Reper istoric 24 septembrie
787: Al doilea sinod de la Niceea (al saptelea in total) a fost convocat de imparateasa Irina, regenta lui Constantin al VI-lea, pentru a se pronunta in legatura cu cultul icoanelor. Adunarea episcopilor s-a desfasurat pana in luna octombrie. Sinodul s-a intrunit ca sa dezbata controversa referitoare la icoane si la locul lor in inchinarea ortodoxa. Episcopii prezenti au cazut de acord ca obiectul venerarii il reprezinta persoana din icoane, anuland astfel deciziile sinodului precedent in care iconoclasmul a fost condamnat. Totodata, au fost emise 22 de canoane privitoare la aspectele de ordin admnistrativ si disciplinar prin care s-a incriminat hirotonirea pe bani (simonia), alegererea episcopilor de catre autoritatea statala si construirea de manastiri mixte. Adunarea de la Niceea, desi recunoscuta de Papa, nu a fost acceptat de catre Bisericile din imperiul lui Carol cel Mare (Germania, Franta, Spania). Prin urmare, in 794, la Frankfurt a avut loc un nou sinod care a condamnat venerarea icoanelor. Abia la sfarsitul secolului al IX-lea sinodul de la Niceea a fost recunoscut in Apus.
Alte evenimente importante din 24 septembrie
622: Mahomed si credinciosii sai devotati au migrat in orasul Yathrib ca sa scape de persecutiile familiilor influente din Mecca. In religia islamica aceasta migrare este cunoscuta sub numele de “hegira” (Hijrah). Evenimentul a marcat formarea comunitatii islamice independente. Ca o dovada a insemnatatii evenimentului sta si faptul ca 622 este primul an in calendarul islamic. Orasul Yathrib in care s-a deplasat Mahomed a devenit cunoscut sub numele Medina al-Nabi (Orasul Profetului).
1493: Columb a inceput cea de-a doua calatorie in “Lumea Noua”.
1789: A fost infiintata Curtea Suprema in SUA, printr-un act adoptat de Congres si semnat de presedintele George Washington.
1829: Russia si Imperiul Otoman au semnat Tratatul de pace de la Adrianopole.
1992: S-a incheiat campania electorala pentru alegerile legislative si prezidentiale; A intrat in vigoare Legea nr. 102 privind stema tarii si sigiliul statului.
1998: Romania a semnat, la New York, Memorandumul de Intelegere dintre Guvernul Romaniei si Natiunile Unite, privind contributia tarii noastre la Sistemul Aranjamentelor de Forte ONU in Asteptare (UN Standby Arrangements System).
Zii de nastere: vedete si personalitati
1896: S-a nascut Francis Scott Fitzgerald, scriitor american, autor al celebrului roman “Marele Gatsby”. S-a nascut in St. Paul, Minnesota. S-a inscris la Universitatea Princeton, insa nu a mai absolvit cursurile acesteia pentru ca s-a inrolat in armata, participand la luptele din Primul Razboi Mondial. Este unul dintre reprezentantii de marca ai “generatiei pierdute”, acel grup de scriitori americani care au trait la Paris in anii ’20, printre care Ernest Hemingway si Gertrude Stein. Primul roman al lui Fitzgerald, “Dincoace de Paradis”, a aparut in 1920 si are caracter autobiografic. Cartea l-a facut faimos si celebru. Dupa cativa ani petrecuti in lux la New York, autorul s-a mutat in 1924 la Paris. Insuccesul si problemele de sanatate ale sotiei sale l-au afectat enorm pe Fitzgerald, care a cazut in patima alcoolului. S-a reintors in SUA si a inceput sa scrie scenarii de film la Hollywood.
1914: S-a nascut Andrzej Panufnik, compozitor polonez.
1923: S-a nascut Fats Navarro (Theodore), celebru trompetist american.
1934: S-a nascut John Brunner, scriitor de anticipatie de origine britanica.
1939: S-a nascut Manfred Worner‚ fost secretar general al Aliantei Nord-Atlantice.
1941: S-a nascut Linda McCartney, sotia fostului Beatles Paul McCartney.
Calendar religios 24 septembrie
Calendar crestin ortodox:
Sfanta Mare Mucenita si intocmai cu Apostolii Tecla; Sfantul Cuvios Coprie
Calendar crestin greco-catolic:
Sfanta mucenica Tecla cea intocmai cu Apostolii
Calendar crestin romano-catolic:
Sfantul Gerard
Sursa: eMM.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult