Reper istoric 2 aprilie
2005: A murit Papa Ioan Paul al II-lea – cardinalul polonez Karol Wojtyla, arhiepiscop de Cracovia, ales papa la 16 octombrie 1978. Papa Ioan Paul al II-lea a murit, sambata, 2 aprilie 2005, ora 21.37, la Vatican, la varsta de 84 de ani, in urma unor boli care i-au marcat finalul celor 26 de ani de pontificat. Acesta a intrat in agonie cu o zi-doua inainte de a inceta din viata, dupa ce in lunile precedente a suferit mai multe spitalizari.
Decesul Papei Ioan Paul al II-lea a fost anuntat in fata multimii adunate in Piata Sfantul Petru de catre cardinalul Camillo Ruini, vicar al Papei la Roma, conform traditiei. In piata se aflau mai mult de 60.000 de persoane, care venisera sa se roage pentru santatea sa.Dupa anuntarea decesului, clopotele bisericilor din Roma au inceput sa bata.
Dupa o prima spitalizare, intre 1 si 10 februarie, pentru probleme respiratorii, Papa Ioan Paul al II-lea a fost din nou internat, la 24 februarie, la spitalul Gemelli din Roma, unde a suferit o traheotomie. Ramas fara voce dupa aceasta interventie, el a mai aparut de cateva ori la fereastra camerei sale, reusind sa pronunte numai cateva cuvinte in public in data de 13 martie, inainte de revenirea la Vatican. Papa a absentat, in 25 martie – Vinerea Mare catolica, chiar si de la traditionalul Drum al Crucii, starea sanatatii sale agravandu-se brusc.
Dupa numai doua zile, in duminica Pastelui catolic, a fost nevoit sa renunte sa mai pronunte binecuvintarea Urbi et orbi. Papa s-a chinuit din rasputeri sa rosteasca cuvintele ”In numele Tatalui”, dar in cele din urma a renuntat, fiindu-i imposibil sa se adreseze multimii de pelerini adunati in Piata Sf. Petru. Apoi, Suveranul Pontif a primit joi, 31 martie, sacramentul pentru bolnavi, iar lumea a inceput sa vorbeasca despre iminentul sau deces. La cateva zile de la deces, Vaticanul a dat publicitatii certificatul oficial de deces, cauza mortii fiind o septicemie, urmata de sincopa cardiaca.
Biografie Papa Ioan Paul al II-lea – Karol Wojtyla (1920-2005)
Primul papa slav din istoria crestinatatii, primul Papa neitalian dupa 455 de ani, Karol Wojtyla, nascut la 18 mai 1920 la Wadowice, in sudul Poloniei, fiind ales sef al Bisericii Catolice la numai 58 de ani.
Tatal sau a fost ofiter de armata in rezerva si a lucrat ca functionar la Comisia Regionala de Recrutare, in timp ce mama sa s-a ocupae de cresterea copiilor (Karol avea un frate, Edmund, cu 14 ani mai mare). A ramas orfan de mama la 13 aprilie 1929, cand aceasta a decedat in urma unei afectiuni cardiace. Patru ani mai tarziu, fratele sau – Edmund, de profesie medic, s-a imbolnavit de scarlatina intr-un spital din Bielsko, iar la scurt timp a decedat si el.
In 1938, Karol Wojtyła a absolvit gimnaziul „Marcin Wadovita” din Wadowice, dupa care si-a inceput studiile de filologie polona in cadrul Facultatii de Filosofie a Universitatii Jagiellone din Cracovia. A activat intr-un grup literar, debutand la 15 octombrie 1938, cu ocazia unei seri de poezie. De asemenea, a facut parte din „Studio 39”, o trupa de teatru studentesc.
Izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, la 1 septembrie 1939, l-a fortat sa isi intrerupa studiile. Atunci a scris ”Iov”, un poem dramatic, inspirat de Vechiul Testament. Timp de patru ani, din octombrie 1940 pana in august 1944, a lucrat intr-o cariera de piatra din Zakrzówek, precum si la Fabrica de soda Solvay, evitand in acest fel deportarea la munca in Germania. Tot atunci, a pus bazele Teatrului Rapsodyczny, o companie clandestina de teatru.
In octombrie 1942, s-a inscris la Facultatea de teologie a Universitatii Jagiellone, care functiona in clandestinitate. La 1 noiembrie 1946, a fost hirotonit preot de catre Cardinalul Sapieha, Arhiepiscopul Mitropolit al Cracoviei. In acelsasi an, a pleacat la Roma pentru a-si continua studiile la Universitatea Angelicum din Vatican. Teza de doctorat cu titlul ”Problema credintei la Sf. Ioan al Crucii” a sustinut-o la data de 19 iunie 1948.
In 1948, Karol Wojtyła a revenit in Polonia, fiind numit preot vicar al unei mici parohii din Niegowić. La 28 septembrie 1948, a fost consacrat episcop la Catedrala Wawel din Cracovia, iar in acelasi an, la 16 decembrie, i-a fost acordat titlul de doctor in teologie al Universitatii Jagiellone din Cracovia. In ianuarie 1964, Papa Paul al VI-lea l-a numit Arhiepiscop al Cracoviei. De altfel, a fost un apropiat al Papei de atunci, cu care a lucrat la enciclica „Humanae Vitae” (1968).
La 29 septembrie 1978, a incetat din viata Papa Ioan Paul I, succesorul Papei Paul al VI-lea, dupa numai 31 de zile de pontificat. La 13 octombrie, cei 111 cardinali s-au reunit in conclav la Vatican, pentru a alege un nou Papa. Dupa trei zile de vot, la 16 octombrie 1978, Karol Wojtyła a devenit primul Papa care nu era de origine italian. Anuntat de Cardinalul Pericle Felici prin cuvintele ”Habemus Papam”, Ioan Paul al II-lea a aparut pentru prima data la fereastra Bazilicii Sf. Petru si a rostit prima sa binecuvantare ”Urbi et Orbi”.
La 13 mai 1981, in Piata Sf. Petru, a fost victima unui atentat, in urma caruia a fost grav ranit la mana si in stomac. La aproape 10 ani dupa tentativa de asasinat comisa de militantul ultranationalist Ali Agca, Papa Ioan Paul al II-lea a prezentat primele semne ale bolii Parkinson si in acelasi an a fost operat pentru inlaturarea unei tumori intestinale. Un an mai tarziu si-a dislocat umarul in urma unei cazaturi, iar in 1996 a fost operat pentru inlaturarea apendicelui.
Ioan Paul al II-lea a fost numit deseori si Papa-Pelerin, iar sub conducerea sa Biserica a suferit schimbari importante: reforma dreptului canonic (1984), elaborarea unui nou Catehism al Bisericii Catolice (1992), reorganizarea Curiei de la Roma, publicarea a numeroase enciclice, sute de canonizari si beatificari. Cele mai importante mesaje ale pontificatului Papei Ioan Paul al II-lea sunt respectul pentru viata umana, de la conceptie la moartea naturala, respectarea drepturilor omului si a dreptului la munca, lupta pentru pace, opozitia fata de totalitarism, o noua evanghelizare si reinnoire spirituala la scara intregii lumi, in care tinerilor le revine un rol foarte important. (Sursa: culturapoloneza.ro)
Alte evenimente importante din 2 aprilie
2 aprilie – „Ziua internationala a cartii pentru copii„; este aniversata, din 1967, pentru a marca ziua de nastere a lui Hans Christian Andersen (1805 -1875), scriitor danez pentru copii
1453: Mahomed al II-lea a inceput asaltul asupra orasului Constantinopol
1792: S-a adoptat prima lege monetara in SUA. Dolarul a devenit moneda unica.
1833: Introducerea fortata a limbii ruse in administratia de stat a Basarabiei, provincie ocupata la acea data de rusi.
