16 noiembrie – Ziua trupelor de cai ferate si transporturi
Reper istoric 16 noiembrie
1979: A inceput sa circule primul tren de metrou din Romania, cand s-a dat in folosinta pentru testari primul tronson al magistralei 1 intre statiile “Timpuri Noi” si “Semanatoarea”. Lungimea liniei era de 8,63 kilomteri si avea 6 statii, intinzandu-se de-a lungul raului Dambovita. Ideea realizarii unei retele de metrou in Bucuresti data din anii ’30 si ii apartinea inginerului Dimitrie Leonida, insa abia in 1975 aceasta a fost pusa in practica, prin stabilirea proiectantului si a constructorului (“Intreprinderea Metroul Bucuresti”). La numai doi ani de la darea in folosinta a primului tronson, a fost inaugurat si al doilea de 10 kilometri lungime si cu 6 statii intre “Timpuri Noi” si “Republica”. Reteaua a fost realizata in totalitate pe baza studiilor specialistilor romani si cu echipamente autohtone. In prezent, transportul cu metroul este organizat pe patru linii principale (magistrale) cu o lungime operationala de peste 62 de kilometri si cu 45 de statii. Pentru asigurarea transportului zilnic sunt puse in circulatie 50 de trenuri, numarul calatorilor intr-o zi lucratoare fiind de circa 350.000-400.000.
Alte evenimente importante din 16 noiembrie
1364: A incetat din viata Nicolae Alexandru, domnitor al Tarii Romanesti.
1849: Scriitorul rus Fiodor Dostoievski a fost condamnat la moarte pentru activitati antiguvernamentale, a carui executie a fost anulata cu putine minute inainte de a fi pusa in aplicare sentinta.
1878: La Sibiu, s-a infiintat Reuniunea Romana de Muzica in fruntea careia se afla carturarul Zaharia Boiu.
1909: A murit academicianul roman Augustin Bunea, cel care i-a aparat in instanta pe memorandisti.
1916: In luptele din timpul Primului Razboi Mondial, a avut loc “Batalia pentru Bucuresti”, cea mai importanta operatiune militara romana din acel an. Actiunea a fost condusa de generalul Constantin Prezan.
1933: Statele Unite si URSS au stabilit relatii diplomatice.
1945: In cadrul Conferintei de la Londra, a fost creata Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO), institutie specializata a ONU, cu sediul la Paris.
1960: Actorul american Clark Gable, supranumit “The King”, a incetat din viata la 59 de ani.
1988: Benazir Bhutto a fost aleasa premier al Pakistanului, care a devenit astfel prima femeie ajunsa lider intr-un stat musulman.
1990: Prin fuziunea Partidului Democrat al Muncii cu Partidul Socialist, a aparut Partidul Socialist al Muncii condus de Ilie Verdet.
1994: Delegatia Permanenta a PDSR a hotarit ca Partidul Solidaritatii Sociale condus de Miron Mitrea sa fie asimilat de partidul de guvernamant. Liderul lui a devenit membru PDSR, ulterior fiind numit in functia de vicepresedinte.
1998: Primarul ales al Bucurestiului, Viorel Lis, a depus juramantul, dupa ce a fost validat definitiv si irevocabil in functia de primar general de catre Tribunalul Bucuresti.
2000: Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a adoptat o rezolutie initiata de Romania referitoare la colaborarea dintre ONU si OCEMN (Organizatia pentru Cooperare Economica in regiunea Marii Negre).
2000: S-a stins din viata la 57 de ani criticul literar Laurentiu Ulici, fost presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania intre anii 1995-2000.
Zile de nastere: vedete si personalitati
1720: S-a nascut Carlo Antonio Campioni, compozitor italian.
1766: S-a nascut Rodolphe Kreutzer, violonist francez.
1816: S-a nascut Andrei Muresanu, poet, traducator si eseist, unul dintre fruntasii Revolutiei romane de la 1848 si autor al poeziei “Un rasunet”, cunoscuta sub numele “Desteapta-te romane”, care a devenit imnul national al Romaniei dupa 1989. S-a nascut in Bistrita, iar studiile generale le-a urmat la scoala saseasca, iar cele liceale la institutia de invatamant a calugarilor piaristi din localitate. A plecat la Blaj, unde din 1832, a inceput sa studieze filosofia si teologia, printre profesorii sai fiind Timotei Cipariu si Simion Barnutiu. S-a stabilit apoi in Brasov si a inceput sa lucreze ca institutor la scoala romana condusa de George Baritiu si apoi ca profesor de gimnaziu. In aceasta perioada a inceput sa colabreze cu diverse publicatii. A participat la Revolutia de la 1848 din Ardeal, dupa care s-a mutat in Muntenia si a devenit translator la buletinul oficial al guvernului, scriind insa si numeroase ode si imnuri pentru reprezentantii imperiali din Viena. In 1862 si-a publicat volumul de poezii, carte premiata de catre Astra. Dupa pensionare, s-a retras in Brasov, decedand in 24 octombrie 1863.
1873: S-a nascut W. C. Handy, compozitor american, cunoscut ca si “parintele blues-ului”
1889: S-a nascut George Kaufman, dramaturg american.
1895: S-a nascut Paul Hindemith, compozitor american.
1905: S-a nascut Eddie Condon, muzician american.
1922: S-a nascut Jose Saramago, scriitor portughez, laureat al premiului Nobel.
1938: S-a nascut Robert Nozick, filosof american.
1943: S-a nascut Michael Cimino, regizor american de film.
1944: S-a nascut Radu Nunweiller VI, fotbalist roman.
1958: S-a nascut Marg Helgenberger, actrita americanca.
1962: S-a nascut Josh Silver, muzician si producator american, membru in Type O Negative.
1962: S-a nascut Giovanni Cervone, fotbalist italian.
1964: S-a nascut Valeria Bruni Tedeschi, actrita italianca.
1967: S-a nascut Lisa Bonet, actrita americanca.
1972: S-a nascut Cristian Craciun, fotbalist roman.
1974: S-a nascut Paul Scholes, fotbalist englez.
1977: S-a nascut Oksana Baiul, patinatoare ucraineana.
Calendar religios 16 noiembrie
Calendar crestin ortodox:
Sfantul apostol si evanghelist Matei
Calendar greco-catolic:
Duminica a 25 dupa Rusalii (Samarineanul Milostiv). Sfantul apostol si evanghelist Matei
Calendar crestin romano-catolic:
Sfanta Margareta a Scotiei; Gertruda, fecioara
Sursa: eMaramures.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult