Reper istoric 18 mai 1388: A avut loc sfintirea bisericii mari a manastirii Cozia, din judetul Valcea, ctitorie a domnitorului Mircea cel Batran. Zidirea acesteia a inceput in 1387, fiind executata de un arhitect sarb chemat chiar de domnitorul Tarii Romanesti. Modelul este caracteristic stilului bizantin si a fost principalul model al arhitecturii religioase din Tara Romaneasca timp de patru secole. Biserica mare a fost construita initial doar cu pronaos, naos si altar, pridvorul adaugandu-se in anul 1707. De-a lungul timpului s-au efectuat o serie de modificari, dar frumusetea constructiei s-a pastrat. Zidirea manastirii de la Cozia i-a fost sugerata lui Mircea cel Batran de catre calugărul carturar Nicodim de la Tismana.
Ziua Lumanarilor Aprinse
Ziua Internationala a Lumanarilor Aprinse este un program al Consiliului Mondial al Sanatatii din Washington, celebrat pentru prima oara in 1983, cand in lume existau cateva mii de decese datorate acestei maladii. De la debutul epidemiei si pana acum, SIDA a doborat peste 28 de milioane de suflete.
In a treia duminica din luna mai a fiecarui an, mii de comunitati din intreaga lume se reunesc pentru a aprinde lumanari in memoria celor care au murit de SIDA.
Ziua internationala a muzeelor
Alte evenimente importante din 18 mai
1804: Senatul l-a proclamat pe Napoleon I Bonaparte imparat al Frantei.
1845: Mihail Kogalniceanu a inceput, la Iasi, publicarea “Letopisetilor Tarii Moldovei”, in trei volume, prima editare a cronicilor lui Miron Costin, Grigore Ureche si Ion Neculce, la care va adauga, in editia urmatoare, cronici muntene.
1848: Pe fundalul afirmarii idealurilor nationale ale revolutiei de la 1848, George Baritiu a scris, in “Gazeta de Transilvania”, ca “Soarta natiunii romane se va hotari la Bucuresti si in Iasi, iar nu in Cluj, nici in Blaj, nici in Buda”.
1899: La Haga, s-au deschis lucrarile primei Conferinte a Pacii, la care a participat Romania.
1911: S-a stins din viata compozitorul austriac Gustav Mahler.
1923: Hermann Oberth, inventator german din Transilvania, a sustinut examenul de diploma la Universitatea din Cluj, cu lucrarea „Racheta spre spatiile planetare”, care avea sa devina o opera de baza in tehnica rachetelor si teoria zborului cosmic.
1944: A inceput deportarea masiva a tatarilor din Crimeea.
1946: S-a incheiat procesul intentat membrilor guvernului Antonescu.
1972: A intrat in vigoare Tratatul cu privire la interzicerea armelor nucleare si altor arme de distrugere in masa pe fundul marilor, oceanelor si subsolului lor.
1980: Muntele Sf. Elena din SUA a erupt in statul Washington, omorand 57 de oameni si provocand pagube in valoare de 3 miliarde de dolari.
1981: Prozatorul si dramaturgul american William Saroyan a incetat din viata la varsta de 51 de ani.
1992: A avut loc prima runda de negocieri privind asocierea Romaniei la Comunitatile Europene.
1994: Ion Stoica a anuntat inchiderea jocului „Caritas”.
1997: A fost inaugurat, la Bucuresti, Centrul Cultural European.
Zile de nastere vedete si personalitati 1868: S-a nascut Nicolae al II-lea, ultimul tar al Rusiei. A preluat puterea in 1894, fiind fortat sa abdice in timpul Revolutiei de la Petrograd din martie 1917. Nikolai Alexandrovici Romanov a preluat tronul de tanar, iar la scurta vreme s-a casatorit cu printesa Alix, devenita Alexandra Feodorovna, cuplul avand cinci copii. Nu a fost un conducator prea priceput, lasandu-se deseori influentat in luarea deciziilor, iar unul dintre personajele controversate care a avut un cuvant greu de spus chiar si in problemele politice ale tarii a fost Grigori Rasputin. Primul Razboi Mondial i-a slabit autoritatea tarului, in Rusia izbucnind o serie de conflicte. Nicolae al II-lea a fost fortat sa abdice in favoarea ducelui Mihail Alexandrovici, care, la randul sau, a renuntat la tron a doua zi punand punct indelungatei istorii a dinastiei Romanovilor la conducerea Rusiei.
1872: S-a nascut Bertrand Russell, matematician, filosof si sociolog britanic, unul din promotorii logicii moderne, laureat al premiului Nobel pentru literatura in anul 1950.
1897: S-a nascut Frank Capra, regizor american.
1912: S-a nascut Richard Brooks, regizor si scenarist american.
1913: S-a nascut Charles Trenet, solist francez.
1920: S-a nascut Papa Ioan Paul al II-lea, cardinal polonez si arhiepiscop de Cracovia, nascut Karol Woityla. A fost ales in Scaunul Pontifical in data de 16 octombrie 1978.
1928: S-a nascut Geza Domokos, scriitor roman de origine maghiara, primul presedinte al UDMR.
1960: S-a nascut Yannick Noah, jucator francez de tenis.
Calendar religios 18 mai
Calendar crestin ortodox:
Duminica a 4-a dupa Pasti (a Slabanogului); Sf.Mucenici: Petru, Dionisie si Teodot; Sf.Hristina si cele 7 fecioare impreuna cu ea
Calendar crestin greco-catolic:
Duminica a patra dupa Pasti (a Paraliticului).
Calendar crestin romano-catolic:
Preasfanta Treime Ss. Ioan I, pp. m.; Leonard Murialdo, pr.
Sursa: eMM
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult