Ziua mondiala a refugiatilor (hotarata prin rezolutia 55/76 a Adunarii Generale a ONU, din 4 decembrie 2000. Este marcata din 2001). Tema din acest an a Zilei Mondiale a Refugiatului este „Sa-i ajutam sa se simta in Romania ca acasa”.
Evenimente importante din 20 iunie
1837: Victoria devine regina a Marii Britanii.
1840: Samuel Morse a obtinut brevetul inventiei, telegraful electromagnetic, un aparat cu ajutorul caruia putea transmite la distanta un mesaj uman, prezentat la Universitatea din New York la 24 ian. 1838.
1867: Presedintele Andrew Johnson anunta procurarea Alaskai.
1891: Moare Mihail Kogalniceanu, scriitor, intemeietorul istoriografiei moderne romanesti, istoric si om politic, fruntas al Unirii Principatelor din 1859.
1928: Are loc, la Bucuresti, primul concurs national de decatlon.
1936: A avut loc Conferinta Internationala de la Montreux (Elvetia) ce a avut ca scop stabilirea unui nou regim al stramtorilor Bosfor si Dardanele. Conventia incheiata confirma principiul libertatii de trecere si de navigatie prin stramtori pentru navele comerciale ale tuturor statelor pe timp de pace, precum si in timp de razboi daca Turcia nu era parte beligeranta. delegatia romana a fost alcatuita din Nicolae Titulescu, ministrul Afacerilor Straine, Constantin Contescu si Vespasian V. Pella, ministri plenipotentiari.
1938: In perioada 20 iunie: 25 iulie 1938 s-a desfasurat procesul de metalizare cu alama a modulelor din fonta ale „Coloanei fara sfarsit”, opera a sculptorului Constantin Brancusi, a carei constructie a inceput la 15 august 1937.
1940: A fost inaugurat, la Bucuresti, Institutul de Antropologie, intemeiat prin stradaniile doctorului Josef Francisc Rainer (astazi Institutul de Antropologie „Francisc Rainer” al Academiei Romane).
1954: S-a inaugurat podul cu tablier metalic peste Dunare la Giurgiu, numit Podul Prieteniei, pe atunci cel mai mare pod combinat (de cale ferata si rutier) din Europa, construit in doi ani si jumatate, in colaborare cu alte tari vecine.La vemea respectiva, a fost cel mai mare pod combinat (cale ferata si sosea) din Europa.
1955: A avut loc cea mai indelungata eclipsa totala de soare a secolului al XX-lea, de 7 minute si 8 secunde, observata in Filipine.
1963: Reprezentanti ai SUA si URSS au semnat un acord de instalare a „liniei fierbinti”: telefonice: intre Washington si Moscova. Ea a devenit operationala din luna august a anului 1963.
1990: CEE si AELS incep negocierile pentru crearea unui Spatiu Economic European (SEE )
1991: S-a infiintat Partidul România Mare, condus de Corneliu Vadim Tudor
1992: Sfantul Sinod al Bisericii ortodoxe Romane a hotarat, in sedinta din 20 iunie 1992, canonizarea ca sfinti a voievodului Constantin Brancoveanu si a copiilor lui, precum si a „binecredinciosului voievod Stefan cel Mare si Sfant”, praznuit la 2 iulie.
1995: Moare Emil Cioran, eseist si filosof, unul dintre cei mai originali oameni de cultura contemporani
1996: Orasul Berlin a devenit, oficial, unul din sediile ONU, gazduind doua institutii ale organizatiei: Voluntarii ONU si Secretariatul Conventiei-Cadru asupra schimbarilor climatice.
1997: Deschiderea pentru public a Memorialului Sighet
Zile de nastere vedete si personalitati
1819: S-a nascut Jacques Offenbach, compozitor francez de origine germana considerat intemeietorul operetei clasice franceze: „Orfeu in infern „, „Barba albastra”.
1861: S-a nascut Sir Frederick Hopkins, biochimist si fiziolog englez; contributii originale in studiul vitaminelor; Premiul Nobel pentru medicina pe 1929, impreuna cu olandezul Christiaan Eijkman.
1887: S-a nascut Kurt Schwitters, artist plastic si poet dadaist german, cunoscut in special datorita colajelor sale si a constructiilor in relief.
1909: S-a nascut Errol Flynn, actor american de film.
1913: S-a nascut Aurel Baranga, dramaturg si poet.
1927: S-a nascut Matilda Caragiu-Marioteanu, lingvist
1929: S-a nascut actorul Petre Gheorghiu
1933: S-a nascut Ciprian Foias, matematician.
1935: S-a nascut Virgil Petrovici, inginer, specialist in problemele iluminarii pentru film si televiziune; doctor in istoria si teoria teatrului si filmului
1934: S-a nascut Cornel taranu, compozitor roman
1941: S-a nascut Stephen Frears, regizor britanic de film, considerat, la mijlocul anilor ’80, „rebelul cinematografului englez”.
1942: S-a nascut Ilie Serbanescu, economist, jurnalist.
1943: S-a nascut Adrian Paunescu, presedintele Comisiei pentru Cultura, Arta si Mijloace de Informare in Masa a Senatului.
1957: S-a nascut Lelia-Valentina Munteanu, jurnalista.
Calendar religios 20 iunie
Calendar crestin ortodox:
Sf. Sfintit Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor; Cuv.Calist, Patriarhul Constantinopolului
Calendar crestin greco-catolic:
Sf m Metodie ep (†311) Harti
Calendar crestin romano-catolic:
Sf. Sever, pp. m.
Sursa: eMM.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult