Solstitiul de vara – La data de 21 iunie 2008, ora 2.59 , longitudinea astronomica a Soarelui este de 90 grade , el intrand in semnul zodiacal Racul. Este momentul solstitiului de vara, ce marcheaza inceputul verii astronomice. Denumirea de solstitiu („Soarele sta”) este data de faptul ca la data respectiva are loc schimbarea gradientului miscarii Soarelui in raport cu declinatiile acestuia.
Soarele aflandu-se la culminatie (pentru latitudinea medie a Romaniei) la 67 grade si 52 minute deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata noptii fiind de numai 8h 28m.
Din acelasi motiv, si crepusculul are durata maxima din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeste toata noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopti albe”.
Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de 6 luni, pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna. Evident, in emisfera sudica a Pamintului fenomenul se deruleaza in sens invers. (Sursa: Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” – Dr. Haralad Alexandrescu)
21 iunie – Solstitiul de vara
21 iunie – Ziua Soarelui
Evenimente importante din 21 iunie
1527: Moare Niccolo Machiavelli, istoric, ganditor politic, scriitor („Matraguna”, „Principele”, „Discursuri”)
1607: Este instaurata prima Parohie Protestant Episcopala din SUA, in Jamestown.
1633: Omul de stiinta italian Galileo Galilei este gasit vinovat de catre Inchizitie de „banuita herezie” pentru apararea opiniei heliocentrice copernicane, in care se crede ca Pamantul si alte planete orbiteaza in jurul Soarelui. Desi a fost fortat in a renega public opinia heliocentrica, pedepsei sale i s-a adaugat si o perioada nelimitata de arest la domiciliu.
1718 : A fost incheiat Tratatul de pace de la Passarowitz, dintre Turcia si Austria, prin care Oltenia si Banatul au fost incorporate Imperiului Habsburgic. Oltenia a ramas sub ocupatie austriaca pana in anul 1739, iar Banatul pana in 1918.
1822: Sfarsitul domniei fanariote in Principatele Romane prin numirea domnilor pamanteni: Ionita Sandu Sturza in Moldova si Grigore Ghica in Muntenia.
1848: In revista „Foaie pentru minte, inima si literatura” a aparut poezia „Un rssunet”, scrisa de Andrei Muresan. Din data de 24 ianuarie 1990, aceasta poezie, pe muzica lui Anton Pann, a devenit Imnul de Stat al Romaniei, cunoscut sub titlul „Desteapta-te, romane!”.
1907: A murit Nicolae Grigorescu, pictor roman.
1940: Franta capituleaza in fata Germaniei (Al doilea Razboi Mondial).
1941: In noaptea de 21 – 22 iunie, ora 24.00, Armata Romana a declansat operatiunile militare pentru eliberarea Basarabiei si Bucovinei de Nord de sub ocupatia sovietica (Al doilea Razboi Mondial).
1954: Societatea Americana de Lupta impotriva Cancerului a anuntat, in urma unui studiu, ca numarul deceselor printre fumatori este mult mai mare decat printre nefumatori.
1995: Toti liderii partidelor parlamentare au semnat Declaratia de la Snagov, prin care si-au dat acordul de principiu fata de Strategia nationala pentru pregatirea aderarii Romaniei la UE.
2001: A murit John Lee Hooker, chitarist.
Zile de nastere vedete si personalitati
1732: S-a nascut Johann Christoph Friedrich Bach, compozitor german
1732: S-a nascut Martha Washington (Dandridge Custis), cea dintai „Prima doamna”.
1851: S-a nascut Daniel Carter Beard, organizatorul primei trupe de cercetasi.
1882: S-a nascut Rockwell Kent, pictor si grafician american.
1891: S-a nascut Hermann Scherchen, dirijor german.
1894: S-a nascut Maria Virginia Andreescu-Haret, prima femeie-arhitect din Romania si din lume (recunoscuta la al XVI-lea Congres de istorie a stiintei, Bucuresti/1981).
1905: S-a nascut Jean-Paul Sartre, filosof, scriitor si critic literar francez.
1920: S-a nascut Puiu Calinescu, actor roman.
1929: S-a nascut Petre Gheorghiu, actor roman.
1934: S-a nascut Cornel Taranu, compozitor roman.
1935: S-a nascut Virgil Petrovici, inginer, specialist in problemele iluminarii pentru film si televiziune; doctor in istoria si teoria teatrului si filmului.
1935: S-a nascut Françoise Sagan, scriitoare franceza.
1953: S-a nascut Benazir Bhutto, om politic pakistanez, prim-ministru al Pakistanului (1988-1990 si 1993-1996), prima femeie prim-ministru dintr-o tara musulmana. A fost ucisa in urma unui atentat sinucigas la Rawalpindi, in cursul unei manifestatii electorale
1956: S-a nascut Monica Tatoiu, femeie de afaceri, director general Compania Oriflame Romania
1974: S-a nascut Razvan Mazilu, balerin si coregraf.
1978: S-a nascut Andreea Banica, cantareata. A activat in trupele Exotic, Blondy si solo. A prezentat la Antena 1 o emisiune alaturi de Ionut Dolanescu
1981: S-a nascut Cristina Rus, cantareata (Blondy)
1982: S-a nascut William de Wales, print
Calendar religios 21 iunie
Calendar crestin ortodox:
Sf.Mucenici Iulian din Tars si Afrodisie
Calendar crestin greco-catolic:
Sf m Iulian din Tars.
Calendar crestin romano-catolic:
Sf. Alois de Gonzaga, calug. **
Sursa: eMM.ro