19 Decembrie – Ziua Internationala a Nevoiasilor
Reper istoric 19 decembrie
1984: Marea Britanie si China au semnat un acord in care se prevedea trecerea Hong-Kong-ului de sub suveranitatea britanica in cea chineza incepind cu data de 1 iulie 1997. Acordul a fost semnat de catre premierul britanic Margaret Thatcher si omologul ei chinez Zhao Ziyang. Astfel s-a pus punct dominatiei britanice in zona. Ceremonia s-a desfasurat in Casa Poporului din Beijing in perezenta oficialilor britanici si chinezi. Pe 1 iulie 1997, acordul a intrat in vigoare si Hong-Kong-ul a fost cedat Chinei dupa ce mai bine de un secol a fost in administrarea Marii Britanii. La eveniment au luat parte premierul Tony Blair, printul Charles, presedintele Chinei, Jiang Zemin, secretarul de stat american Madeleine Albright, precum si alti demnitari. Decizia, chiar daca era cunoscuta dinainte cu 13 ani, a iscat proteste, mai multi cetateni din Hong Kong protestand impotriva ei.
Alte evenimente importante din 19 decembrie
1241: A fost utilizat pentru prima oara termenul “parlament” intr-un act prin care era convocat Consiliul regal din Marea Britanie.
1737: A murit Jan Sobieski, rege al Poloniei.
1848: Scriitoarea engleza Emily Bronte s-a stins din viata la varsta de numai 30 de ani, autoare a celebrului roman “Pe aripile vintului”.
1915: A incetat din viata cercetatorul german Alois Alzheimer.
1925: La Bucuresti, a aparut primul numar din saptamanalul “Cetatea literara”, publicatie condusa de scriitorul Camil Petrescu.
1945: Austria a redevenit republica, pentru a doua oara in istoria tarii. Statul a avut aceasta organizare din 1918, insa invadarea tarii de catre nazisti in anii ’30 a dus la instaurarea dictaturii.
1974: A fost pus in vanzare primul computer personal: Altair 8800.
1989: La Timisoara, a sosit o delegatie la nivel inalt condusa de primul ministru Constantin Dascalescu si de ministrul Justitiei, Emil Bobu, cu scopul de a linisti spiritele in localitate. Reprezentantii de la Bucuresti, Radu Balan si Stefan Gusa, nu au reusit sa ii convinga pe timisoreni sa renunte la protest. Pe parcursul zilei au avut loc cateva ciocniri intre muncitori si fortele militare in diferite parti ale orasului, ciocniri in cursul carora s-au folosit armele de foc. In aceeasi zi, la Timisoara s-a constituit Frontul Democratic Roman.
1990: Premierul Petre Roman a prezentat in fata Senatului proiectul Legii funciare.
1995: Camera Deputatilor si Senatul au adoptat o hotarare privind participarea Romaniei, cu un batalion de geniu, la Forta de Implementare a Pacii in Bosnia-Hertegovina. Grupurile parlamentare ale PSM si PRM au votat impotriva.
1996: A incetat din viata, la resedinta sa din Paris, in urma unui cancer al pancreasului, actorul italian Marcello Mastroiani.
1997: Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a initiat crearea unui fond de investitii pentru finantarea unor programe de protectie a mediului inconjurator in Europa de Est.
1998: Camera Reprezentantilor din SUA a aprobat procedura de destituire (impeachment) a presedintelui Bill Clinton ca urmare a scandalului provocat de relatia sa intima cu Monica Lewinsky.
Zii de nastere, aniversari
1852: S-a nascut Albert Abraham Michelson, fizician de origine germana, laureat cu premiul Nobel.
1901: S-a nascut Rudolf Hell, inventator german, cel caruia i se atribuie paternitatea faxului.
1906: S-a nascut Leonid Brejnev, lider sovietic, secretar general al Partidului Comunist din URSS.
1915: S-a nascut Edith Piaf, cantareata franceza. Numele real al acesteia a fost Edith Giovanna Gassion. S-a nascut pe 19 decembrie 1915, intr-un district saracacios al Parisului. Tatal ei era acrobat, iar mama ei canta prin baruri sub numele Line Marsa si se prostitua ca sa se intretina. Dupa plecarea tatalui ei pe frontul Primului Razboi Mondial, Edith a ramas in grija mamei care nu si-a luat rolul in serios. La 17 ani, Edith a dat nastere unei fetite, care a murit la 2 ani in urma unei meningite. Dupa pierderea copilei, a inceput sa cante pe strazi si in bistrouri. A fost remarcata de directorul unui cabaret de pe Champs Elysees, Louis Leplee, care a transformat-o in vedeta. La 23 de ani, vocea ei a reusit sa vrajeasca Parisul. In anii ’40, lasand in spate conditia ei saraca, a patruns in lumea buna, dar mai ales a inregistrat succes dupa succes. A inceput sa concerteze pe marile scene, iar faima ei a depasit granitele Frantei. La finalul carierei, Edith Piaf facea parte deja din galeria legendelor muzicii. S-a stins din viata la varsta de 48 de ani.
1923: S-a nascut Gordon Jackson, actor scotian.
1935: S-a nascut Bobby Timmons, pianist american de jazz.
1941: S-a nascut Maurice White, muzician american, membru in trupa Earth, Wind and Fire.
1944: S-a nascut Alvin Lee, muzician englez.
1946: S-a nascut Stan Smith, jucator american de tenis.
1946: S-a nascut Robert Urich, actor american.
1949: Zsuzsa Veroczi, sahista maghiara.
1961: S-a nascut Eric Allin Cornell, fizician american, laureat cu premiul Nobel.
1967: S-a nascut Damian Militaru, fotbalist roman.
1966: S-a nascut Laurent Benazech, jucator de rugby francez.
1969: S-a nascut Tom Gugliotta, jucator american in NBA.
1969: S-a nascut Kristy Swanson, actrita americana.
1972: S-a nascut Alyssa Milano, actrita americana.
Calendar religios 19 decembrie
Calendar crestin ortodox:
Sfantul Bonifatie; Cuviosul Grichentie; Sfantul Mucenic Trifon; Cuvioasa Aglaia
Calendar greco-catolic:
Sfantul Bonifaciu
Calendar crestin romano-catolic:
Fer. Urban al V-lea
Sursa: eMaramures.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult