24 iulie – Ziua Politiei de Frontiera – In ziua de 24 iulie 1864 Alexandru Ioan Cuza uneste cele doua structuri graniceresti din Tara Romaneasca si Moldova, emitand inaltul Decret Domnesc nr. 893 care prevedea organizarea granicerilor din Moldova dupa modelul celor din tara Romaneasca si unirea celor doua corpuri graniceresti.
Evenimente importante din 24 iulie
1503: Porneste prima expeditie franceza spre America de Sud, condusa de Paul de Gonnebille.
1601: Lupta de la Guruslau (Goraslau); fortele unite ale lui Mihai Viteazul si ale generalului Gheorghe Basta infrang armata condusa de Sigismund Bathori; cateva zile mai tarziu (9/19 august) domnul roman va fi ucis, pe Campia Turzii, din ordinul lui Basta
1694: A fost intemeiata Banca Angliei.
1701: Antoine de Mothe Cadillac, administrator al provinciilor franceze din Statele Unite, a infiintat orasul Detroit, initial un fort unde se negociau blanurile cu indienii locali.
1772: S-a desfasurat Congresul de pace de la Focsani si Bucuresti. Delegatiile Moldovei si Tarii Romanesti au cerut independenta de fapt, sub garantia Austriei, Rusiei si Prusiei, si unirea celor doua tari romanesti.
1777: Sunt aduse din Bulgaria, la Mitropolia din Bucuresti, moastele sfantului Dimitrie Basarabov.
1791: Se incheie perioada de administratie militara austriaca a Bucurestiulu.
1864: Domnitorul Alexandru Ioan Cuza i-a unificat pe granicerii munteni si moldoveni, punand bazele institutiei moderne de paza a frontierelor tarii.
1871: Este adoptat de Rugby-Football Union primul regulament oficial al jocului de rugby.
1876: Intra in functiune guvernul liberal Ion C. Bratianu, care va conduce tara pana in 1888 (cu exceptia perioadei aprilie-iunie 1881), cea mai lunga guvernare de partid din istoria vechii Romanii, cunoscuta sub numele de „Viziratul” lui Ion C. Bratianu.
1899: Este pus in circulatie, la Timisoara, primul tramvai electric din Romania, cu mult inaintea multor orase mari europene.
1911: Redescoperirea orasului Machu Picchu.
1917: Batalia de la Marasesti. Victoria armatei romane comandate de generalul Eremia Grigorescu asupra trupelor germane conduse de generalul von Mackensen.
1919: Ofensiva ungara a fost oprita. Comandamentul roman a trecut la contraofensiva, prin executarea unei manevre dublu invaluitoare convergente spre Szolnok.
1923: Conventia de la Lausanne privind regimul stramtorilor Bosfor si Dardanele este semnata si de Romania.
1923: Este ales in unanimitate, ca presedinte al clubului Juventus Torino, Edoardo Agnelli, fiul fondatorului FIAT) punand capat astfel erei de club provincial.
1925: Are loc primul tratament cu insulina impotriva diabetului. Pacienta a fost o fetita britanica, Patricia Cheesman, de 6 ani.
1929: A intrat in vigoare Pactul de la Paris, semnat si ratificat de 63 de state, printre care si Romania.
1945: In timpul desfasurarii Conferintei de la Potsdam, presedintele Harry Truman l–a informat pe Stalin despre producerea in SUA a bombei atomice.
1945: Presedintele SUA G. Thruman ordona folosirea bombei atomice impotriva Japoniei.
1949: Sunt inaugurate primele Gospodarii Agricole de stat dupa model sovietic.
1974: Curtea Suprema de Justitie din SUA i-a cerut presedintelui american Richard Nixon sa dea toate documentele tinute la Casa Alba procurorului insarcinat cu rezolvarea cazului Watergate.
1957: Moare Hans Albers, actor german de teatru si film, protagonist in „Ingerul Albastr” cu Marlene Dietrich.
1974: Dupa rasturnarea dictaturii coloneilor, Konstantinos Karamanlis, viitor presedinte, se intoarce in Grecia, dupa 11 ani de exil.
1977: Moare Emil Botta, poet, prozator si actor roman.
1978: Generalul Ion Mihai Pacepa, adjunctul sefului Directiei Informatii Externe, secretar de stat in Ministerul de Interne cere azil politic ambasadei SUA de la Bonn.
1987: Moare Ariton Vraciu, personalitate de seama a lingvisticii romanesti, profesor si om de stiinta
1987: IBM-PC lanseaza DOS Version 3.3.
1990: Senatul Romaniei adopta un proiect de lege prin care se instituie ca sarbatoare nationala a Romaniei ziua 1 decembrie, zi in care, in anul 1918, prin unirea Transilvaniei cu Romania, s-a incheiat procesul constituirii statului national unitar roman.
1990: Nave de razboi sub pavilion american au fost comasate in apele teritoriale irakiene si trupe de uscat insumand 30000 de soldati sunt desfasurate la granita irakiano-kuweitiana, in stare de alerta.
1995: Prima conferinta interamericana la nivel inalt asupra apararii, organizata de Pentagon, la care au participat delegatii din SUA, Canada si din alte 32 de state din intreaga emisfera nordica, cu exceptia Cubei.
2005: Lance Armstrong castiga Turul Frantei pentru a saptea oara consecutiv.
Zile de nastere vedete si personalitati
1783: S-a nascut Simon Bolivar, general si omul politic sud–american, supranumit „El Libertador”. Unul dintre conducatorii miscarii de eliberare a popoarelor din America Latina (1810–1826) de sub dominatia spaniola
1802: S-a nascut Alexandre Dumas: tatal, scriitor („Cei trei muschetari”, „Vicontele de Bragelone”, „Regina Margot”)
1860: S-a nascut Alphonse Mucha, desenator si pictor ceh
1880: S-a nascut Ernest Bloch, compozitor elvetian naturalizat american
1882: S-a nascut Traian Lalaescu, matematician roman.
1886: S-a nascut Misu Fotino, actor si animator de teatru
1894: S-a nascut Andrei Otetea, istoric roman
1909: S-a nascut Constantin Noica, filosof roman
1911: S-a nascut George Ivascu, scriitor roman.
1917: S-a nascut Robert Farnon, cantaret si sef de orchestra canadian.
1969: S-a nascut Raluca Moianu, celebra prezentatoare TV romana
1970: S-a nascut Jenifer Lopez, actrita si catareata americana.
Calendar religios 24 iulie
Calendar crestin ortodox:
Sf.Mare Mucenita Hristina; Sf.Mc.Ermoghen
Calendar crestin greco-catolic:
Sf m Cristina (†220)
Calendar crestin romano-catolic:
Ss. Sharbel Makhluf, pr. *; Cristina, fc. m.
Sursa: eMM.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult