Ziua internationala a broastelor testoase (World Turtle Day)
Ziua nationala a aromanilor de pretutindeni
Ziua intreprinzatorului
Ziua Actiunii Internationale pentru Protectia Sanatatii si Mediului
Reper istoric 23 mai
1948: S-a semnat pe Insula Serpilor un proces-verbal de catre Nikolai Pavlovici Sutov, prim-secretar de ambasada, reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe al URSS, si Eduard Mezincescu, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Populare Romane, prin care Insula Serpilor a fost cedata URSS. Incalcand Tratatul de pace de la Paris, incheiat in 1947, predarea insulei a redus suprafata marii teritoriale a Romaniei. Din acest motiv nu s-a ajuns la un acord privind delimitarea platformei continentale in Marea Neagra. Partea sovietica a sustinut la negocieri ca aceasta delimitare sa se faca intre Insula Serpilor si tarmul romanesc. Procesul-verbal nu a fost ratificat niciodata de Parlamentele Romaniei si URSS si nici nu a fost data vreo lege constitutionala cu privire la traseul frontierei de stat cu URSS. Dupa destramarea URSS, Insula Serpilor a trecut in stapanirea Ucrainei. Insula Serpilor este situata la 45 de kilometri in largul Marii Negre, in dreptul Bratului Sulina. Aceasta are o lungime de numai 662 de metri si o latime de 440 de metri.
Alte evenimente importante din 23 mai
1400: A inceput domnia lui Alexandru cel Bun in Moldova.
1498: A fost executat calugarul dominican Girolamo Savonarola. In incercarea de reformare a moravurilor clerului si nobilimii, Savonarola a instituit, in perioada 1494-1497, o dictatura careia i-au cazut victime in primul rand operele de arta si cartile laice. A fost arestat in 1498 si condamnat la moarte.
1805: Napoleon Bonaparte este incoronat rege al Italiei, la Domul din Milano
1903: A fost pusa in functiune prima linie telefonica intre Paris si Londra.
1906: A incetat din viata dramaturgul norvegian Henrik Ibsen.
1915: Italia a declarat razboi Austro-Ungariei.
1919: A inceput, la Bucuresti, conferinta delegatilor organizatiilor socialiste din Regat, Transilvania, Banat, Bucovina si Basarabia, la care s-a adoptat un program politic, precum si un program electoral unic, obligatoriu pentru intreaga miscare socialista din Romania, premise esentiale pe linia unificarii la nivel national a organizatiilor socialiste regionale.
1934: La Paris, a fost incheiat un Acord intre Statul roman si creditorii straini, prin care se reglementa pata datoriilor romanesti, limitandu-le la o suma forfetara de 1,1 miliarde de lei annual, pentru urmatorii trei ani.
1934: Faimosul cuplu de hoti Bonnie Parker si Clyde Barrow au fost ucisi intr-un asalt al fortelor de ordine. Americanii erau cautati in mai multe state pentru infractiunile comise.
1937: Industriasul american John Davison Rockefeller, milardarul care a fondat Standard Oil Company, a incetat din viata la varsta de 98 de ani.
1947: La Bucuresti, a avut loc premiera spectacolului „Omul din Ceatal”, piesa scrisa de Mihail Davidoglu. Evenimentul s-a desfasurat pe scena Teatrului National.
1949: A fost constituita Republica Federala Germania.
1949: A fost emis un decret pentru organizarea Directiei Generale a Presei si Tipariturilor. Sub aceasta denumire a functionat, pana in 1975, cenzura presei si a tipariturilor. Nimic nu putea fi imprimat fara viza pe fiecare pagina a D.G.P.T.
1957: Televiziunea Romana a prezentat prima transmisie in direct a unui spectacol preluat de la Teatrul National din Bucuresti.
1966: A murit savantul Iacov Print, din Republica Moldova, specialist in domeniul protectiei plantelor, originar din Crimeea.
1991: RSSM devine Republica Moldova.
1991: A murit pianistul si compozitorul german Wilhelm Kempff.
1994: Roman Herzog devine Presedinte al Germaniei.
1994: Banca Nationala a Romaniei a pus an circulatie o bancnota cu valoare nominala de 10.000 lei.
1995: A fost prezentat publicului limbajul de programare Java.
1999: Gerry Bloch, la varsta de 81 de ani, este cel mai in varsta alpinist care a escaladat El Capitan in Yosemite National Park. El si-a doborat propriul record stabilit in 1986, cand avea 68 de ani.
2000: Regina Margareta a Danemarcei, impreuna cu sotul ei, printul Henrik, a efectuat, in perioada 23-25 mai, o vizita oficiala in Romania, la invitatia presedintiei romane. A fost prima vizita efectuata vreodata de familia regala a Danemarcei in tara noastra.
2003: A murit Ion Draganoiu, poet; a fost redactor la TVR si a editat revista de teatru si poezie “ Capricorn ”, in 1978 (volume de poezie : “ Alice in Tara Notiunilor ” – Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, in 2000 ; “ Scene de vanatoare ” – Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, in 1983).
2004: Horst Koehler a fost ales in functia de presedinte al Germaniei.
Zile de nastere vedete si personalitati
1942: S-a nascut Gabriel Liiceanu, eseist si filosof roman. S-a nascut la Ramnicu Valcea, iar intre 1960-1965 a urmat Facultatea de Filozofie din cadrul Universitatii Bucuresti, pentru ca doi ani mai tarziu sa se inscrie la Facultatea de Limbi Clasice. In 1976 si-a luat doctoratul in Filozofie, cu lucrarea „O fenomenologie a limitei si depasirii”, iar intre 1982-1984 a studiat in strainatate, fiind bursier al Fundatiei Humboldt. Ca tanar cercetator la Institutul de Filozofie al Academiei Romane, a avut ocazia sa intalneasca reputati profesori si a inceput sa frecventeze „Scoala de la Paltinis”, unde Constantin Noica sustinea seminarii impreuna cu alti cativa filozofi romani. Din 1975 pana in 1990 a fost cercetator la Institutul de Istorie a Artei al Academiei Romane, dupa care a devenit director al editurii Humanitas. A fost premiat de Uniunea Scriitorilor pentru „Jurnalul de la Paltinis” in 1983, iar Ministerul francez al Culturii i-a acordat, in 1992, distinctia de Cavaler al Literelor si Artelor.
1741: S-a nascut Andrea Luchesi, compozitor italian.
1871: S-a nascut Garabet Ibraileanu, critic si istoric literar roman.
1883: S-a nascut Dimitrie Leonida, a fost unul dintre pionierii electrificarii Romaniei; organizator al primului muzeu tehnic din tara (1909), azi – „Muzeul tehnic prof. ing. D. Leonida”, si al primei expozitii a electricitatii din Romania
1891: S-a nascut Par Lagerkvist, scriitor suedez, laureat al premiului Nobel.
1894: S-a nascut Gib Mihaescu, scriitor roman.
1899: S-a nascut Vladimir Nabokov, romancier rus.
1902: S-a nascut Vladimir Streinu, pe numele real Nicolae Iordache, critic literar, eseist si poet roman.
1908: S-a nascut John Bardeen, fizician american, laureat al premiului Nobel.
1910: S-a nascut Artie Shaw (Arthur Arshawsky), clarinetist, compozitor si sef de orchestra american.
1918: S-a nascut Robert Blackwell („Bumps”), compozitor si producator american.
1920: S-a nascut Helen O’Connell, cantareata americana.
1928: S-a nascut Rosemary Clooney, cantareata americana.
1931: S-a nascut Lucian Muresan, Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica si Arhiepiscop de Alba-Iulia si Fagaras.
1934: S-a nascut Robert Moog, inventatorul sintetizatorului electronic care-i poarta numele.
1951: S-a nascut Anatoli Karpov, jucator rus de sah. 1970: S-a nascut Manuela Fedorca, cantareata de muzica usoara.
Calendar religios 23 mai
Calendar crestin ortodox:
Cuv.Mihail Marturisitorul, Episcopul Sinadei; Sf.Maria lui Cleopa
Calendar crestin greco-catolic
Cuv Mihail Marturisitorul ep
Calendar crestin romano-catolic:
Sf. Dezideriu, ep.
Sursa: eMM
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult