18 decembrie – Ziua minoritatilor din Romania
18 decembrie – Ziua internationala a emigrantilor
Reper istoric 18 decembrie
1865: Sclavia a fost abolita in SUA, prin votarea celui de-al 13-lea amendament din Constitutie in care se preciza ca pe teritoriul statului nu mai pot sa existe sclavi. Inca dinainte de Razboiul Civil, mai multi lideri politici americani, in frunte cu Abraham Lincoln, au militat pentru eliberarea negrilor, idee care a provocat mania sudistilor. Disputele intre sustinatorii celor doua tabere au fost extrem de aprinse de-a lungul anilor. Lincoln nu a cedat insa, astfel incat, prin reprezentantii Partidului Republican, a pus in dezbaterea Congresului un amendament in care se prevedea abolirea sclaviei. In aprilie 1964, Senatul si-a dat votul favorabil, insa nu acelasi lucru s-a intamplat si in Camera Reprezentantilor. Abia in ianuarie 1865, amendamentul a trecut in Congres, iar pana la sfarsitul anului mai multe state americane au ratificat actul. Pe 2 decembrie, Alabama a fost cel de-al 27-lea stat care a recunoscut actul normativ facand posibila formarea majoritatii pentru adoptarea oficiala a acestuia si desfiintarea sclaviei dupa mai bine de doua secole.
Alte evenimente importante din 18 decembrie
1737: S-a stins din viata lutierul italian Antonio Stradivarius.
1803: Filosoful german Johann Gottfried Herder a incetat din viata la varsta de 59 de ani.
1846: Carturarul roman Veniamin Costache, mitropolit al Moldovei, s-a stins din viata.
1916: S-a incheiat batalia de la Verdun, confruntarea militara cea mai indelungata care s-a desfasurat in timpul Primului Razboi Mondial. Lupta dintre nemti si francezi s-a intins pe perioada a 10 luni, in final avand castig de cauza Franta.
1958: Nigeria a devenit autonoma, tara urmand sa isi dobandeasca independenta in fata Frantei doi ani mai tarziu.
1969: Marea Britanie a renuntat la aplicarea pedepsei capitale.
1989: La Timisoara a fost instituita starea de necesitate, primarul Petre Mot anuntand acest lucru in cadrul unei sedinte cu activul de partid. In oras a fost interzisa circulatia grupurilor de peste 2 persoane, trecatorii fiind legitimati iar cei suspecti retinuti. Fara sa tina seama de interdictii, un grup de aproximativ 30 de tineri s-a adunat in fata Catedralei unde a desfasurat un steag tricolor fara stema si au aprins lumanari. S-a cantat „Desteapta-te, romane”. Fortele de ordine au deschis focul in plin, cativa manifestanti reusind sa fuga, dar cei mai multi au fost ucisi sau raniti. Din statisticile oficiale rezulta ca la Spitalul Judetean din Timisoara se aflau, la 18 decembrie, 58 de cadrave si 240 de raniti.
1989: Ca urmare a protestelor izbucnite la Timisoara, Romania a inchis frontierele cu Iugoslavia, Ungaria, URSS si Bulgaria.
1991: Federatia Rusa a recunoscut independenta Republicii Moldova, Boris Eltin declarand ca Rusia este gata sa stabileasca relatii diplomatice cu aceasta tara.
1991: La Strasbourg, Romania a semnat actul de aderare la Conventia Culturala Europeana.
1992: Guvernul Romaniei a recunoscut republicile Ceha si Slovaca in calitate de subiecte distincte de drept international, cu efect juridic, incepand de la 1 ianuarie 1993.
1993: Actorul roman Gheorghe Cozorici a incetat din viata la varsta de 60 de ani.
1998: Institutul de Istoria Artei „George Oprescu”, de pe langa Academia Romana, si Arhiva Nationala de Filme au lansat „Productia cinematografica din Romania”, volumul reprezentand prima filmografie adnotata a peliculelor sonore, de fictiune, romanesti din perioada 1930-1948, de la aparitia sonorului si pana la preluarea puterii de catre comunisti”.
