Reper istoric 2 iunie
1247: A fost data Diploma Ioanitilor, act de privilegii acordat de Regele Ungariei, Bela al IV-lea (1235-1270) lui Rembald, perceptorul Ordinului Cavalerilor Sfantului Ioan de Ierusalim (Ioaniti). Actul semnaleaza intre Dunare si Carpati, teritoriul in care urmau a fi asezati, o activitate economica bazata pe agricultura, cresterea vitelor si pescuit, diferentierea claselor sociale, precum si existenta unor formatiuni politice romanesti, conduse de voievozii Litovoi si Seneslau si de cnejii Ioan si Farcas. In document se spune ca ”manati de acest gand, dupa o indelunga sfatuire cu fruntasii si baronii regatului nostru, ne-am oprit la aceasta hotarare, luata dimpreuna cu venerabilul barbat Rembald, marele perceptor al caselor ospitalierilor din Ierusalim, din partile de dincolo de mare, cu privire la repopularea regatului, care prin navalirea dusmanoasa a neamului numit tatari a indurat mare paguba, atat prin pierderea bunurilor cat si prin uciderea locuitorilor.”
Alte evenimente importante din 2 iunie
1880: Guvernul SUA a recunoscut independenta de stat a Romaniei.
1882: A incetat din viata Giuseppe Garibaldi, general si om politic italian, unul din conducatorii luptei pentru eliberarea si unificarea nationala a Italiei.
1882: A fost infiintat Biroul geologic cu scopul intocmirii unei harti geologice a Romaniei, sub directia lui Gregoriu Stefanescu.
1892: A fost infiintata, la Bucuresti, Banca Creditului Agricol, cu sucursale in toate resedintele de judet. Acestea au luat locul caselor de credit agricol, infiintate in 1881.
1896: Italianul Guglielmo Marconi a primit brevetul englez nr. 12039 pentru telegrafierea fara fir bazata pe undele hertziene, definita ca “Perfectionarea in transmiterea impulsurilor si a semnalelor electrice in aparate corespondente”. Ziua este considerata de catre majoritatea cercetatorilor ca ziua radioului si este sarbatorita ca atare.
1924: Congresul din SUA le-a garantat amerindienilor cetatenia americana.
1946: Italia a fost proclamata republica.
1952: A fost infiintata Procuratura, prin legea adoptata de Marea Adunare Nationala a Romaniei.
1952: Gheorghe Gheorghiu-Dej a preluat functia de presedinte al Consiliului de Ministri, iar presedinte al Prezidiului Marii Adunari Nationale a fost ales Petru Groza.
1953: A avut loc ceremonia de incoronare a Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii si a Irlandei de Nord.
1979: Papa Ioan Paul al II-lea a facut prima vizita in aceasta calitate in tara natala. Polonia a fost si primul stat comunist vizitat de un Papa.
1992: Patriotul roman Ilie Ilascu si alte 5 persoane au fost arestati, fiind acuzati de autoritatile transnistrene de crime de razboi si actiuni de terorism. Ilascu a fost eliberat la 5 mai 2001.
1995: A fost constituit “Grupul de reflectie”, pentru pregatirea revizuirii Tratatului de la Maastricht. Grupul avea in componenta 15 reprezentanti ai sefilor diplomatiilor celor 15 tari membre, un comisar european si doi eurodeputati.
Zile de nastere vedete si personalitati
1904: S-a nascut Johnny Weissmuller, actor roman, nascut in Timisoara, interpret al celebrului personaj “Tarzan”. Este o adevarata legenda a Hollywood-ului, campion la inot cu 67 de recorduri mondiale in palmares. A fost cel mai mare fiu al familiei, care a emigrat in Statele Unite cand acesta a fost copil. In adolescenta a inceput sa practice inotul de performanta si sa doboare record dupa record, ceea ce i-a asigurat o parte din succes. S-a retras din competitii si apoi a semnat un contract cu studioul MGM, care l-a si distribuit in rolul vietii sale: ”Tarzan, omul maimuta”. A avut parte de bani, faima, insa nu si de mult noroc in dragoste. A fost casatorit de cinci ori, dar nici una dintre casnicii nu a mers bine vreodata, fiind presarata cu scandaluri. A avut o biografie controversata, gasindu-si sfarsitul departe de celebritatea din timpul vietii, la Acapulco, in Mexic, la varsta de 80 de ani.
1740: S-a nascut Donatien-Alphonse Francois Marchiz de Sade, autor francez de povestiri, piese de teatru si romane considerate imorale in epoca sa. numele sau a intrat in terminologia psihiatrica – sadism.
1816: S-a nascut Constantin A. Rosetti, om politic liberal, fruntas al Revolutiei romane de la 1848, promotor al ziaristicii romanesti moderne, scriitor, director al Teatrului National din Bucuresti (1859-1860), membru fondator al Societatii Academice Romane.
1821: S-a nascut Ion C. Bratianu, politician roman, membru al Academiei. A pus bazele Partidului National Liberal in 1875, pe care l-a condus pana la sfarsitul vietii. A contribuit decisiv la aducerea in tara a principelui Carol I de Hohenzollern.
1840: S-a nascut Thomas Hardy, scriitor englez, autor de romane realiste.
1856: S-a nascut Andrei Markov, creatorul teoriei lanturilor Markov (1907).
1857: S-a nascut Sir Edward William Elgar, compozitor, dirijor, violonist si organist britanic, unul dintre novatorii scolii muzicale engleze.
1882: S-a nascut Ion Antonescu, maresal roman, conducator al statului roman in perioada 1940-1944, inlaturat de la putere in 23 august.1944.
1923: S-a nascut Peter Hirsche, scriitor german considerat drept unul dintre cei mai cunoscuti autori de piese pentru teatru radiofonic.
1968: S-a nascut Teo Trandafir, realizatoare de emisiuni tv.
Calendar religios 2 iunie
Calendar crestin ortodox:
Sf.Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava; Sf.Nichifor Marturisitorul, Patriarhul Constantinopolului
Calendar crestin greco-catolic:
Sf Nichifor arhiep C-pol (†829), In timpul sapt Ap si Ev sapt 6 dP
Calendar crestin romano-catolic:
Ss. Marcelin si Petru, m. *
Sursa: eMM
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult