22 octombrie – Ziua nationala a Statului Vatican
22 octombrie – Ziua mondiala a misionarilor
Reper istoric 22 octombrie
1962: Criza nucleara cubaneza a capatat amploare, presedintele american J.F. Kennedy sustinand un discurs televizat in care a precizat ca avioane de spionaj ale SUA au descoperit ca sovieticii isi instaleaza baze militare in Cuba. Presedintele Statelor Unite a informat populatia ca rusii au amplasat rachete nucleare in zona care ameninta siguranta tarii, astfel incat a luat decizia supravegherii navale a coastelor cubaneze. Kennedy l-a avertizat pe Hrusciov sa ia masuri pentru a impiedica o actiune militara. Criza rachetelor, izbucnita pe 15 octombrie cand americanii au intrat in posesia primelor dovezi care indicau dislocarea de arme sovietice in Cuba, era sa degenereze in razboi nuclear intre cele doua mari puteri ale lumii. A doua zi dupa aparitia televizata, presedintele SUA a ordonat restrangerea ariei de supraveghere a apelor teritoriale ale Cubei pentru a permite navelor rusesti sa se retraga. Petrolierul rus “Bucuresti”, care se presupunea ca transporta arme nucleare, a depasit insa linia de “carantina”, ceea ce a facut ca tensiunea sa creasca si mai mult. SUA au decis sa invadeze Cuba, iar Hrusciov a cedat aratand ca va retrage rachetele. Cand lumea credea ca situatia va reveni la normal, un avion de spionaj american a fost doborat deasupra Cubei, americanii planuind o actiune de razbunare. Tot atunci, secretarul general al ONU a cerut cu insistenta evitarea unui conflict. Sovieticii au cedat, criza ajungand la final pe 28 octombrie, criza inarmarilor continuind insa atat in SUA, cat si in URSS.
Alte evenimente importante din 22 octombrie
362: Templul lui Apolo, de langa Antiohia, a fost mistuit de un incediu.
1797: A fost facut primul salt cu parasuta de catre francezul Andre-Jacques Garnerin. Acesta a sarit dintr-un balon de la o inaltime de circa 1.000 de metri. Ideea confectionarii unei parasute s-a regasit in scrierile lui Leonardo da Vinci, iar Louis-Sybastien Lenormand a confectionat in 1783 un fel de parasuta din doua umbrele si a sarit dintr-un copac, insa primul salt oficial I-a apartinut lui Andre-Jacques Garnerin. Doi ani mai tarziu, sotia francezului a devenit prima femeie din lume care a sarit cu parasuta.
1859: Violonistul si compozitorul german Louis Spohr a decedat la varsta de 75 de ani.
1883: A fost inaugurata Opera Metropolitana din New York, primul spectacol prezentat pe scena fiind “Faust”.
1906: A incetat din viata la 67 de ani pictorul francez Paul Cezanne, unul dintre precursorii artei secolului al XX-lea.
1911: A aparut, la Bucuresti, revista “Flacara”, sub directia lui C. Banu, care milita pentru realizarea unitatii national-statale a romanilor.
1918: A incetat din viata actrita americana Myrtle Gonzalez.
1990: Primul ministru, Petre Roman, a semnat, la Luxemburg, Acordul de comert si cooperare comerciala si economica intre Romania si Comunitatea Europeana.
1993: Senatul american a aprobat Acordul comercial dintre Romania si Statele Unite ale Americii, ceea ce insemna ca pentru obtinerea clauzei natiunii celei mai favorizate de catre Romania, mai era necesar doar acordul presedintelui Bill Clinton.
1994: A avut loc Congresul de constituire a Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR), al carei lider a fost ales Victor Ciorbea.
1997: Razvan Theodorescu, fost ministru al Culturii, a primit insemnele de Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor al Republicii Franceze.
Zii de nastere: vedete si personalitati
1811: S-a nascut Franz Liszt, pianist si compozitor ungar de factura romantica. A studiat la Viena si Paris, fiind elevul lui Czerny si Salieri. A sustinut concerte in intreaga Europa. A compus 12 poeme simfonice, doua simfonii si un numar mare de piese pentru pian, totalizind peste 1.000 de creatii. Prin lucrarile sale, Liszt a contribuit enorm la dezvoltarea pianisticii, prin tehnica de interpretare introdusa. A avut trei copii cu contesa d’Agoult, cu care a stat impreuna in perioada 1835-1839. In 1847 a cunoscut-o pe printesa Caroline de Sayn-Wittgenstein langa care a ramas pana la sfirsitul vietii. Liszt a fost unul dintre cei mai insemnati inovatori in domeniul armoniei.
1844: S-a nascut Sarah Bernhardt, actrita originara din Franta, recompensata cu Legiunea de Onoare in 1914 pentru meritele ei artistice.
1881: S-a nascut Clinton Davisson, fizician american, laureat al premiului Nobel.
1917: S-a nascut Joan Fontaine, actrita americanca.
1938: S-a nascut Christopher Lloyd, actor american.
1943: S-a nascut Catherine Deneuve, actrita franceza, nascuta Dorleac. Deneuve a fost numele dinainte de casatorie al mamei ei. A fost casatorita cu fotograful David Bailey si a dat nastere la doi copii, un baiat facut cu regizorul francez Roger Vadim si o fata cu actorul Marcello Mastroianni. Detinatoare a doua premii Cesar si a unui premiu la Festivalul de la Cannes pentru cea mai buna actrita in rol principal.
1952: S-a nascut Mircea Sandu, presedintele Federatiei Romane de Fotbal (FRF).
1952: S-a nascut Jeff Goldblum, actor american de comedie.
1963: S-a nascut Brian Boitano, patinator american, campion olimpic in 1988.
Calendar religios 22 octombrie
Calendar crestin ortodox:
Sfantul Ierarh Averchie si Sfintii 7 tineri din Efes
Calendar crestin greco-catolic:
Sfantul Averchie; Cei 7 tineri din Efes
Calendar crestin romano-catolic:
Sfanta Maria Salome
Sursa: eMM.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult