17 noiembrie — Ziua Internationala a Studentilor
17 noiembrie — Ziua Mondiala a Filosofiei
Reper istoric 16 noiembrie
1869: A fost inaugurat Canalul Suez care leaga Marea Mediterana de Marea Rosie. Ceremonia de inaugurare a fost fastuoasa, la ea luand parte inalti demnitari, iar invitat special a fost sotia imparatului Frantei, Napoleon al III-lea.
Constructia canalului, care are acum lungimea de 161 de kilometri si latimea de 70-125 de metri, a durat 10 ani.
Ideea deschiderii canalului in istmul cu acelasi nume a fost avansata de catre Ferdinand de Lesseps, consulul francez din Cairo, care a incheiat un document in acest sens cu guvernatorul otoman al Egiptului.
O echipa de ingineri a inceput sa realizeze proiectul, iar in 1856 a fost infiintata o companie care a primit dreptul sa exploateze canalul vreme de 99 de ani dupa deschiderea lui. In aprilie 1859 a inceput si constructia, dar din cauza uneltelor rudimentare a avansat foarte incet. Impasul a fost depasit abia dupa ce au fost aduse instalatii moderne din Europa. Cu toate acestea lucrarea nu a putut fi predata la timp, o epidemie de holera izbucnita in zona a dat peste cap planurile initiale.
Inaugurarea canalului s-a facut cu o intarziere de patru ani, in primul an de exploatare 500 de nave traversand Suezul. In 1876 s-au efectuat lucrari de modernizare pentru largirea lui, iar din 1887 prin calea de navigatie s-a putut circula si noaptea. Marea Britanie a preluat pachetul majoritar de actiuni al companei care exploata Canalul Suez in 1875, iar sapte ani mai tarziu englezii au invadat si ocupat Egiptul.
Desi statul arab a obtinut independenta in 1936, Canalul Suez a ramas in exploatarea britanicilor pana in 1956 cand compania de administrare a acestuia a fost nationalizata de guvernul egiptean. Un an mai tarziu, calea de navigatie a fost blocata in urma conflictului militar cu Israelul, a fost redeschisa, pentru ca peste alti zece ani sa fie din nou inchisa. Canalul Suez a fost din nou deschis in 1975, cand a fost initiat si un nou plan de extindere.
Alte evenimente importante din 17 noiembrie
1494: A incetat din viata umanistul italian Giovani Pico della Mirandola, membru in Academia platoniciana din Florenta.
1538: Prima atestare documentara a asezarii Caracal, contiunta in actul emis de cancelaria lui Radu Voda Paisie.
1558: Regina Angliei Maria I Tudor, cea care a primit numele “Maria cea sangeroasa” din cauza persecutarii protestantilor, a incetat din viata. Pe patul de moarte, regina si-a desemnat succesorul, in persoana surorii ei Elisabeta I.
1796: Imparateasa Rusiei Ecaterina cea Mare, sotie a tarului Petru al III-lea pe care l-a inlaturat de pe tron in 1762, a incetat din viata.
1820: Nathaniel Palmer a fost primul american care a ajuns in Antarctica.
1839: Prima opera a compozitorului italian Giuseppe Verdi, “Oberto, conte di San Bonifacio”, a avut premiera la Milano, in teatrul “La Scala”.
1872: A fost deschisa Academia Navala “Mircea cel Batran” cu sediul in Constanta.
1917: A incetat din viata, la varsta de 77 de ani, sculptorul francez Auguste Rodin.
1918: Liderii Partidului National si Partidului Social Democrat din Romania au dezbatut proiectul de unire cu Romania pe care l-au intocmit fruntasii unionisti Vasile Goldis, Stefan Cicio-Pop si Ioan Suciu.
1941: Ambasadorul american in Japonia, Joseph Grew, a informat Departamentul de Stat al SUA ca niponii intentioneaza sa lanseze un atac impotriva bazei Pearl Harbor din Hawaii. 1944: A incetat din viata poeta Magda Isanos, exponenta a liricii feminine romanesti.
1950: ONU a decis acordarea independentei Libiei.
1970: A fost eliberat patentul pentru primul mouse de computer, acesta fiind acordat lui Douglas Engelbart.
1989: O ampla demonstratie a studentilor cehi in Praga a fost inabusita de fortele de ordine din ordinul conducerii comuniste si mai multi protestatari au fost arestati. Revolta tinerilor a marcat inceputul “Revolutiei de catifea” din Cehoslovacia.
1990: Conducerea MApN a hotarat trecerea in rezerva, in bloc, a unui important numar de militari, membri ai Comitetului de Actiune pentru Democratizarea Armatei (CADA).
1992: La Bruxelles a avut loc parafarea Acordului european de asociere intre CEE si Romania. Romania a fost a patra tara din Europa de Est, dupa Polonia, Ungaria si Cehoslovacia, care a obtinut statutul de asociat la CEE.
1996: A avut loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale.
2000: Romania a ratificat Conventia Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) privind combaterea celor mai grave forme de munca a copiilor, devenind astfel prima tara din Europa Centrala si de Est in care s-a introdus Programul international pentru eliminarea muncii copilului.
Zile de nastere: vedete si personalitati
1503: S-a nascut Agnolo Bronzino, pictor italian.
1681: S-a nascut Pierre Francois le Courayer, teolog francez.
1755: S-a nascut Regele Ludovic al XVIII-lea al Frantei.
1790: S-a nascut August Ferdinand Mobius, matematician german.
1793: S-a nascut S-a nascut Sir Charles Lock Eastlake, pictor englez.
1816: S-a nascut August Wilhelm Ambros, compozitor austriac.
1895: S-a nascut Gregorio Lopez y Fuentes, scriitor mexican.
1902: S-a nascut Eugene Wigner, fizician maghiar, laureat al premiului Nobel.
1906: S-a nascut Soichiro Honda, inginer japonez, pionier in domeniul automobilismului, fondator al firmei de motociclete “Honda”.
1925: S-a nascut Rock Hudson, actor american.
1938: S-a nascut Gordon Lightfoot, cantaret american.
1942: S-a nascut Martin Scorsese, regizor de film si producator american.
S-a nascut in Flushing, New York. In adolescenta a dorit sa devina preot, insa dupa ce a inceput cursurile seminarului si-a dat seama ca ar dori sa faca film.
A absolvit Universitatea New York in 1964 si nu i-a luat prea mult timp sa se impuna ca unul dintre cei mai buni regizori ai tinerei generatii.
Din 1973 a inceput sa isi contureze stilul cu productia “Mean Streets” (“Crimele din «Mica Italie»”), cu Robert De Niro si Harvey Keitel in rolurile principale. Au urmat apoi filme de referinta, ca “Alice Doesn’t Live Here Anymore” (Alice nu mai locuieste aici”), care i-a adus actritei Ellen Burstyn un Oscar pentru interpretare, “Taxi Driver” (“Soferul de taxi”) – pentru care a primit cea mai inalta distinctie la Festivalul de la Cannes, in 1976, “New York, New York”. In 1980, “Raging Bull” (“Taurul furios”) i-a adus indirect un Oscar, actorul Robert de Niro fiind recompensat cu un premiu pentru interpretare.
A inceput sa fie recompensat pentru meritele sale regizorale in 1990, cand „Goodfellas” („Baieti buni”) a luat premiul BAFTA pentru cel mai bun film si pentru cel mai bun regizor, apoi in 2002 cu „Gangs of New York” („Bandele din New York”) – Globul de Aur pentru regie.
Nu a reusit insa sa isi treaca Oscarul in CV, productia „The Aviator” („Aviatorul”), pe care a realizat-o in 2004, desi a avut 11 nominalizari si a plecat ca favorita la Oscaruri nu a reusit sa ii aduca premiul.
1942: S-a nascut Bob Gaudio, muzician, component al formatiei Four Seasons.
1944: S-a nascut Danny DeVito, actor american.
1944: S-a nascut Gene Clark, muzician america, co-fondator al trupei Byrds
1958: S-a nascut Mary Elizabeth Mastrantonio, actrita de origine americana.
1960: S-a nascut RuPaul, pe numele intreg Andre Charles Rupaul, travestit celebru, actor si cintaret american.
1964: S-a nascut Josip Weber, fotbalist belgian.
1966: S-a nascut Jeff Buckley, muzician american.
1966: S-a nascut Daisy Fuentes, actrita si model cubanez.
1966: S-a nascut Sophie Marceau, actrita franceza.
1967: S-a nascut Ronnie DeVoe, muzician, membru in Bell Biv DeVoe.
Calendar religios 17 noiembrie
Calendar crestin ortodox:
Sfantul Grigorie Taumaturgul; Cuviosul Lazar Zugravul si Zaharia
Calendar greco-catolic:
Sfantul Grigorie Taumaturgul episcopul Neocezareii
Calendar crestin romano-catolic:
Sfanta Elisabeta a Ungariei, calugarita
Sursa: eMaramures.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult