Ziua Bucurestiului (hotarata in sedinta solemna a Consiliului Local al Municipiului Bucuresti, din 21.09.1990. De ziua Bucurestilor se sarbatoreste prima atestare documentara a Cetatii de Scaun Bucuresti de catre domnitorul Vlad Tepes, aparuta in 1459.
Reper istoric 20 septembrie
1946: Prima editie a Festivalului de film de la Cannes a avut loc pe riviera franceza. Initial s-a dorit organizarea acestuia in 1939, insa izbucnirea celui de al Doilea Razboi Mondial a amanat planurile. Festivalul de la Cannes s-a dorit a fi o alternativa a celui de la Venetia, pe care liderul fascist Benito Mussolini l-a transformat intr-un instrument de propaganda. Orasul Cannes a fost ales ca loc de desfasurare atat datorita pozitionarii pe coasta Mediteranei, cat si numeroaselor cazinouri si localuri aflate in zona. In 1939, deschiderea festivalului a coincis cu invadarea Poloniei de catre trupele naziste, astfel incat autoritatile franceze au luat decizia de a anula manifestarea. Dupa sapte ani a avut loc si prima editie, la care au participat 18 natiuni. In anii ’50, festivalul era considerat cea mai prestigioasa competitie de film din lume.
Alte evenimente importante din 20 septembrie
1459: Prima mentiune documentara a cetatii Bucurestilor, intr-un hrisov al lui Vlad Tepes, redactat in slavona – limba oficiala de cancelarie a Tarii Romanesti.
1519: Navigatorul portughez Ferdinand Magellan si-a inceput calatoria in jurul lumii; comandand 5 vase cu 270 de oameni la bord, el a plecat din Spania cu gandul de a gasi o alta ruta maritima spre Indonezia.
1565: Prima batalie europeana pe pamant american a avut loc langa Jacksonville, Florida, si a pus fata in fata fortele militare spaniole conduse de Pedro Menýndez de Avilýs si pe cele franceze, aflate sub comanda lui Rený Goulaine de Laudonniere. Trupele franceze au pierdut in confruntare peste 135 de oameni, iar infrangerea a determinat retragerea spre nord, inspre Quebec, a acestora.
1702: A fost inaugurat Palatul de la Mogosoaia, asa cum sta scris pe pisania din foisorul de pe latura de rasarit a palatului.
1833: A incetat din viata Alexandru Lambrior, junimist, filolog si folclorist, intaiul cercetator care a emis ideea intocmirii unei antologii a literaturii populare romane.
1863: Moare Jakob Grimm, filologul si scriitor german. Jacob si fratele sau Wilhelm sunt cunoscuti in toata lumea pentru povestile lor de copii, publicate in doua volume aparute pe rand in 1812 si 1814
1878: A fost promulgata Legea privind stabilirea noilor ranguri diplomatice ale reprezentantilor romani in strainatate.
1880: Buenos Aires, este declarat capitala Republicii Argentina.
1932: Gandhi incepe greva foamei in inchisoarea din Poona, India.
1973: Intr-un meci al sexelor, jucatoarea de tenis Billy Jean King l-a invins pe Bobby Riggs.
1974: Se inaugureaza drumul national Transfagarasan, magistrala cu o lungime de peste 90 de km, situata la cea mai inalta altitudine (2 040 m) – fata de alte drumuri ce strabat Carpatii.
1980: A inceput razboiul dintre Irak si Iran, care s-a incheiat in 1988. Irakul denunta Acordul de la Alger din 1975, revendicand unele teritorii; in conflictul iraniano-irakian au murit peste un milion de oameni.
1990: A fost pronuntata sentinta in procesul lui Nicu Ceausescu, acesta fiind condamnat la 20 de ani de inchisoare.
1997: Reprezentantii permanenti ai Comitetului delegatiilor din cadrul Consiliului Europei au decis incetarea monitorizarii deschise asupra democratiei locale din Romania.
1999: Raisa Gorbaciov, sotia fostului sef al statului sovietic, Mihail Gorbaciov, a incetat din viata intr-o clinica din Germania.
Zii de nastere: vedete si personalitati
356 i.Hr.: S-a nascut Alexandru cel Mare, rege al Macedoniei. A urcat pe tron inainte de a implini 20 de ani. Fiu al lui Filip al II-lea, Alexandru Macedon l-a avut ca indrumator pe Aristotel. Si-a castigat faima in urma victoriilor zdrobitoare impotriva armatelor persane. La numai 33 de ani, acesta si-a pierdut viata la Babilon.
1842: S-a nascut James Dewar, la Kincardine-on-Forth, medic si chimist scotian care a descoperit in 1891 procedeul (pompa de vid) de obtinere a oxigenului lichid in cantitati industriale. In 1890 descopera cordita – un exploziv foarte brizant, iar in 1898 lichefiaza si hidrogenul. Moare la Londra la 27 martie 1923.
1866: S-a nascut George Cosbuc, poet roman.
1934: S-a nascut Sophia Loren, actrita italianca, nascuta in Roma, sex simbol al anilor ’50 si ’60. Pe numele real Sofia Scicolone, vedeta a fost copilul nelegitim al lui Ricardo si Romilda. Copilaria actritei nu a fost prea fericita, familia ei fiind una extrem de saraca.
In adolescenta, trasaturile fizice deosebite au ajutat-o sa devina model. A fost remarcata apoi de regizorul Carlo Ponti, cu care a semnat un contract si care, ulterior, i-a devenit sot.
S-a impus pe plan international dupa ce a castigat, in 1961, un Oscar pentru rolul din “La Ciociara”. A jucat in numeroase productii, in cele mai multe avandu-l ca partener pe Marcello Mastroianni, care era favoritul ei.
Rolurile sale din filme ca “Milionarii”, “Casatorie in stil italian” ori “Omul de la Mancha” sunt considerate memorabile. In 1979, actrita si-a publicat autobiografia – “Sophia Loren: Living and Loving” – scrisa impreuna cu A. E. Hotchner. Cartea a fost ecranizata cu titlul “Sophia Loren. Povestea proprie”, cu vedeta in dublu rol: al ei si al mamei.
De-a lungul carierei sale de aproape 50 de ani, actrita a jucat in peste 100 de filme. Academia Americana de Film a rasplatit-o cu un premiu Oscar pentru intreaga activitate.
1949: S-a nascut Chuck si John Panozzo, muzicieni americani, membri in trupa Styx
1957: S-a nascut Allanah Currie, component in formatia Thomson Twins
1969: S-a nascut Richard Witschge, fotbalist olandez
1971: S-a nascut Henrik Larsson, fotbalist suedez
Calendar religios 20 septembrie
Calendar crestin ortodox:
Sfantul Mare Mucenic Eustatie si sotia sa Teopista, cu cei doi fii: Agapie si Teopist
Calendar crestin greco-catolic:
Sfintii mucenici Eustatie si Teopista cu fiii lor Agapiu si Teopist; Sambata dupa Inaltarea Sfintei Cruci
Calendar crestin romano-catolic
Sfintii martiri din Coreea
Sursa: eMM.ro