Reper istoric 16 martie
1978: Fostul premier italian Aldo Moro a fost rapit de gruparea terorista Brigazile Rosii in timp ce se indrepta spre lucrarile unei sesiuni speciale a Parlamentului.
Presedinte al partidului Crestin Democrat, Aldo Moro a fost ridicat din strada, iar in timpul rapirii, cinci dintre garzile de corp ale politicianului au fost ucise. Teroristii au cerut eliberarea din inchisoare a 13 membri ai Brizagii. Premierul Giulio Andreotti si liderii partidelor la putere au decis sa nu cedeze teroristilor care au anuntat intre timp ca Aldo Mori este prizonier politic si ca nu va fi eliberat decat in cazul satisfacerii revendicarilor iniantate autoritatilor.
Criza a continuat mai multe zile la rand, pe 2 aprilie inclusiv Papa Paul al VI-lea facand apel la teroristi sa nu ii curme viata omului politic italian. In tot acest timp mai multe, membrii Brigazilor Rosii au organizat mai multe atacuri, carora le-au cazut victime lideri ai Partidului Crestin Democrat si gardieni care ii pazeau pe teroristii aflati in inchisoare.
Dupa ce autoritatile au refuzat eliberarea membrilor Brigazilor Rosii, Moro a fost asasinat in data de 9 mai. Cadavrul sau a fost gasit intr-o masina abandonata la mijlocul distantei dintre sediul Partidului Crestin Democrat si a celui Comunist din Roma. Autopsia efectuata a doua zi a relevat ca pe timpul cat a fost prizonier, politicianul nu a fost torturat sau drogat, asa cum s-a vehiculat. Funeraliile lui Aldo Moro au avut loc in 13 mai.
Alte evenimente importante din 16 martie
1521: Navigatorul portughez Fernando Magellan a ajuns in Filipine, pe insula Homonhon.
1705: Antim Ivireanul a fost ales episcop de Ramnic.
1736: A incetat din viata compozitorul italian Giovanni Battista Pergolesi.
1821: A fost citita “Proclamatia catre bucuresteni”, prin care Tudor Vladimirescu i-a chemat pe acestia la lupta antiotomana.
1871: Premierul roman Lascar Catargiu a luat decizia dizolvarii Parlamentului.
1894: A avut loc, la Paris, premiera operei „Thais” de Jules Massnet.
1925: Medicul si bacteriologul german August von Wassermann, descoperitorul (in 1906) a reactiei de diagnostic a sifilisului, s-a stins din viata la varsta de 59 de ani.
1935: Germania a anulat clauzele militare impuse prin Tratatul de la Versailles din decizia lui Adolf Hitler.
1937: S-a stins din viata politicianul britanic Joseph Austen Chamberlain, fost ministru de Externe si laureat cu premiul Nobel pentru pace.
1939: Armata nazista a preluat controlul Cehoslovaciei.
1940: A murit Selma Lagerlof, scriitoare suedeza, laureata a premiului Nobel pentru Literatura în 1909.
1947: A aparut, la Bucuresti, revista „Romania literara”.
1957: Marele sculptor roman Constantin Brancusi a incetat din viata la varsta de 81 de ani.
1963: Eruptia unui vulcan din Bali aflat in arhipelagul indonezian a provocat moartea a peste 10.000 de persoane.
1965: A avut loc premiera filmului „Padurea spanzuratilor” al regizorului roman Liviu Ciulei. Productia cinematografica a fost distinsa cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes.
1984: Seful biroului CIA din Beirut (Libia), William Buckley, a fost rapit de o grupare islamista fundamentalista, el murind in perioada captivitatii.
1990: A fost infiintat Serviciul Roman de Informatii (SRI).
1990: Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania (CNSLR) a dobandit personalitate juridica.
1991: Au inceput lucrarile Conventiei Nationale a FSN. A fost aprobat statutul partidului. Cu prilejul Conferintei, au fost instituite functiile de lider national – loc pe care a fost desemnat Petre Roman, si de presedinte executiv, care a revenit lui Ion Aurel Stoica. Tot in acea perioada, din FSN s-a retras o grupare de centru-stanga care, ulteriror, a alcatuit partidul FSN Social-Democrat.
1998: Papa Ioan Paul al II-lea si-a cerut scuze pentru lipsa de reactie a oficialilor Bisericii Roman-Catolice in timpul Holocaustului.
1999: Comisia Europeana, aflata sub conducerea lui Jacques Santer, si-a prezentat demisia in bloc, prima din istoria Uniunii Europene, ca urmare a acuzelor de frauda aduse forului. Un grup de experti independenti a prezentat un raport in care s-a facut referire la gestiunea frauduloasa a fondurilor europene. Cateva zile mai tarziu, functia de presedinte i-a fost incredintata fostului premier italian Romano Prodi.
2004: Presedintele Ion Iliescu a inceput o vizita de stat in Danemarca, prima de acest fel a sefului statului roman intr-o tara cu monarhie constitutionala.
De trista amintire…
1911: S-a nascut Josef Mengele, criminal de razboi nazist, de numele caruia se leaga cele mai cumplite experiente medicale din lagarele de concentrare naziste.
S-a nascut in orasul Gunzburg intr-o familie instarita fapt care i-a permis sa studieze medicia la universitati renumite (Munchen, Viena si Bonn). Doctoratul si l-a luat in 1935 cu o lucrare care avea ca tema diferentele de ordin rasial.
Supranumit „Ingerul mortii”, Mengele s-a inrolat in trupele Waffen SS in 1939, fiind medic in timpul campaniilor militare purtate de nemti in Franta si Rusia. In 1943, a fost numit de catre Heinrich Himmler medic sef al lagarului de la Auschwitz, calitate care i-a permis sa aiba drept de viata si de moarte asupra detinutilor evrei care erau adusi aici. Impreuna cu restul medicilor, el a trimis zeci de mii de prizonieri in camerele de gazare.
Mengele si-a dobandit trista faima si pentru experientele sale medicale ciudate, constand in injectii cu diverse substante, castrari, inducerea orbirii temporare, facute indeosebi pe copii, gemeni si tigani. A reusit sa fuga din Germania si astfel sa se sustraga procesului intentat criminalilor de razboi nazisti. Conform marturiilor, el s-a stabilit in America de sud, mai intai in Argentina, apoi in Brazilia unde a decedat in anul 1979.
Aniversari vedete si personalitati
1789: S-a nascut Georg Simon Ohm, fizician german, cel care a descoperit legea ce-i poarta numele (Legea lui Ohm). In cistea sa, unitatea internationala de masura a rezistentei electrice ii poarta numele.
1820: S-a nascut Enrico Tamberlik, tenor italian.
1839: S-a nascut Sully Prudhomme, poet francez, primul castigator al Premiului Nobel pentru Literatura.
1856: S-a nascut Maxim Gorki, pe numele real Alexei Peskov, scriitor rus.
1888: S-a nascut Alexandru (Alexei) Mateevici, preot si poet basarabean, autor al poeziei „Limba noastra”.
1897: S-a nascut Margareta Sterian, pictorita si poeta romana.
1903: S-a nascut Jules Cazaban, actor roman.
1906: S-a nascut Traian Gheorghiu, publicist roman.
1923: S-a nascut Sergiu Cunescu, om politic roman, fost presedinte al Partidului Social Democrat Roman (PSDR).
1926: S-a nascut Jerry Lewis, regizor de film american.
1932: S-a nascut Walter Cunningham, astronaut american.
1941: S-a nascut Bernardo Bertolucci, regizor de film italian.
1949: S-a nascut Erik Estrada, actor originar din Puerto Rico.
1954: S-a nascut Nancy Wilson, chitarist si solist american, membru in formatia Heart.
1965: S-a nascut Jimmy Der Grasso, muzician american, component al trupei Suicidal Tendencies.
1966: S-a nascut H.P. Baxter, muzician in Scooter.
1972: S-a nascut Sandor Noszaly, jucator de tenis maghiar.
Calendar religios 16 martie
Calendar crestin ortodox:
Sfantul Muenic Sabin Egipteanul, Papa si Roman, Cuviosul Anin (Post)
Calendar crestin greco-catolic:
Sfantul Sabin Egipteanul, mucenic (+ 303).
Calendar crestin romano-catolic:
Sfanta Benedicta, calugarita
Sursa: eMM.ro