Reper istoric 20 decembrie
1989: Revolutia romana de la Timisoara a inceput sa capete proportii, manifestantii cerand demisia lui Ceasusescu. La Timisoara, centrul orasului a fost ocupat de coloane impresionante de muncitori. In Piata Operei, 100.000 de manifestanti au inceput sa strige lozinci impotriva regimului. Totodata, a fost stabilita conducerea Frontului Democratic Roman, organizatie care trebuia sa organizeze rezistenta si care il avea ca presedinte pe Lorin Fortuna, ca vicepresedinte pe Ioan Chis si ca secretar pe Claudiu Iordache. In balconul Operei a urcat, alaturi de liderii protestatarilor, si primarul orasului de pe Bega caruia i s-a inmanat lista cu revendicarile multimii: eliberarea arestatilor, redarea cadavrelor familiilor care le revendicau, demisia lui Nicolae Ceausescu, circulatia libera a ideilor. Primul ministru, Constantin Dascalescu, a facut cateva promisiuni, dar a declarat ca revendicarile majore, ca demisia lui Ceausescu si a guvernului, vor trebui sa astepte intoarcerea din Iran a presedintelui. Negocierile s-au incheiat fara rezultat, cu putin inainte de ora 19.00. La scurt timp dupa aceea, primul ministru a plecat cu avionul la Bucuresti. Intors in tara dupa vizita din Iran, Nicolae Ceausescu a emis, in seara zilei, un decret prezidential pentru constituirea starii de necesitate pe teritoriul judetului Timis, ca urmare a „gravei incalcari a ordinii publice prin acte teroriste, de vandalism si de distrugere a unor bunuri obstesti”. In aceeasi seara, dictatorul comunist a prezentat o declaratie, transmisa in direct la radio si televiziune, in care a spus ca evenimentele de la Timisoara sunt opera unor “huligani” si a unor “grupuri fasciste si antinationaliste”.
Alte evenimente importante din 20 decembrie
1842: Gheorghe Bibescu a fost ales domn al Tarii Romanesti de catre Obsteasca Adunare Extraordinara.
1917: A luat fiinta prima politie secreta din epoca moderna dupa ce Consiliul Comisarilor Poporului din URSS a emis un decret in care se prevedea formarea Comisiei Extraordinare de Combatere a Contrarevolutiei (CEKA), organizatie care a devenit cunoscuta ulterior sub numele de KGB.
1936: A fost pusa temelia la Catedrala Ortodoxa din Timisoara.
1960: In Vietnam, a fost format Frontul National de Eliberare.
1973: A fost inaugurata noua cladire a Teatrului National „I.L. Caragiale” din Bucuresti.
1966: A murit dramaturgul roman Mihail Sorbul, primul scriitor laureat cu premiul national pentru literatura dramatica.
1968: S-a stins din viata scriitorul american John Steinbeck, laureat cu premiul Nobel.
1982: Compozitorul si pianistul de origine poloneza Arthur Rubinstein a incetat din viata la varsta de 95 de ani.
1995: Trei raportori ai Adunarii Parlamentare a CE, prezenti la Bucuresti, au anuntat ca observatori ai Consiliului Europei vor monitoriza alegerile generale din Romania programate pentru anul urmator.
1995: NATO a inceput operatiunile de pace in Bosnia.
1996: Regizoarea Catalina Buzoianu a fost desemnata cea mai importanta personalitate teatrala din Romania pe anul 1996. Distinctia oferita de Fundatia pentru Teatru si Film “Tofan” i-a fost acordata in cadrul unei festivitati organizate in Sala Ronda a Teatrului National Bucuresti (TNB).
1999: Macau a revenit, dupa 442 de ani, sub suveranitatea Chinei cu statutul de Regiune Administrativa Speciala.
2000: Presedintele ales, Ion Iliescu, a depus juramantul in fata Camerelor Parlamentului.
Zii de nastere, aniversari
1629: S-a nascut Pieter de Hooch, pictor olandez.
1768: S-a nascut Veniamin Costache, mitropolit al Moldovei, promotor si sustinator al culturii romanesti, intemeietorul Seminarului teologic de la Socola si ctitorul Catedralei Mitropolitane din Iasi.
1786: S-a nascut Pietro Raimondi, compozitor italian.
1805: S-a nascut Thomas Graham, chimist scotian.
1852: S-a nascut Ion Mincu, arhitect roman, intemeietor al scolii nationale de arhitectura. S-a nascut la Focsani, iar dupa ce a urmat cursurile liceale, s-a inscris la Scoala de ingineri de poduri si sosele din Bucuresti, iar intre anii 1877-1882 a studiat arhitectura la Scoala de Arte Frumoase din Paris. De numele sau se leaga proiecte arhitecturale deosebite, cum ar fi Casa Lahovary, Casa Vernescu, Scoala centrala de fete, “Bufetul de la Sosea” din Bucuresti, Palatul Bancii Comertului din Craiova, Palatul Administrativ din Galati. Casa Vernescu este considerata o adevarat bijuterie din piatra. Oferita ca dar de nunta pentru Lisaveta Balotescu Carpinisteanu, cladirea a fost considerata cea mai frumoasa resedinta din Bucuresti multi ani la rind. A valorificat intr-un stil modernist elementele de constructie din perioada feudala, precum si decoratiunile din arta populara. S-a stins din viata la varsta de 60 de ani la Bucuresti.
1861: S-a nascut Constantin Mille, scriitor roman.
1868: S-a nascut Harvey Firestone, pionier american in domeniul automobilismului.
1890: S-a nascut Yvonne Arnaud, actrita de origine franceza.
1890: S-a nascut Jaroslav Heyrovsky, chimist ceh, laureat cu premiul Nobel.
1901: S-a nascut Robert Van de Graaff, fizician si inventator american.
1937: S-a nascut Gordon Banks, fotbalist englez.
1947: S-a nascut Peter Criss, pe numele adevarat Peter Crisscoula, muzician american, component al trupei rock KISS.
1952: S-a nascut Jenny Agutter, actrita engleza.
1957: S-a nascut Mike Watt, basist american.
1957: S-a nascut Anna Vissi, cantareata elena.
1962: S-a nascut Ray Coburn, muzician american, component in Honeymoon Suite.
1966: S-a nascut Ed de Goey, fotbalist olandez.
Calendar religios 20 decembrie
Calendar crestin ortodox:
Inaintepraznuirea Nasterii Domnului; Sfantul Sfintitul Mucenic Ignatie Teoforul
Calendar greco-catolic:
Sfantul Ignatie Teoforul (†107) -Sambata dinaintea Nasterii Domnului
Calendar crestin romano-catolic:
Ss. Abraham, Isaac si Iacob, patriarhi
Sursa: eMaramures.ro