Ziua Internationala de Solidaritate cu Popoarele Luptatoare din Africa de Sud – „Ziua Soweto” (proclamata de Adunarea Generala a ONU in memoria victimelor represaliilor rasiste de la Soweto, 16 iunie 1976)
Ziua Copilului African (se marcheaza din 1991, la initiativa Organizatiei Unitătii Africane si a UNICEF)
Ziua Mondiala a Limbii Rromani, stabilită de UNESCO
Reper istoric 16 iunie
1977: Leonid Brejnev a devenit presedinte al URSS. Nascut in Ucraina, in 19 decembrie 1906, intr-o familie de muncitori, Brejnev a condus Uniunea Sovietica intre anii 1964 – 1982, mai intai in calitate de secretar general al Partidului Comunist, apoi de spresedinte al Prezidiului Sovietului Suprem intre anii 1960-1964, apoi intre 1977-1982. A promovat o politica rigida care a avut ca efect stagnarea vietii economice si sociale. De altfel, perioada cat s-a aflat in fruntea URSS a fost cunoscuta ca „epoca stagnarii”, el nereusind sa readuca tara in starea in care se afla pe vremea lui Stalin. A fost urmat la presedentie de Iuri Andropov. A incetat din viata la 10 noiembrie 1982.
Alte evenimente importante din 16 iunie
1462: Vlad Tepes a condus un atac surpriza, de noapte, asupra taberei otomane (nu se cunoaste numele localitatii unde s-a petrecut lupta), provocand mari pierderi inamicului si o mare debandada; trupele lui Vlad Tepes s-au retras apoi la nord de Targoviste.
1599: A fost incheiat un nou tratat intre Tara Romaneasca si Transilvania. Mihai Viteazul a acceptat suzeranitatea lui Andrei Bathori, iar acesta a recunoscut domnia ereditara in familia lui Mihai Viteazul.
1835: A fost inaugurata, la Iasi, “Academia Mihaileana” care a pregatit luptatorii pentru Unirea Principatelor.
1862: La Timisoara, s-a incheiat o Conventie telegrafica intre Austria, Imperiul Otoman, Serbia si Romania, prin care erau reglementate operatiile de transmitere si taxare a depeselor intre statele semnatare.
1863: La Bucuresti, s-a semnat o Conventie intre Romania si Serbia, privind extradarea reciproca a criminalilor si dezertorilor.
1864: Prin protocolul de la Constantinopol, puterile garante au recunoscut dreptul statului roman de a-si modifica legiuirile interne fara o prealabila aprobare din partea lor.
1873: S-a stins din viata Andrei Saguna, unul dintre conducatorii luptei de eliberare nationala a romanilor din Transilvania si primul presedinte al Astrei, mitropolit al Transilvaniei. A fost, inmormantat la Rasinari, langa Sibiu.
1913: A fost declansat cel de-al doilea razboi balcanic, intre fostii aliati (Bulgaria impotriva Greciei, Serbiei si Muntenegrului), carora li s-a alaturat Romania si Turcia.
1955: Papa Pius al XII-l-a excomunicat pe Juan Peron.
1963: Este lansata nava spatiala „Vostok- 6″condusa de Valentina Tereskova,prima femeie cosmonaut din lume.
1976: In Soweto, Africa de Sud, a avut loc un mars nonviolent la care au participat 15.000 de studenti. Manifestarea s-a transformat in revolta dupa ce politia a deschis focul spre multime, ucigand 566 de persoane.
1990: In cadrul unei sedinte de guvern au fost analizate evenimentele desfasurate in Bucuresti. In comunicatul care a insotit sedinta s-a evocat „scenariul destabilizarii de stat”, situatie in care presedintele si Guvernul au cerut interventia armata si sprijinul populatiei.
1995: Ioan Stoica, fostul patron al circuitului de intrajutorare Caritas, a fost condamnat de Tribunalul Judetean Cluj la sase ani inchisoare pentru infractiunea de gestiune frauduloasa, bancruta frauduloasa, fals intelectual si uz de fals.
1996: A avut loc al doilea tur de scrutin al alegerilor locale.
Zile de nastere vedete si personalitati
1890: S-a nascut Stan Laurel, pe numele real Arthur Stanley Jefferson, celebru actor comic, jumatatea cuplului „Stan si Bran”. S-a nascut in Anglia, iar pasiunea pentru teatru si film a mostenit-o de la tatal sau, si el actor. A debutat la varsta de 16 ani, apoi s-a laturat trupei de vodevil a lui Fred Karno, calatorind cu aceasta in Statele Unite intre 1910 si 1913. In aceasta perioada a avut ocazia sa il cunoasca pe Charles Chaplin, pe care a si inceput sa il imite. S-a intors acasa, pentru ca in 1917 sa ajunga din nou in SUA, fiind distribuit intr-o comedie cinematografica de succes. Incurajat, Stan a continuat sa regizeze mai multe filme de scurt metraj, iar apoi sa treaca la pelicule mai importante. L-a intalnit cu aceasta ocazie pe cel care avea sa ii devina partener, Oliver Hardy, insa cei doi au facut echipa abia mai tarziu. In 1927, cuplul Stan si Bran si-a facut un debut fulminant, in urmatorii 20 de ani fiind nedespartiti pe marile ecrane. Ei au incetat sa mai apara in filme in 1950, dar au continuat sa joace in diverse spectacole organizate pe teritoriul Angliei. Stan Laurel a fost recompensat in 1960 cu un premiu Oscar pentru intreaga cariera, juriul recunoscandu-i creativitatea in materie de comedie. Actorul a incetat din viata la 23 februarie 1965, in urma unui infarct.
1313: S-a nascut Giovanni Boccaccio, scriitor italian.
1612: S-a nascut Murad al IV-lea, sultan otoman.
1613: S-a nascut John Cleveland, poet englez.
1890: S-a nascut Nae Ionescu, logician, filosof si publicist roman.
1902: S-a nascut Barbara McClintock, genetician, laureata a Ppemiului Nobel pentru Medicina, in anul 1983.
1931: S-a nascut Alexandru Vulpe, arheolog roman, membru al Academiei.
1937: S-a nascut Erich Segal, scriitor american.
1937: S-a nascut Simeon al II-lea, suveran al Bulgariei
1947: S-a nascut Stefan Agopian, prozator si publicist roman
Calendar religios 16 iunie
Calendar crestin ortodox:
Sfanta Treime; Sf.Tihon, Episcopul Amatundei si Sf.Mc.Marcu, Episcopul Apoloniadei
Calendar crestin greco-catolic:
LUNEA RUSALIILOR, SERBAREA SFINTEI TREIMI. Ev U In 20,19-23 Ef 5,8-19 Mt 18,10-20 Sf Tihon ep (sec V)
Calendar crestin romano-catolic:
Ss. Francisc Regis, pr.; Benone, ep.
Sursa: eMM.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult