Reper istoric 17 iunie
1925: S-a stins din viata inginerul roman Anghel Saligny, realizatorul sistemului de poduri de la Cernavoda, cel mai lung pod din Europa si al treilea din lume la acea data. S-a nascut in 19 aprilie 1854 la Serbanesti, in judetul Galati. A studiat la Focsani, iar apoi in Germania. A urmat Astronomia la Universitatea din Berlin, apoi Scoala Tehnica Superioara din Charlottenburg. Pe timpul sederii in Germania a lucrat la executia mai multor proiecte, pentru ca la revenirea in tara si fie numit inginer la Serviciul de poduri si sosele. A lucrat la constructia caii ferate Ploiesti-Predeal, Adjud-Targu Ocna si Barlad-Vaslui. In perioada 1884-1889, a fost implicat in constructia de docuri si antrepozite in Braila si Galati. De numele lui se leaga si constructia primelor silozuri. Tot in acesta perioada a fost insarcinat sa se ocupe de Serviciul studiilor liniilor Fetesti-Cernavoda. Marea sa realizare a fost construirea podului peste Dunare. Proiectul sau a adus doua mari inovatii: sistemul nou de grinzi si console pentru suprastructura podului si, ca material nou de constructii, otelul moale. A fost presedinte al Academiei Romane.
Alte evenimente importante din 17 iunie
1473: Miniaturistul Nicodim a terminat de scris si de decorat celebrul Tetraevanghel de la Humor, in care se afla si chipul lui Stefan cel Mare.
1865: Romania a aderat la Conventia telegrafica internationala de la Paris.
1881: La Bucuresti, a avut loc semnarea primului Tratat de comert si navigatie romano-olandez, prin care cele doua parti isi acordau reciproc clauza natiunii celei mai favorizate. Conventia a intrat an vigoare la data de 9 septembrie 1882.
1885: Statuia Libertatii a fost adusa din Franta in Statele Unite ale Americii.
1925: La Geneva, Romania a semnat o Conventie care reglementa, pentru prima data, comertul cu arme si materiale de razboi, in vederea combaterii traficului clandestin al acestora.
1928: Amelia Earhart si-a inceput calatoria, incercand sa devina prima femeie care a zburat peste peste Oceanul Atlantic. Aceasta era pasagera, Wilmer Stutz, pilot, iar Lou Gordon, mecanic.
1944: Islanda a anuntat separarea sa definitiva de Danemarca si s-a proclamat republica.
1976: In Romania, a fost emis un decret privind amnistierea infractiunilor de trecere frauduloasa a frontierei prin care se gratiau pedepsele celor care fugeau din tara. Consiliul de Stat a dorit prin aceasta masura sa stopeze tentativele de trecere frauduloasa a frontierei si sa readuca in Romania personalitati aflate in exil.
1977: Au fost inaugurate, pe platforma industriala de est a Craiovei, lucrarile de constructie a intreprinderii societatii mixte Oltcit, de autoturisme de mic litraj.
1988: Microsoft a lansat pe piata MS DOS 4.0.
1991: S-a constituit Blocul National Sindical.
1992: In sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului a fost adoptata Legea pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului.
1994: Presedintele Iliescu a promulgat Legea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune.
1996: Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti a comunicat ca la al doilea tur al alegerilor locale s-au prezentat la urne 53,79% din cetatenii cu drept de vot. Victor Ciorbea, candidatul CDR la functia de primar general, a castigat alegerile cu 56,74% din voturi, contracandidatul sau, Ilie Nastase, din partea PDSR, antrunind 43,26%,din voturile exprimate.
1999: Oamenii de stiinta au realizat prima clonare a unui embrion uman.
Zile de nastere vedete si personalitati
1932: S-a nascut Sabin Balasa, pictor si regizor de film de scurt metraj, care se descrie care reprezentant al stilului cosmic romanticism si care a realizat o serie de lucrari de propaganda comunista. S-a nascut in localitatea Dobriceni din judetul Olt. A absolvit Institutul de Arta in 1955. In cariera sa a castigat numeroase premii si a devenit membru in mai multe academii de arta. Inspirat de arta populara, pictorul si-a creat un stil propriu in care apar personaje fantastice, dar si din istoria tarii. In afara lucrarilor care ii infatiseaza pe Decebal, Stefan cel Mare ori Eminescu, acesta i-a portretizat si pe Elena si Nicoale Ceausescu, fapt care i-a atras o serie de critici dupa caderea regimului comunist. De altfel, Sabin Balasa a actionat in judecata chiar publicatia „Le Monde” dupa ce aceasta a publicat reproduceri dupa cateva lucrari infatisand cuplul Ceausescu. In final, ziarul a fost nevoit sa ii prezinte scuze. Artistul a fost recunoscut pentru picturile sale murale. A murit la 1 aprilie 2008.
1818: S-a nascut Charles Gounod, compozitor si dirijor francez.
1867: S-a nascut Robert Gregg, inventatorul tehnicii stenografiei.
1882: S-a nascut Igor Fedorovici Stravinsky, compozitor, pianist si dirijor rus.
1888: S-a nascut Ilie E. Toroutiu, critic, istoric literar, folclorist si traducator.
1898: S-a nascut Maurits Cornelis Escher, artist si grafician olandez.
1920: S-a nascut Francisc Jacob, biolog francez, laureat al premiului Nobel pentru Medicina in anul 1965.
1939: S-a nascut Krzyssztof Zanussi, regizor de film, teatru si opera.
1940: S-a nascut Virgil Ogasanu, actor roman.
1947: S-a nascut Paul Young, solist vocal.
1949: S-a nascut Pavel Corut, scriitor roman.
Calendar religios 17 iunie
Calendar crestin ortodox:
Sf.Mucenici: Manuil, Savel si Ismail
Calendar crestin greco-catolic:
Sf m Manuel, Sabel si Ismail (sec IV)
Calendar crestin romano-catolic:
Ss. Nicandru si Marcian, m.
Sursa: eMM.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult