Reper istoric 23 martie
1998: Filmul american ”Titanic” a obtinut 11 trofee la cea de a 70-a editie a premiilor Oscar, egaland recordul peliculei ”Ben Hur” la editia din 1959.
Capodopera epica apartinandu-i regizorului James Cameron si care ii are in rolurile principale peKate Winslet si Leonardo DiCaprio, iti taie respiratia prin secventele realiste ale scufunadrii celui mai mare transatlantic de pana atunci.
Drama „Titanic”, realizata in 1997, a fost aleasa cea mai buna superproductie a tuturor timpurilor, in urma unui sondaj realizat in randul cinefililor din Marea Britanie.
Filmul, care a avut incasari de peste un mliard de dolari, a fost recompensat cu 11 premii Oscar, un record care a ramas in istorie atat pentru succesul imens de casa, cat si prin costurile imense ale productiei, de circa 200 de milioane de dolari.
Filmul ”Titanic” o prezinta pe Rose (Kate Winslet), o tanara de 17 ani care, in ciuda vointei ei, porneste in calatorie spre America pentru a se casatori cu bogatul Cal Hockley (Billy Zane). In acelasi timp un artist sarac, Jack Dawson (Leonardo DiCaprio), ajunge si el prin niste imprejurari pe celebul vas Titanic. Cei doi se intalnesc si intre ei se naste o poveste de dragoste careia i se opun toti din jurul lor. Povestea celor doi insa nu are un final fericit, pentru ca in noaptea de 14 aprilie 1912, Titanicul se loveste de un iceberg si incepe sa se scufunde…
Lansat la apa in 1912, Titanic, cel mai mare si mai luxos transatlantic, a fost considerat o adevarata minune a tehnicii. S-a spus ca este de nescufundat, dar din pacate Titanicul avea sa-si gaseasca sfarsitul in apele Atlanticului de Nord, chiar in prima sa calatorie. O data cu el au murit peste 1.500 de oameni, mai mult de doua treimi dintre cei aflati la bord.
Alte evenimente importante din 23 martie
23 martie – Ziua Mondiala a Meteorologiei
23 martie – Ziua nationala a Pakistanului
1821 – Revolutia de la 1821. Se ajunge la un acord cu boierii ramasi in Bucuresti (juramintul reciproc de credinta). In virtutea acestuia, Tudor Vladimirescu recunoaste “vremelnica stapinire” a tarii, alcatuita din boierii “patrioti”, acceptind sa conduca tara impreuna cu ei. Boierii declara ca “pornirea slugerului Tudor nu este rea”. Are loc legitimarea actiunilor lui Tudor de catre clasa politica.
1839: A fost consemnata prima utilizare cunoscuta a expresiei americane ”OK” (oll korrect) in cotidianul ”Boston Morning Post”.
1842: S-a stins din viata scriitorul francez Henri Beyle, cunoscut sub pseudonimul Stendhal, considerat un pionier al romanului modern francez prin operele “Rosu si negru” (1830) si “Manastirea din Parma” (1839).
1847: Un incendiu urias distruge o cincime din orasul Bucuresti.
1857: Americanul Elisha Otis a instalat primul lift in New York City, la adresa Broadway 488.
1880: A murit Gheorghe Magheru, general si om politic, unul dintre conducatorii Revolutiei de la 1848 din Tara Romaneasca
1898: A fost adoptata Legea “Spiru Haret”, care reglementa invatamantul secundar cu opt clase si cel superior.
1903: Americanii Orville si Wilbur Wright au inregistrat patentul aeroplanului experimentat de ei dupa lungi ani de cercetari.
1909: Wilhelm si Karl Maybach au infiintat Luftfahrzeug-Motoren GmbH la Bissingen, Germania, trust care va produce motoare pentru dirijabilele Zeppelin si automobilele de lux Maybach.
1917: In contextul retragerii in Moldova in timpul Primului Razboi Mondial, a fost emisa Proclamatia Regelui Ferdinand I, prin care acesta promitea taranilor pamant si introducerea votului universal.
1919: Fostul militant socialist italian Benito Mussolini a fondat, la Milano, partidul Fasci di Combattimento.
1929: La Casa Alba a fost instalat primul telefon.
1933: Reichstag-ul (Parlamentul german antebelic) a votat acordarea de puteri legislative extraordinare cancelarului Adolf Hitler.
1945: Guvernul Petru Groza a initiat o lege de reforma agrara prin care au fost expropriate proprietatile mai mari de 50 ha, fiind improprietarite peste 900.000 de familii de tarani.
1950: A intrat in vigoare decizia prin care s-a stabilit sarbatorirea Zilei Meteorologiei in 23 martie, hotarare luata cu ocazia Conventiei Organizatiei Mondiale a Meteorologiei.
1956: Pakistanul a fost proclamat republica.
1961: SUA a inregistrat primele pierderi in razboiul nedeclarat din Indochina, aratand ca a pierdut un avion de recunoastere doborit de rebelii comunisti din Laos.
1965: NASA a lansat Gemini 3, primul nava spatiala cu echipaj de doua persoane.
1976: A intrat in vigoare “Carta Internationala a Drepturilor Omului”.
1983: Presedintele american Ronald Reagan a lansat ”Initiativa de Aparare Strategica”, un sistem spatial de aparare antiracheta cunoscut in mass media sub numele de ”Razboiul Stelelor”, care va obliga Uniunea Sovietica sa accelereze negocierile pentru dezarmarea nucleara.
1983: A decedat americanul Barney Clark, in varsta de 61 de ani, primul pacient beneficiar al unei inimi artificiale permanente, care l-a mentinut in viata 112 zile de la efectuarea operatiei.
1989: Chimistii americani Stanley Pons si Martin Fleischmann au realizat experimental fuziunea la rece, in laboratoarele Universitatii Utah.
1989: Un asteroid cu diametrul de 330 metri a trecut la circa 700.000 kilometri distanta de Pamant.
1996: Au fost organizate primele alegeri prezidentiale directe in Taiwan (Republica China), castigate de Lee Teng-hui, reprezentantul Partidului Nationalist (Komintang).
1998: Asociatia Nationala pentru Turismul Rural si Ecologic (ANTREC) din Romania a aderat la Carta de Calitate a Organizatiei Europene pentru Turismul Rural – Eurogites, document care prevedea o serie de conditii care trebuiau respectate de catre detinatorii de pensiuni agroturistice.
2001: Statia spatiala sovietica MIR (”Pace”), lansata in februarie 1986, si-a incheiat existenta, cele 143 de tone ale sale dezintegrandu-se in atmosfera la prabusirea in sudul Oceanului Pacific, dupa ce fusese abandonata de cel de-al 26-lea echipaj international in august 1999.
2001: Pictorului Ion Irimescu i-a fost decernat Premiul pentru Excelenta in Cultura Romana.
2003: Circa 95% dintre cecenii prezenti la referendum s-au pronuntat in favoarea proeictului de Constitutie a Ceceniei, aceasta zi fiind proclamata „Ziua Constitutiei republicii Cecenia” de catre seful Administratiei cecene pro-ruse, Ahmad Kadirov.
2003: A incetat din viata, la varsta de 77 de ani, Fritz Spiegl, muzician, jurnalist si umorist originar din Austria, dar care si-a desfasurat activitatea in Marea Britanie, tara in care a emigrat in 1939.
Aniversari vedete si personalitati
1847: S-a nascut Alexandru D. Xenopol, istoric, filosof si critic literar, membru al Academiei Romane, autorul celui dintai tratat de „Istoria Romanilor”. Este printre cei mai mari istorici romani, alaturi de Nicolae Iorga. Alexandru Dimitrie Xenopol avea parinti de origine aromana, iar potrivit unor alte surse istorice s-ar fi nascut in 24 martie, la Iasi.
Dupa absolvirea liceului in orasul natal, a realizat studii universitare de filozofie, drept si istorie (1867-1871). A devenit doctor in drept la Berlin, apoi doctor in filozofie la Giessen, in acelasi an, 1871, fiind puternic influentat de savantii germani. Reintors in tara, Alexandru D. Xenopol a intrat in magistratura, fiind, in 1872, prim-procuror al Tribunalului din Iasi, iar din 1883 s-a integrat, ca profesor, Universitatii din Iasi. A fost ales, in 1893, membru titular al Academiei Romane, dar si membru al altor academenii din tara si strainatate
Alexandru D. Xenopol a scris ”Teoria lui Roesler. Studiu asupra staruintei romanilor din Dacia Traiana”, aparuta in 1884, ”O enigma istorica. Romanii in Evul Mediu” (1885), insa lucrarea sa de capatai este ”Istoria Romanilor din Dacia Traiana”, lucrare structurata in sase volume si totalizand aproape 4.000 de pagini. Este prima prezentare sistematizata, analitica si complexa a istoriei romanilor, din toate provinciile traditionale, incepand tratarea problematicii din cele mai vechi timpuri pana la unirea din anul 1859. Savantul roman a murit la 27 februarie 1920 in Bucuresti.
1749: Pierre Simon, marchiz de Laplace (1749-1827), matematician si astronom francez, profesor de matematica la Scoala militara din Paris, membru al Academiei franceze. Este celebru datorita ipotezei sale cosmogonice, cunoscuta sub numele Kant-Laplace, potrivit careia sistemul nostru solar s-a format dintr-o nebuloasa aflata in rotatie.
1813: Cezar Boliac, poet roman.
1881: Roger Martin du Gard, scriitor francez, laureat cu premiul Nobel.
1904: Joan Crawford, pe numele adevarat Lucille Fay LeSueur, actrita americana. S-a nascut in San Antoni, Texas, iar la inceput a lucrat ca si dansatoare intr-un club de noapte. A devutat pe marile ecrane in anul 1928, in filmul mut ”Our Dancing Daughters”. Doi an mai tariziu a devenit o adevarata vedeta si chiar a catigat un premiu Oscar pentru rolul principal din productia ”Mildred Pierce” (1945). Ultimul mare l-a avut in ”Whatever Happened to Baby Jane?” (”Ce s-a intamplat cu Baby Jane ?” – 1962), in care a impartit rolul principal cu Bette Davis. Dupa moartea sa, a aparut o biografie extrem de critica, ”Mommie Dearest”, lansata pe piata chiar de fiica adoptiva Christine si care a fost ecranizata in anul 1981.
1904: Ovid Aron Densusianu, scriitor roman.
1908: Joan Crawford (Lucille LeSueur), actrita americana
1910: Akiro Kurosawa, regizor, scenarist si producator, autor al marilor succese cinematografice japoneze ”Rashomon” (1950), ”Cei sapte samurai” (1954).
1912: Wernher von Braun, fizician german, asistent al lui Herman Oberth, creator al rachetelor militare naziste V1 si V2.
1920: Radu Lupan, eseist si traducator.
1925: Alexandru Elias, medic roman, cel care a intemeiat si condus, la Spitalul «Gheorghe Marinescu» din Bucuresti, prima sectie de geronto-psihiatrie din tara.
1936: Louisiana Red (Iverson Minter), bluesman american.
1940: Alan Blaikley, compozitor britanic, vocalist britanic (Showaddywaddy).
1949: Mircea Vintila, cantaret folk roman.
1953: Chaka Khan (Yvette Marie Stevens), cantareata americana
1964: Richard Grieco, actor american.
1966: Marti Pellow, muzician, membru in trupa Wet Wet Wet.
1972: Daniel Prodan, jucator roman de fotbal.
1972: Manuel Rui Costa, fotbalist portughez.
1973: Jason Kidd, jucator american de baschet.
Calendar religios 23 martie
Calendar crestin ortodox:
Sfantul Cuvios Mucenic Nicon si cei 199 ucenici ai lui (post)
Calendar crestin greco-catolic:
Sfantul Nicon, episcop, mucenic si invataceii sai
Calendar crestin romano-catolic:
Sfantul Turibiu de Mongrovejo, episcop; Pelagia
Sursa: eMM.ro