16 decembrie – Ziua nationala a Bahrainului
16 decembrie – Ziua nationala a Republicii Kazahstan
Reper istoric 16 decembrie
1989: A inceput Revolutia in Romania. La Timisora, cateva sute de simpatizanti ai pastorului reformat maghiar Tokes Laszlo au aprins lumanari si s-au rugat in preajma bisericii reformate. Oamenii au protestat astfel impotriva hotararii judecatoresti, in baza careia pastorul urma sa fie evacuat din Timisoara. Oficialitatile locale au incercat sa linisteasca lucrurile insa manifestantii, in jur de 200, au cerut un document oficial care sa ateste faptul ca hotararea judecatoreasca nu va fi pusa in practica. Ulterior, manifestatia s-a transformat in una politica, strigandu-se pentru prima data in acea perioada „Jos Ceausescu!”. In zilele care au venit, au avut loc ciocniri intre fortele de ordine si manifestanti si mai multe persoane au fost ucise. Protestele de la Timisoara au dat startul revolutiei anticomuniste din Romania.
Alte evenimente importante din 16 decembrie
1554: A fost parafat tratatul de pace intre domnitorul Moldovei, Alexandru Lapuseanu, si regele Poloniei, Sigismund al II-lea.
1653: Oliver Cromwell a devenit lord protector al Angliei, Scotiei si Irlandei.
1848: La Sibiu, Adunarea fruntasilor romani transilvaneni a adoptat o petitie nationala prin care se protesta impotriva alipirii fortate a Transilvaniei la Ungaria.
1897: S-a stins din viata scriitorul francez Alphonse Daudet.
1918: A inceput reforma agrara in Romania prin emiterea unui decret privind exproprierea pamantului.
1921: Compozitorul francez Camille Saint-Saens a incetat din viata la varsta de 86 de ani.
1922: A fost asasinat presedintele Poloniei, Gabriel Narutowicz.
1938: A fost infiintat, sub conducerea regelui roman Carol al II-lea, Frontul Renasterii Nationale.
1942: Seful SS, Heinrich Himmler, a ordonat exterminarea tiganilor din Europa, care au inceput sa fie transportati in lagarul de la Auschwitz.
1943: A incetat din viata arhitectul roman Nicolae Ghica-Budesti, unul dintre promotorii stilului neoromanesc.
1945: Ministrii de Externe din URSS, Maria Britanie si SUA, reuniti in conferinta la Moscova, au recunoscut guvernul roman condus de Petru Groza, insa au pus conditia organizarii de alegeri libere si a includerii in Cabinet a unui reprezentant al PNL, respectiv PNT.
1985: In New York, doi lideri ai Mafiei – Paul Castellano si Thomas Bilotti – au fost impuscati mortal in urma unei rafuieli intre bande.
1993: Senatorii au hotarat, prin lege, ca intervalul 16-22 decembrie sa fie marcat annual printr-o suita de comemorari si sa fie numit „Saptamana recunostintei”, in memoria eroilor Revolutiei din decembrie 1989.
1998: Mugur Isarescu a obtinut un nou mandat de guvernator al BNR, in urma votului acordat de Parlament asupra noului Consiliu de Administratie al bancii.
1998: Trupele americane si cele britanice au inceput sa bombardeze Irakul in cadrul operatiunii militare “Vulpea desertului” dupa ce autoritatile de la Bagdad au obstructionat accesul inspectorilor ONU in tara. Inspectorii aveau sarcina sa verifice daca Irakul detine armament nuclear.
Zii de nastere, aniversari
1717: S-a nascut Elizabeth Carter, scriitor englez.
1775: S-a nascut Jane Austen, scriitoare britanica.
1861: S-a nascut Antonio de La Gandara, pictor francez.
1882: S-a nascut Zoltan Kodaly, compozitor maghiar.
1882: S-a nascut Walther Meissner, fizician german.
1899: S-a nascut Noel Coward, dramaturg englez.
1905: S-a nascut Piet Hein, matematician si inventator danez.
1917: S-a nascut Sir Arthur C. Clarke, scriitor britanic, autor de carti SF.
1929: S-a nascut Nicholas Courtney, actor britanic.
1938: S-a nascut Liv Ullmann, actrita norvegiana.
1946: S-a nascut Benny Andersson, solist si compozitor suedez, component al trupei ABBA. Pe numele intreg Goran Bror Andersson, muzicianul s-a nascut in Stockolm si a inceput sa cante de la 6 ani impreuna cu tatal si bunicul sau. In 1964 a intrat in trupa The Hep Stars, care in doar un an a devenit cea mai bine vanduta trupa pop din Suedia. Doi ani mai tarziu l-a cunoscut pe Bjorn Ulvaeus, pe atunci component al unei formatii de muzica folk, si a compus cu acesta primul cantec. Cam in aceeasi perioada, Benny Andersson a intalnit-o si pe Anni-Frid “Frida” Lyngstad, care avea sa ii devina nu doar partenera de scena, ci si de viata – in 1978. La sfarsitul anului 1970, a fost cooptata in grup si Agnetha Faltskog. Cei patru amici au infiintat formatia ABBA in 1972, devenita celebra in foarte scurt timp. Benny Andersson s-a ocupat si de alte proiecte muzicale, fiind autorul mai multor musicaluri de succes.
1949: S-a nascut Billy Gibbons, muzician american, membru in trupa Z.Z. Top.
1956: S-a nascut Sefan Poenaru, fotbalist roman.
1963: S-a nascut Benjamin Bratt, actor american.
1964: S-a nascut Heike Drechsler, atleta germana.
1967: S-a nascut Ion Timofte, fotbalist roman.
1969: S-a nascut Donovan Bailey, atlet canadian.
Calendar religios 16 decembrie
Calendar crestin ortodox:
Sfantul Prooroc Agheu; Sfantul Mucenic Marin; Sfanta Teofana
Calendar greco-catolic:
Sfantul profet Agheu
Calendar crestin romano-catolic:
Sfanta Adelaida
Sursa: eMaramures.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult