Ziua Mondiala a Geologilor
Ziua Republicii Chile
Zi comemorativa a masacrului din taberele de refugiati palestinieni de la Shabra si Shatila din Liban – se marcheaza printr-o hotarare a Ligii Arabe incepind din 1982.
Reper istoric 18 septembrie
1970: Chitaristul american Jimi Hendrix a murit in urma unei supradoze la varsta de 28 de ani, in Londra. Hendrix s-a nascut in Seattle si a inceput sa cante la chitara din copilarie, model fiind bluesman-ul Muddy Waters. La inceputul anilor 1960, dupa ce a fost lasat la vatra din armata SUA, s-a mutat in New York, unde a inceput sa cante prin cafenele. Intr-un asemenea local a fost remaracat de catre basistul trupei Animals, Bryan Chandler. Acesta s-a oferit sa il ajute pe Hendrix. In 1966, chitaristul american s-a stabilit in Londra si a pus bazele formatiei Jimi Hendrix Experience, alaturi de basistul Noel Redding si bateristul Mitch Mitchell. Primul single a fost “Hey Joe”, care a propulsat trupa in topurile britanice pana pe locul 6. Un an mai tarziu, Hendrix a sustinut primul concert adevarat in tara natala, la festivalul de la Monterey, la finalul caruia i-a uimit pe toti cei prezenti cand si-a dat foc la chitara. De altfel, incendierea instrumentului a devenit un fel de marca a artistului si a fost preluata apoi de numerosi instrumentisti rock. In urmatorii doi ani, trupa lui Hendrix a lansat „Purple Haze”, „Foxy Lady” si „The Wind Cries Mary”, devenite piese de rezistenta. Albumele, printre care “Are You Experienced?” (1967), “Bold as Love” (1969) si “Electric Ladyland” (1969), au facut istorie. In 1969, trupa s-a destramat, dar faima lui Hendrix nu a pierit. In acelasi an, chitaristul a facut senzatie la Woodstock, unde a interpretat memorabil imnul Statelor Unite. La scurta vreme, el a format o noua trupa, “Band of Gypsies”, cu care a debutat in noaptea Anului Nou. Hendrix a sustinut ultimul concert in august 1970, la un festival rock britanic. Un an mai tarziu a fost lansat un album solo al artistului, “The Cry of Love”, pe care acesta l-a inregistrat inainte de a muri.
Alte evenimente importante din 18 septembrie
1739: Oltenia a fost reincorporata Tarii Romanesti, prin pacea de la Belgrad.
1783: A incetat din viata, la varsta de 76 de ani, Leonhard Euler, matematician si fizician elvetian, creator al calculului variatiilor.
1883: S-a inaugurat, la Bucuresti, „Expozitia cooperatorilor din tara”, exclusiv cu produse mestesugaresti autohtone.
1909: A murit Grigore Tocilescu, istoric, arheolog, preocupat de studiul civilizatiilor preromane de pe teritoriul Romaniei, si folclorist, membru al Academiei Romane.
1851: A aparut primul numar al publicatiei New York Daily Times; sase ani mai tarziu s-a renuntat la cuvantul “Daily”.
1914: S-a semnat o Convenţie ruso-romana, prin care, in schimbul neutralitatii prietenoase a Romaniei, Rusia a recunoscut drepturile acesteia asupra teritoriilor locuite de romani si aflate sub stapanire habsburgica.
1931: A incetat din viata poetul Vasile Carlova.
1961: Secretarul general al ONU, Dag Hammarskjöld, si-a pierdut viata intr-un accident aviatic in timpul unei calatorii in Africa, unde urma sa aiba o intilnire cu autoritatile din Congo.
Zii de nastere: vedete si personalitati
1819: S-a nascut Leon Foucault, fizician francez, a determinat, printre altele, viteza luminii si a demonstrat miscarea de rotatie a Pamantului cu ajutorul pendulului care-i poarta numele.
1905: S-a nascut Greta Garbo, actrita de origine suedeza stabilita in SUA. Nascuta Greta Gustaffson, actrita a fost descoperita de regizorul Mauritz Stiller. A debutat in filmul “The Atonement of Gosta Berling” (1924) dupa care a plecat in Cetatea Filmului. Sustinuta de Stiller, Garbo a inregistrat succes dupa succes si s-a impus rapid in randul vedetelor de la Hollywood. A fost nominalizata la Oscar la categoria “Cea mai buna actrita in rol principal” pentru aparitiile din productiile “Anna Christie” (1930), “Romance” (1930), “Camille” (1937) si “Ninotchka” (1939). In 1950, Garbo a fost votata cea mai buna actrita din ultimii 50 de ani in urma unui sondaj realizat de revista de specialitate Variety. Dupa patru ani, Academia Americana de Film a rasplatit-o cu un premiu pentru “performantele ei memorabile”.
1939: S-a nascut Frankie Avalon, cantaret american.
1952: S-a nascut Dee Dee Ramone, solist american, component al trupei Ramones.
1968: S-a nascut Toni Kukoc, baschetbalist croat, jucator in NBA.
1971: S-a nascut Lance Armstrong, ciclist american de 7 ori consecutiv castigator al Turului Franţei (1999 – 2005). Nascut in Texas, Armstrong s-a apucat de sport incurajat fiind de mama sa. Este detinator al mai multor recorduri in ciclism.
Calendar religios 18 septembrie
Calendar crestin ortodox:
Sfanta Mucenica Eumenie, Episcopul Gortinei; Sfanta Mucenita Ariadna si Castor
Calendar crestin greco-catolic:
Cuvioasa mucenica Eumenie ep Gortinei
Calendar crestin romano-catolic:
Sfantul Iosif din Copertino
Sursa: eMM.ro