1866: A avut loc plebiscitul prin care populatia Romaniei a fost consultata asupra aducerii ca domn al tarii a unui print strain, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen (proclamat domnitor al Romaniei la 10.V.1866; dupa cucerirea Independentei, in 1877, la 10.V.1881 Carol I a fost incoronat, devenind primul rege al Romaniei); alegerea unui print strain pe tronul tarii s-a datorat dorintei a se pune capat disensiunilor si luptelor politice interne, dar si de creare, pe plan extern, a conditiilor pentru un sprijin diplomatic eficient in vederea obtinerii independentei.
1867: Mihai Eminescu a publicat, in revista Familia, poemul ”Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie” 1872: A murit inventatorul american Samuel Morse, realizatorul aparatului electromagnetic pentru telegrafie (brevetat in 1840) si a alfabetului care-i poarta numele, folosit si in prezent.
1925: A murit Petru Poni, chimist si mineralog, unul dintre fondatorii scolii romanesti de chimie anorganica; autor al celor dintai manuale de fizica si chimie in limba romana; membru al Academiei Roman.
1979: Odata cu retragerea ultimelor trupe marine britanice, ia sfarsit prezenta Marii Britanii in Insula Malta
1989: A murit Tudor Vornicu, ziarist si producator de emisiuni de televiziune
2001: A murit compozitorul de muzica usoara Aurel Giroveanu
Aniversari vedete si personalitati
1805: S-a nascut Hans Christian Andersen, scriitor danez; povestile sale sunt adevarate capodopere ale literaturii pentru copii.
1813: S-a nascut Aleksandr Sergheevici Dargomijski, compozitor rus.
1840: S-a nascut Émile Zola, scriitor francez.
1858: S-a nascut Barbu Stefanescu-Delavrancea, scriitor, avocat si om politic; membru al Academiei Romane, vicepresedinte al acestui for.
1877: S-a nascut Tiberiu Brediceanu, compozitor.
1903: S-a nascut Olimpiu Boitos, istoric literar.
1914: S-a nascut Sir Alec Guinness, actor britanic de film.
1915: S-a nascut Gica Petrescu, cantaret si compozitor
1917: S-a nascut Lou Monte, cantaret si chitarist american.
1923: S-a nascut Iolanda Marculescu, cantareata de opera.
1923: S-a nascut Lucian Dumitrescu, scriitor
1928: S-a nascut Serge Gainsbourg (Lucien Ginzberg), actor, cantaret, pianist, chitarist si compozitor francez.
1931: S-a nascut Keith Hitchins, istoric american; specialist in istoria moderna a Romaniei si a Europei de Sud-Est; membru de onoare din strainatate al Academiei Romane.
1939: S-a nascut Marvin Gaye, cantaret si compozitor soul american.
1941: S-a nascut Leon Russell, vocalist, multi-instrumentist si compozitor american.
1942: S-a nascut Phil Castrodale, vocalist american (Reflections).
1943: S-a nascut Larry Coryell, chitarist si compozitor jazz-rock american (Eleventh House).
1946: S-a nascut Kurt Winter, chitarist canadian (Guess Who).
1946: S-a nascut Glen Dale, chitarist britanic (Fortunes).
1947: S-a nascut Emmylou Harris, cantareata, chitarista si compozitoare americana.
1952: S-a nascut Leon Wilkeson, basist american.
1953: S-a nascut David Robinson, baterist american.
1956: S-a nascut Gregory Abbott, cantaret si compozitor american.
1963: S-a nascut Keren Jane Woodward, vocalista.
1968: S-a nascut Manuela Harabor, actrita
Calendar religios 2 aprilie
Calendar crestin ortodox:
Cuviosul Tit facatorul-de-minuni; Sfantul Mucenic Amfian si Edesie (post)
Calendar crestin greco-catolic:
Sfantul Tit Taumaturgul, c. Canonul cel Mare (al Sfantului Andrei din Creta).
Calendar crestin romano-catolic:
Sfantul Francisc de Paola, pustnic
Sursa: eMM.ro