelectric (pentru care a castigat premiul Nobel), fiind de asemenea un pionier in mecanica cuantica.
1681: Georg Philipp Telemann, compozitor, dirijor si organist german
1804: Johann Strauss – tatal, compozitorul austriac.
1820: Victor Emmanuel al II lea, rege al Sardiniei (1849 1861) si primul rege al Italiei unificate
1854: Alexandru Macedonski, reprezentant al simbolismului in poezia romaneasca, autor intre altele a lucrarilor „Noapte de Decembrie”, „Poema rondelurilor”, a romanului „Thalassa” sau a pieselor „Gemenii”, „Iades”, „Unchiasul Saraciei”, „Cuza Voda” sau „Moartea lui Dante Alighieri”
1885: Constantin I. Gane, scriitor roman, autorul lucrarii “Trecute vieti de doamne si domnite”.
1888: Alexei Mateevici, profesor, poet, traducator si jurnalist
1898: Stefan Constantinescu, pictor monumentalist (a decorat pavilionul romanesc la Expozitiile internationale de la Paris -1937 si New York)
1899: Mircea Damian, prozator si publicist
1908: Serban Titeica, fizician roman, membru al Academiei Romane.
1912: Les Brown (Lester Raymond), clarinetist si sef de orchestra american.
1919: Alexandru Paleologu, eseist, critic literar si om politic
1920: Pavel Bellu, poet si prozator.
1922: Les Baxter, pianist, compozitor si sef de orchestra american.
1929: Iurie Darie, actor roman
1931: Phil Phillips (John Phillip Baptiste), cantaret si chitarist american.
1933: Michael Caine, actor britanic (filme: “Funeralii la Berlin”, “Omul care voia sa fie rege”).
1933: Quincy Jones, cantaret, compozitor, producator, lider de formatie, producator de film si de televiziune – precum si scriitor american
1945: Walter Parazaider, saxofonist american (Chicago).
1945: Jasper Carrott, cantaret, actor si compozitor britanic.
1946: Carmen Galin, actrita
1946: Steven „Steve” Francis Kanaly, actor american, foarte cunoscut pentru rolul sau ca Ray Krebbs in filmul serial ”Dallas”, rol pe care l-a interpretat in perioada 1978-1989
1947: Billy Crystal, actor american
1947: Peter Skellern, cantaret si compozitor britanic.
1947: Jona Lewie, cantaret si compozitor britanic (Terry Dactyl & The Dinosaurs).
1949: Ollie Halsall, chitarist britanic (Scaffold, Tempest).
1955: Marta Petreu, poeta si eseista.
1957: Chris Redburn, basist britanic (Kenny).
1958: Albert de Monaco, print, suveranul statului Monaco
1963: Steve Lambert, vocalist, chitarist si compozitor britanic (Roman Holliday).
1969: Larry Johnson, baschetbalist american, NBA
Calendar religios 14 martie
Calendar crestin ortodox:
Cuviosul Benedict; Sfantul Mucenic Alexandru din Pidna (Pomana mortilor)
Calendar crestin greco-catolic:
Benedict de Norcia, Patronul Europei (+ 547). Pomenirea mortilor
Calendar crestin romano-catolic:
Sf. Matilda, regina
Sursa: eMM.ro