Reper istoric 24 martie
1882: Robert Koch (1843-1910), medic si microbiolog german, a anuntat descoperirea bacilului tuberculozei.
El a publicat un studiu despre bacilul tuberculozei, precum si metode de cultura si de identificare a acestuia. El a stabilit ca bacilul tuberculozei (sau bacilul lui Koch) poate trai o perioada considerabila de timp in aer sau praf, iar cel mai comun mijloc de dobandire a bolii este inhalarea aerului continand bacili tuberculosi raspanditi de un om bolnav.
Robert Koch a fost laureat cu Premiul Nobel in anul 1905 pentru descoperirile sale in ceea ce priveste bacilii care cauzeaza tuberculoza. El si-a inceput insa cercetarile pe bacilii de Antrax, care au fost descoperiti inainte de Pollender, Rayer si Davaine. Robert Koch a fost insa cel care a descoperit ca bacilul este agentul care produce boala. In 1891, a reusit sa creeze prima forma inactiva a bacilului tuberculozei, pe care a denumit-o tuberculina. La Congresul International al Tuberculozei, Koch a declarat ca bacilii care provoaca tuberculoza la om si la animale nu sunt identici, lucru care la acea vreme a starnit indignare in mediul medical.
Tuberculoza este o maladie infectioasa produsa de micorbacteria tuberculozei numita si bacilul Koch. Acest bacil isi pastreaza proprietatile la uscare, congelare si dupa prelucrarea cu alcool.
Robert Koch s-a nascut in 11 decembrie 1843, la Clausthal, Germania. A fost un copil precoce, invatand sa citeasca de unul singur la varsta de 5 ani. Dupa absolvirea liceului din Clausthal, Koch a studiat medicina la Universitatea din Gottingen, unde a invatat anatomia in cursurile profesorului Jacob Henle. El a primit recunoasterea stiintifica din timpul vietii. Pe langa premiul Nobel a primit titluri de membru onorific al Universitatilor din Bologna si Heidelberg, a devenit cetatean de onoare al oraselor Berlin, Wollstein si Clausthal. A fost decorat cu Ordinul Coroanei Germane, Marea Cruce a ordinului german Vulturul Rosu si alte ordine din partea Rusiei si Turciei. A incetat din viata la 27 mai 1910, la Baden-Baden in Germania.
Alte evenimente importante din 24 martie
24 martie – Ziua Mondiala de lupta impotriva tuberculozei epidemice
24 martie – Ziua Mondiala de lupta impotriva tuberculozei epidemice
1448: Prima domnie a lui Vlad Tepes in Tara Romaneasca
1562: Diaconul roman Coresi a inceput, la Brasov, tiparirea lucrarii bisericesti cunoscuta sub numele de Tetraevangheliarul slavon.
1714: Constantin Brancoveanu, domn al tarii Romanesti din 1688, este mazilit de trimisul sultanului, ca urmare a conflictului cu unchiul sau, stolnicul Constantin Cantacuzino.
1818: Au fost deschise cursurile Scolii romanesti de la Sf. Sava din Bucuresti, condusa de Gheorghe Lazar, profesor de matematica si geografie.
1848: Aparitia celebrei agentii americane de presa New York Associated Press.
1874: Se infiinteaza Agentia diplomatica romana la St. Petersburg, capitala Rusiei Tariste.
1880: A decedat generalul Gheorghe Magheru, conducatorul militar al Revolutiei de la 1848 din Tara Romaneasca.
1883: Inaugurarea Castelului Peles din Sinaia.
1898: Debuteaza ca dirijor, violonist si compozitor George Enescu, la Ateneul Roman din Bucuresti.
1898: Expunerea, la Sibiu, a primei proiectii cinematografice din Romania
1905 – Moare scriitorul francez Jules Verne, parintele romanului de anticipatie modern, autor printre numeroase alte volume, a celebrei calatorii ’’De la Pamant la Luna’’.
1911: A decedat academicianul Nicolae Densusianu, istoric si etnograf.
1923: Crearea Gradinii Botanice din Cluj-Napoca, cea mai importanta din tara, sub indrumarea lui Al. Boria.
1928: Albert Einstein enunta teoriei campului unitar.
1946: A murit omul politic Barbu Stirbei, presedinte al Consiliului de Ministri, ministru de interne si ad-interim la Finante si la Externe.
1948: Debutul prozatorului Marin Preda, cu volumul de nuvele intalnirea din pamanturi
1962: Moare fizicianul si exploratorul elvetian Auguste Piccard, inventatorul stratostatului si batiscafului
1963: Moare Romulus Vuia, cercetator etnograf, prof. univ., doctor in geografie.
1965: Chivu Stoica, membru de frunte al Partidului Comunist Roman, preia functia de presedinte al Consiliului de Stat, in urma decesului liderului comunist Gheorghe Gheorghiu Dej.
1968: Debutul Festivalului de Muzica Usoara Cerbul de Aur
1972: Guvernul britanic a reintrodus administratia directa asupra provinciei Ulster (Irlanda de Nord).
1989: Catastrofa ecologica provocata de petrolierul Exxon Valdez, care deverseaza accidental 240000 barili de petrol in apele insulei Printul William din golful Alaska.
1990: S-a infiintat Serviciul Roman de Informatii (SRI) la organizarea caruia a contribuit Virgil Magureanu, primul director al institutiei.
1993: Guvernul Nicolae Vacaroiu a infiintat Consiliul pentru Minoritati Nationale, la sedintele acestui for urmand sa participe cite doi reprezentanti ai organizatiilor etnice legal constituite.
1993: Universitatea Bucuresti a decernat titlul de Doctor Honoris Causa omului de stiinta Jacques Yves Cousteau.
1996: Biochimistul american Shannon Lucid isi incepe activitatea pe statia spatiala Mir, unde va ramane timp de cinci luni, fiind prima femeie astronaut din SUA care lucreaza pe o statie spatiala.
1997: Sorin Rosca Stanescu si Tana Ardeleanu, redactori la cotidianul „Ziua”, au fost achitati de catre Tribunalul Bucuresti, in procesul „Iliescu-KGB”. Sentinta a ramas definitiva.
1997: Ministrii de Externe ai Uniunii Europene, reuniti la Bruxelles, si-au exprimat sprijinul fata de reformele financiare si politice menite sa pregateasca Romania pentru aderarea la UE.
1999: Presedintele Emil Constantinescu a promulgat Legea privind ratificarea unui Acord de garantie dintre Romania si Banca Mondiala, destinat restructurarii telecomunicatiilor.
1999: Secretarul general al NATO, Javier Solana a ordonat lansarea bombardamentelor aeriene impotriva Iugoslaviei, oprite la 10 iunie, dupa retragerea trupelor iugoslave din provincia sarba Kosovo, cu populatie majoritar albaneza.
1999: Secretarul general al NATO, Javier Solana, a trimis cate o scrisoare celor cinci tari vecine ale Iugoslaviei, in care le asigura de sprijinul Aliantei, in cazul in care ar fi fost amenintate.
1999: Fostul premier italian Romano Prodi a fost desemnat, la summit-ul Uniunii Europene de la Berlin, la conducerea viitoarei Comisii Europene, functie in care l-a inlocuit pe luxemburghezul Jacques Santer.
2000: A murit Paul Calinescu, regizor, scenarist si inovator in tehnica cinematografica
2001: S-au incheiat lucrarile summitului UE de la Stockholm, axat pe problema liberalizarii pietelor electrice si a gazelor naturale.
2002: Asociatiile culturale si organizatiile neguvernamentale din judetele Harghita si Covasna au decis la Sfantu Gheorghe, infiintarea Forumului Societatii Civile Romanesti din cele doua judete.
2002: Circa 20.000 de oameni au pichetat cladirea Presedintiei din Chisinau, in semn de protest la adresa disparitiei deputatului crestin-democrat, Vlad Cubreacov.
2002: Halle Berry a devenit prima actrita afroamericana care a castigat premiul Oscar la sectiunea ’’Cea mai buna actrita’’, pentru rolul din ’’Monster’s Ball”.
2003: A incetat din viata academicianul inginer Constantin Arama.
Aniversari vedete si personalitati
1911: S-a nascut Joseph Barbera, desenator american, ”parintele” celebrelor personaje de desene animate Tom si Jerry, Scooby-Doo, Yogi Bear sau familia Flintstone, realizate impreuna cu partenerul sau William Hanna.
Joseph Roland Barbera s-a nascut intr-un mic carteier italian de la periferia orasului New York. In 1932, s-a angajat la Van Beuren Studio ca animator si scenarist, unde a lucrat la realizarea unor desene animate ca Rainbow Parades sau Cubby Bear. Firma s-a inchis in anul 1936, iar Barbera si-a gasit de lucru la studiourile MGM. In 1938, si-a unit fortele cu William Hanna, impreuna cu care a facut istorie.
Prima lor colaborare a fost un film cu Tom and Jerry cu numele “Puss Gets the Boot,” lansat in 1940. Au urmat altele, iar in 1957 au creat o firma proprie, H-B Enterprises – mai cunoscuta drept compania de productii animate Hanna-Barbera. Aceasta a devenit celebra datorita personajelor sale, iar in anii ’60 domina pe piata serialelor tv de desene animate. De altfel, filmele care i-au avut drept eroi pe motanul Tom si soricelul Jerry au castigat sapte premii Oscar.
In 1991, compania celor doi a fost achizitionata de Turner Broadcasting, companie care la randul sau, a fost absorbita, in 1996, de Time Warner. Dupa moartea lui William Hanna, in 2001, Warner Bros. Animaton a cumparat Hanna-Barbera Productions, Barbera a ramas in bransa, ca producator executiv la Warner. Pentru contributia lor la dezvoltarea animatiei, Hanna si Barbera au fost recompensati cu o stea pe Walk of Fame de la Hollywood.
Joseph Barbera a incetat din viata in 18 decembrie 2006, la varsta de 95 de ani, in locuinta sa din Studio City, Los Angeles. Decesul sau a survenit la cinci ani dupa ce a partenerului sau William Hanna.
1494: S-a nascut Georg Bauer, chimistul german, consacrat in istoria stiintei ca parinte al mineralogiei sub numele latinizat de Georgius Agricola.
1834: S-a nascut Wiliam Morris, desenator, decorator, scriitor si critic de arta englez
1874: S-a nascut Harry Houdini (Erich Weiss), celebru iluzionist american; a ramas celebru in lumea magicienilor pentru abilitatea cu care reusea sa evadeze din spatii inchise.
1878: S-a nascut Constantin Matase, prozator, folclorist, arheolog si lingvist
1885: S-a nascut Dimitrie Cuclin,muzicologsifilozof.
1885: S-a nascut Mateiu Caragiale, poet roman
1888: S-a nascut Shmuel Josef Agnon, scriitor israelian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1966.
1909: S-a nascut Richard Wurmbrand, detinut politic in regimul comunist si misionar crestin.
1921: S-a nascut Traian Cosovei, scriitor si jurnalist.
1921: S-a nascut Vasili Smislov, sahist rus
1922: S-a nascut Dave Appell, sef de orchestra american (Applejacks).
1923: S-a nascut Traian D.I. Bunescu, istoric, profesor universitar, doctor in filozofie si publicist
1925: S-a nascut Dinu Ianculescu, scriitor.
1926: S-a nascut Dario Fo, dramaturg, actor si scenograf italian; Premiul Nobel pentru literatura pe 1997.
1930: S-a nascut Steve McQueen, actor american de film, reprezentant al generatiei ’50, alaturi de James Dean si Marlon Brando.
1931: S-a nascut Constantin Dragusin, compozitor, muzicolog, dirijor
1937: S-a nascut Billy Stewart, cantaret, compozitor si pianist american.
1945: S-a nascut Mike Kellie, baterist britanic (Art, Spooky Tooth, Three Man Army).
1948: S-a nascut Lee Oskar, cantaret rock (War).
1949: S-a nascut Nick Lowe, basist, vocalist si compozitor britanic (Brinsley Schwartz, Rockpile).
1960: S-a nascut Nena (Gabriele Susanne Kerner), cantareata de muzica pop din Germania
1961: S-a nascut John Mc’Manus, camntaret rock american, membru in trupa Mama’s Boys
1962: S-a nascut Mark William Calaway, wrestler american cunoscut sub numele de The Undertaker
1964: S-a nascut Steve Souza (Zetro), cantaret american de rock (Legacy, Exodus)
1968: S-a nascut Laurentiu Mironescu, politician roman
1972: S-a nascut Christophe Dugarry, fotbalist francez
1974: S-a nascut Daniel Chirita, fotbalist roman.
Calendar religios 24 martie
Calendar crestin ortodox:
Inaintepraznuirea Bunei Vestiri; Cuviosul Zaharia; Sfantul Ierarh Artemon (post)
Calendar crestin greco-catolic:
Preserbarea Bunei-Vestiri. Sfantul Zaharia, c (+ 273).
Calendar crestin romano-catolic:
Ss. Ecaterina a Suediei, calugarita; Romulus
Sursa: eMM.ro