2000: Nicolae Vacaroiu, vicepresedintele al PDSR, a fost ales presedinte al Senatului.
2001: A murit cantaretul si compozitorul francez Gilbert Becaud.
2003: Fostul ministru al Agriculturii si Alimentatiei, Ioan Avram Muresan, impreuna cu alte trei persoane, a fost deferit justitiei, procurorii PNA acuzandu-l pe politician de abuz in serviciu si deturnare de fonduri in legatura cu destinatia unui imprumut extern acordat de autoritatile americane.
Zii de nastere, aniversari
1786: S-a nascut Carl Maria von Weber, compozitor german.
1856: S-a nascut J.J. Thomson, fizician englez, laureat cu premiul Nobel.
1878: S-a nascut Iosif Stalin, lider al URSS.
1913: S-a nascut Willy Brandt, politician german, cancelar al Germaniei, laureat cu premiul Nobel pentru pace.
1916: S-a nascut Betty Grable, actrita americana.
1925: S-a nascut Vasile Veselovski, compozitor roman de muzica usoara.
1943: S-a nascut Keith Richards, muzician britanic, chitarist in trupa rock Rolling Stones.
1946: S-a nascut Steven Spielberg, regizor american de film. Nascut in Cincinnati, statul american Ohio, Spielberg a fost cel mai tanar regizor de la studiourile Universal. A debutat in televiziune si foarte repede a reusit sa se impuna ca cel mai prolific regizor de film din cinematografia americana. La putina vreme dupa debut, a castigat trei Oscaruri cu productia “Falci”. Au urmat apoi “Intalnire de gradul trei” (“Close Encounters of the Third Kind”), care a luat alte doua Oscaruri, si “ET”, cu 4 premii ale Academiei de Film. Renumele si l-a intarit cu “The Color Purple” (“Culoare purpurie”) din 1985, film care a avut 11 nominalizari la Oscar si 100 milioane de dolari incasari. Si lista poate continua cu “Peter Pan”, “Jurassic Park”, “Lista lui Schindler”, “Salvati soldatul Ryan”. Majoritatea filmelor regizate ori produse de Spielberg au avut nu doar succes la critici, ci si la public dovada fiind banii obtinuti din vanzarea producatiilor. In 2004, i-a fost acordat un premiu de excelenta din partea Academiei Americane de Film, precum si Legiunea de Onoare din partea autoritatilor franceze pentru activitatea sa artistica.. De asemenea, Steven Spielberg a fost inclus in Science Fiction Hall of Fame.
1946: S-a nascut Steve Biko, activist sud-african antiapartheid.
1955: S-a nascut Ray Liotta, actor american.
1963: S-a nascut Greg D’Angelo, component in formatia White Lion.
1963: S-a nascut Brad Pitt, actor american.
1966: S-a nascut Gianluca Pagliuca, fotbalist italian.
1968: S-a nascut Mario Basler, fotbalist german.
1971: S-a nascut Arantxa Sanchez Vicario, jucatoare de tenis spaniola.
1973: S-a nascut Fatuma Roba, maratonista etiopiana.
1973: S-a nascut Raymond Herrera, baterist american, component al trupei Fear Factory.
1975: S-a nascut Daniel Florea, fotbalist roman.
1978: S-a nascut Katie Holmes, actrita americana.
1980: S-a nascut Christina Aguilera, cantareata pop americana.
1987: S-a nascut Miki Ando, patinatoare nipona.
Calendar religios 18 decembrie
Calendar crestin ortodox:
Cuviosul Daniil Sihastru; Sfantul Mucenic Sebastian si Zoe; Cuviosul Modest
Calendar greco-catolic:
Sfantul mucenic Sebastian si cei impreuna cu dansul
Calendar crestin romano-catolic:
Sfantul Zosim, ucenicul sfantului Paul
Sursa: eMaramures.ro