Reper istoric 24 iunie
Sanzienele (Dragaica)- Sunt datini stravechi care isi au originea in cultura dacica, dar care au pastrat denumirea latineasca Sanziana, din Sancta Diana, in Ardeal, si cea slava de Dragaica in Muntenia si Oltenia.
Sarbatoarea are loc in ziua nasterii Sf. Ioan Botezatorul si e legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii. Obiceiurile au legatura atat cu ideile crestine, cat si cu cele pagane. Sanzienele sunt plante cu flori galbene-aurii. Traditia spune ca fetele trebuie sa adune florile in buchete si sa faca din ele cununi si buchete. Acestea sunt asezate pe porti, usi, ferestre, pe suri, pe stupi si chiar in straturile de legume, existand credinta ca vor ocroti casa si gospodaria, vor purta noroc si vor aduce sanatate si belsug oamenilor, animalelor si semanaturilor. In noaptea de Sanziene fetele tinere pot sa-si afle destinul, spalandu-se, la rasaritul soarelui, cu roua curata de pe flori. In aceasta zi, in popor se spune ca nu e bine sa lucrezi nimic si ca Sanziana, numita in diferite zone Imparateasa, Stapana Surorilor, Regina Holdelor, Mireasa, ar umbla pe pamant sau ar pluti prin aer in ziua solstitiului de vara, impreuna cu un alai de fecioare.
Alte evenimente importante din 24 iunie
1441: A fost fondat Colegiul Eton -scoala publica pentru baieti, localizata in Anglia
1497: John Cabot declara Canada de Est drept proprietate a Angliei
1509: Henry VIII a fost incoronat rege al Angliei.
1711: Petru I, tarul Rusiei, soseste la Iasi, unde se intalneste cu domnul Moldovei, Dimitrie Cantemir
1793: A fost adoptata prima Constitutie republicana a Frantei.
1812: Armata lui Napoleon a invadat Rusia.
1901: A fost vernisata prima expozitie de pictura a spaniolului Pablo Picasso, la Paris.
1910: Japonia invadeaza Coreea.
1918: A fost inaugurata prima cursa postala, pe calea aerului, intre Montreal si Toronto.
1926: A avut loc inaugurarea primei linii aeriene civile (Bucuresti-Galati), cu avioane italiene de transport civil de tip „Ansaldo” si a primului serviciu postal aerian intern.
1927: A luat nastere Legiunea Arhanghelului Mihail sub conducerea capitanului Corneliu Zelea Codreanu. Aceasta a fost creata din initiativa lui Zelea Codreanu, a lui Ion I. Mota, Ilie Garneata, Corneliu Georgescu si Radu Mironovici. Ulterior, din legiune a aparut organizatia de extrema dreapta Garda de Fier.
1941: Ministrul Romaniei la Moscova, Grigore Gafencu, a fost covocat la comisarul poporului pentru Afacerile Externe, V.M. Molotov, in vederea clarificarii raporturilor sovieto-romane. Cei doi au constatat existenta starii de razboi intre Romania si URSS.
1947: Guvernul SUA a adresat o nota guvernului roman in legatura cu nerespectarea de catre acesta a obligatiuniilor privind drepturile omului.
1948: Blocada Berlinului; reforma monetara, ce urma sa introduca o singura moneda pentru cele trei zone occidentale de ocupatie, a provocat blocada totala asupra Berlinului de Vest de catre sovietici care au intrerupt complet comunicatiile cu zona occidentala pe uscat si pe apa ; din data de 26 iunie 1948, pentru aprovizionarea orasului, a inceput sa functioneze un “pod aerian” american; blocada a fost ridicata la 11 mai 1949
1983: Prima femeie americana astronaut, Sally Ride, a revenit pe pamant.
1983: Yasser Arafat este expulzat din Damasc, Siria.
1991: Ministrul afacerilor externe a prezentat an Parlamentul Romaniei pozitia executivului fata de pactul Ribbentrop-Molotov si necesitatea lichidarii tuturor consecintelor sale.
1994: Rusia si Uniunea Europeana au incheiat Acordul de parteneriat si cooperare.
1995: Alpinistii Constantin Lacatusu si Sorin Daciu escaladeaza culmea Batian (5 199 m) din Kenya, iar la 4 februarie realizeaza cea de-a doua ascensiune romaneasca pe varful Kibo (5 895 m) din masivul Kilimanjaro din Africa.
1996: Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele turului al doilea de scrutin organizat in data de 23 iunie 1996 pentru alegerea primarilor in 63 localitati (3 municipii, 5 orase, 55 comune) din 17 judete.
1996: Consiliul General Local al municipiului Bucuresti i-a ales pe cei patru viceprimari ai Capitalei. Trei dintre acestia, respectiv Viorel Lis, Paul Radu Popovat si Alexandru Malliu, reprezentau Conventia Democratica (CDR). Al patrulea viceprimar, Anton Vatasescu, reprezenta USD.
1999: Credit Bank a fost declarata, de catre instanta judecatoreasca, in incetare de plati, dupa trei ani de procese cu Banca Nationala a Romaniei, prin care a contestat decizia.
1999: Chitara cu care Eric Clapton a inregistrat Layla a fost vanduta pentru $497.500
Zile de nastere vedete si personalitati
1700: S-a nascut Ioan Inochentie Micu Klein, iluminist roman, episcop al bisericii romane unite cu Roma din Transilvania.
S-a nascut la Sadu, Sibiu, intr-o familie de tarani. A urmat Colegiul academic iezuit din Cluj, apoi a studiat teologia la Universitatea din Tarnava, in Slovacia. In 1729, a intrat in manastirea unita ruteana ”Sfantul Nicolae” din Muncaci, iar un an mai tarziu a fost hirotonit preot si calugarit sub numele de Inochentie. La 25 octombrie 1730 a hirotonit arhiereu, iar apoi a fost numit episcop de Fagras si a primit un loc in Dieta transilvaneana. Timp de 16 ani (1728-1744) a adresat mai multe cereri si memorii curtii de la Viena in care cerea respectarea Diplomelor Leopoldine. Prima sa actiune importanta a fost recensamantul romanilor transilvaneni din anul 1733, prin care dorea sa arate ca romanii intreceau numeric pe unguri, sasi si secui. A reusit sa ridice o manastire-catedrala la Blaj, a infiintat o biblioteca si a acordat burse unor studenti romani. In 1751, presat sa renunte, a semnat, la Roma, actul de retragere din scaun. A incetat din viata la 22 septembrie 1768.
1400: S-a nascut Johann Gutenberg, inventatorul german al tiparului cu litere mobile din metal.
1771: S-a nascut Eric du Pont, chimist francez, fondatorul concernului “Du Pont”.
1818: S-a nascut Ion Ionescu de la Brad, agronom si economist, intemeietorul scolii romanesti de agronomie, membru al Academiei Romane.
1886: S-a nascut Ion Gigurtu, industrias si om politic, premier al Romaniei in perioada in care tara a trebuit sa accepte Dictatul de la Viena, semnat la 30 august 1940.
1902: S-a nascut Ion St. Basgan, inventatorul forajului cu aplicarea sonicitatii si descoperitorul efectului Basgan.
1911: S-a nascut Ernesto Sabato, scriitor argentinian.
1927: S-a nascut Ion Pavalache, dirijor roman
1927: Sa nascut Ileana Predescu, actrita romana. A jucat in filmele: Cel mai iubit dintre paminteni (1993), Flori de gheata (1989), Exista joi? (1988), Increderea (1984), Iata femeia pe care o iubesc (1981).
1939: S-a nascut Sanziana Pop, prozatoare, director al saptamanalului „Formula As”.
1947: S-a nascut Dinu Flamand, poet si critic literar roman.
1959: S-a nascut Tania Filip, actrita romana de teatru si film.
1978: S-a nascut Luis Garcia, fotbalist spaniol.
1970: S-a nascut Glen Medeiros, solist american.
Calendar religios 24 iunie
Calendar crestin ortodox:
Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul (Sanzienele – Dragaica); Sf.Niceta de Remesiana; Aducerea moastelor Sf.Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava; Dezlegare la peste
Calendar crestin greco-catolic:
Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul
Calendar crestin romano-catolic:
Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul
Sursa: eMM.ro