15 octombrie – Ziua mondiala a femeilor din mediul rural
Reper istoric 14 octombrie
1917: Dansatoarea exotica Mata Hari a fost executata prin impuscare dupa ce a fost acuzata de spionaj in favoarea Germaniei.
Pe numele adevarat Margaretha Geertruida Zelle, s-a nascut la 7 august 1876 in Olanda. A ramas orfana de mama de mica si a intrat in grija unei rude. A fost nevoita sa renunte la scoala dupa ce a avut o idila amoroasa cu unul dintre profesori. S-a casatorit cu un ofiter olandez si a plecat impreuna cu acesta in Indiile de Vest. Casnicia ei nu a rezistat, astfel incat Mata Hari a fost nevoita sa gaseasca o solutie pentru a se intretine. Prin urmare, in 1905 s-a dus in Paris ca sa danseze in localurile pariziene. A avut succes, in acea perioada alegandu-si pseudonimul de inspiratie malaeziana “Mata Hari”, care s-ar traduce “Ochiul zilei”. In timpul Primului Razboi Mondial a devenit o faimoasa curtezana, lista sa de iubiti incluzand ofiteri de rang inalt de diferite nationalitati. in februarie 1917, autoritatile franceze au arestat-o pentru spionaj si au inchis-o la “St. Lazare” din Paris. Un tribunal militar a condamnat-o la moarte, sentinta fiind pusa in aplicare in octombrie. Mata Hari nu a fost marea spioana a Primului Razboi Mondial, probele aduse impotriva ei nefiind convingatoare, autoritatile franceze au incercat prin acuzarea ei sa isi justifice pierderile suferite pe front.
Alte evenimente importante din 15 octombrie
1815: Napoleon a plecat in exil avand ca destinatie insula Sf. Helena din Oceanul Atlantic.
1863: Primul submarin, botezat CSS Hunley, s-a scufundat in timpul testelor, iar inventatorul acestuia, Horace Lawson Hunley, si sapte membri din echipaj si-au pierdut viata.
1878: Edison Electric Company si-a inceput activitatea, incepand sa furnizeze electricitate abonatilor.
1894: Ofiterul francez Alfred Dreyfus a fost arestat pentru spionaj, incidentul provocand un proces de durata – cunoscut sub numele de “Afacerea Dreyfus”.
1945: Premierul francez, Pierre Laval, conducator al regimului prohitlerist de la Vichy, a fost executat de un detasament militar dupa ce a fost condamnat pentru tradare.
1946: “Parintele” Gestapo-ului Hermann Goring s-a sinucis prin otravire cu cateva ore inainte de a fi executat dupa ce a fost condamnat la moarte de Tribunalul de la Nurnberg pentru crimele de razboi comise in perioada nazista.
1962: Criza nucleara cubaneza a inceput, neintelegerile dintre Statele Unite si URSS aducand lumea in pragul unui razboi atomic. Criza, care a durat 13 zile, a fost iscata de intentia sovieticilor de a instala arme nucleare in Cuba.
1965: In timpul unui protest al studentilor americani impotriva razboiului din Vietnam a fost ars pentru prima oara in plublic un ordin de incorporare al Armatei SUA.
1990: Liderul sovietic Mihail Gorbaciov a fost recompensat cu premiul Nobel pentru pace pentru eforturile sale de a incheia Razboiul Rece.
1992: Curtea Constitutionala a Romaniei a confirmat si validat in prezenta lui Ion Iliescu rezultatele alegerilor prezidentiale care au avut loc pe 11 octombrie.
1993: La Stockholm, Nelson Mandela si Frederik de Klerk au fost distinsi cu premiul Nobel pentru pace, pentru contributia lor la eradicarea apartheidului.
1998: Comisia de Evaluare si Acreditare a invatamantului Preuniversitar si-a inceput activitatea.
Zii de nastere: vedete si personalitati
1844: S-a nascut Friedrich Nietzsche, filozof francez.
A studiat la Bonn si la Leipzig si a profesat la Universitatea din Basel din 1869 pana in 1878. In copilarie a fost extrem de religios. Nietzsche a fost influentat de Schopenhauer, caruia i-a dedicat prima carte, “Die Geburt der Tragödie” (1872, Geneza tragediei). A fost, de asemenea, prieten al compozitorului Richard Wagner. Filozoful s-a retras de la catedra in momentul in care a sesizat aparitia primelor semne ale bolii sale mintale, el murind nebun dupa o cadere nervoasa majora suferita in 1889. Tema majora a operei sale a fost dragostea de viata, in lucrarile sale regasindu-se teorii privitoare la rasturnarea valorilor, la vesnica reintoarcere, la existenta supraomului, ultima idee fiind preluata de nazisti. Maxima sa a fost: “Sa faci din disperarea cea mai profunda speranta cea mai invincibila” – printr-un efort de vointa si imaginatie.
70 i. Hr.: S-a nascut Virgiliu, poet latin.
1814: S-a nascut Mihail Lermontov, scriitor rus.
1836: S-a nascut James Tissot, artist francez.
1858: S-a nascut John L. Sullivan, boxer american.
1926: S-a nascut Michel Foucault, filozof francez.
1926: S-a nascut Karl Richter, dirijor german.
1937: S-a nascut Barry McGuire, cantaret american.
1942: S-a nascut Penny Marshall, comedianta si regizor de film.
1959: S-a nascut Sarah Ferguson, ducesa de York.
1964: S-a nascut Roberto Vittori, astronaut italian.
Calendar religios 15 octombrie
Calendar crestin ortodox:
Sfantul Luchian; Cuiosii. Savin si Vars, Episcopii
Calendar crestin greco-catolic:
Sfantul Lucian (†309);[Sfanta Tereza din Avila (†1582)]
Calendar crestin romano-catolic:
Sfanta Tereza din Avila
Sursa: eMM.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult