Reper istoric 2 noiembrie
1947: Excentricul milionar american Howard Hughes a ridicat de la sol giganticul aparat “Spruce Goose”, cel mai mare avion construit vreodata. Aparatul, care era dotat cu 16 moatoare si care putea sa transporte peste 700 de militari ori o incarcatura de aproximativ 60 de tone, nu a mai zburat niciodata de atunci fiind depozitat intr-un imens hangar. Inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Hughes a obtinut un contract din partea guvernului american care presupunea construirea unui hidroavion de mari dimensiuni care sa poata transporta cantitati mari de marfa. Proiectul a primit diferite nume, H-4 Hercules, Barca Zburatoare a lui Hughes, Nebunia lui Hughes, insa a devenit cunoscut ca “Spruce Goose”. De la un capat la altul al aripilor, avionul masura cat un teren de fotbal. Inginerii au reusit sa finalizeze aparatul abia dupa ce Razboiul s-a incheiat, iar pe 2 noiembrie 1947 a fost testat. “Spruce Goose” nu a zburat decat cateva minute dupa care a fost garat intr-un hangar amenajat special. De la acel prim si ultim zbor, uriasul avion nu a mai fost prezentat public niciodata. Pana la sfarsitul vietii, Hughes a cheltuit milioane de dolari ca sa isi intretina creatia in conditii bune. Dupa moartea milionarului, avionul a fost expus in Long Beach Harbor, California, iar mai apoi in muzeul aeronautic din Oregon.
Alte evenimente importante din 2 noiembrie
1784: A izbucnit rascoala condusa de Horea, Closca si Crisan.
1816: A incetat din viata carturarul iluminist Gheorghe Sincai, reprezentant al Scolii Ardelene.
1854: A incetat din viata Anton Pann (Antonie Pantoleon Petroveanu), poet, folclorist si compozitor, autor al culegerii de proverbe “Povestea vorbii”.
1864: A fost emis un Decret privind infiintarea Scolii de belle-arte din Bucuresti, inaugurata in decembrie 1864.
1917: Marea Britanie a emis o declaratie de intentie in care a fost de acord cu aparitia unui stat evreiesc.
1936: British Broadcasting Corporation (BBC) a infiintat Serviciul de televiziune, ulterior redenumit BBC1.
1938: A fost semnat primul Dictat de la Viena, prin care Germania si Italia s-au angajat sa “arbitreze” problemele teritoriale ungaro-cehoslovace.
1945: Tribunalul militar international de la Nurnberg isi incepe lucrarile.
1950: A incetat din viata dramaturgul irlandez George Bernard Shaw.
1959: Pentru prima data in istoria hocheiului profesionist, un portar, Jacques Plante, a purtat o masca de protectie in timpul meciului dupa ce a fost lovit cu pucul in fata.
1963: Presedintele Vietnamului de Sud Ngo Dinh Diem, conducator de stat extrem de autoritar, a fost asasinat in urma unei lovituri militare.
1975: Regizorul de film Pier Paolo Pasolini a decedat la virsta de 53 de ani.
1993: La Casa Alba, Bill Clinton a semnat textul Rezolutiei comune a Camerei Reprezentantilor si Senatului Statelor Unite ale Americii privind ratificarea Acordului comercial intre Romania si SUA si acordarea clauzei natiunii celei mai favorizate.
1993: Senatorul Constantin Ticu Dumitrescu a hotarat sa propuna o „motiune morala” prin care sa determine Parlamentul sa adopte o hotarare privind publicarea de catre Serviciul Roman de Informatii a listei fostilor informatori ai Securitatii, carora sa li se interzica accesul la functii importante.
1996: A avut loc primul tur de scrutin al alegerilor parlamentare si prezidentiale.
2004: Presedintele George W. Bush a castigat alegerile prezidentiale din SUA, invingandu-l pe senatorul John Kerry.
Zii de nastere: vedete si personalitati
1667: S-a nascut Jan Sobieski, comandant de osti, rege al Poloniei sub numele Jan al III-lea. A intretinut relatii cu domnitorii romani Serban Cantacuzino si Stefan Petriceicu. In timpul domniei lui Constantin Cantemir a intreprins campanii in Moldova in 1686 si 1691.
1699: S-a nascut Jean-Baptiste-Simeon Chardin, pictor francez.
1739: S-a nascut Carl Ditters von Dittersdorf, compozitor austriac.
1755: S-a nascut Maria Antoaneta, regina a Frantei. Fiica a imparatului german Francisc I si a imparatesei Maria Tereza, Maria Antoaneta a venit pe lume in Viena. S-a casatorit in anul 1770 cu viitorul rege al Frantei Ludovic al XVI-lea, cu scopul intaririi aliantei franco-austriece. Cat a fost regina, a fost extrem de criticata pentru extravaganta sa, dar mai ales pentru deciziile ei antireformiste. A sprijinit reactiunea franceza, atragandu-si ura maselor populare. Mariei Antoaneta ii este atribuita si replica: “Daca nu au paine sa manance briose”, rostita in momentul in care saracii din Paris strigau sub geamurile palatului regal ca nu mai au din ce sa traiasca. In 1791, ea si sotul ei au incercat sa fuga in Austria ca sa scape din mina protestatarilor francezi, insa au fost prinsi si incarcerati in Paris. La noua luni dupa ce Ludovic al XVI-lea a fost executat, Maria Antoaneta, de 38 ani, a fost si ea ghilotinata.
1815: S-a nascut George Boole, matematician si filosof englez.
1844: S-a nascut Mahomed al V-lea, sultan turc.
1885: S-a nascut Harlow Shapley, astronom american.
1904: S-a nascut Louis Eugene Felix Neel, fizician laureat al premiului Nobel.
1913: S-a nascut Burt Lancaster, actor american.
1929: S-a nascut Richard E. Taylor, fizician american, laureat al premiului Nobel.
1936: S-a nascut Jack Starrett, actor si regizor american.
1942: S-a nascut Stefanie Powers, actrita americanca.
1946: S-a nascut Giuseppe Sinopoli, compozitor si dirijor italian.
1961: S-a nascut K.L. Lang, cantareata canadiana.
Calendar religios 2 noiembrie
Calendar crestin ortodox:
Duminica a 22 a dupa Rusalii; Sfintii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor si Agapie
Calendar crestin greco-catolic:
Duminica a 22 dupa Rusalii (Bogatul si Lazar); Sfantul Achindin, Pegasie, Aftonie, Elpidifor si Anempodist
Calendar crestin romano-catolic:
Pomenirea tuturor credinciosilor raposati
Sursa: eMaramures.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult