25 iulie- Ziua Radiolocatiei in Romania. Ziua care semnifica aparitia radiolocatiei ca sistem unic de supraveghere a spatiului aerian, este 25 iulie 1955, cand prin ordinul C.L.-0074 au luat fiinta in cadrul C.A.A.T. trupele radiotehnice ca arma in armata Romaniei, avand in structura 3 regimente si 2 batalioane cu 12 noduri si 14 posturi radiotehnice.
Reper istoric
1917: Dansatoarea exotica Margaretha Geertruida Zelle, cunoscuta sub numele de Mata Hari, a fost condamnata la moarte, fiind gasita vinovata de spionaj in favoarea Germaniei.
Nascuta la 7 august 1876 in Olanda, aceasta a ramas orfana de mama de mica si a fost data in grija unei rude. A renuntat la scoala dupa o idila amoroasa cu unul dintre profesori. S-a casatorit cu un ofiter olandez pe care l-a insotit in Indiile de Vest. Casnicia ei nu a rezistat, astfel incit Mata Hari a fost nevoita sa gaseasca o solutie pentru a se intretine. Prin urmare, in 1905 s-a mutat in Paris si a inceput sa danseze in localurile pariziene. A avut succes, in acea perioada alegandu-si pseudonimul de inspiratie malaeziana “Mata Hari” care s-ar traduce “Ochiul zilei”. In timpul Primului Razboi Mondial a devenit o faimoasa curtezana, lista sa de iubiti incluzind ofiteri de rang inalt de diferite nationalitati. In februarie 1917, autoritatile franceze au arestat-o pentru spionaj si au inchis-o in la “St. Lazare” din Paris. Un tribunal militar a condamnat-o la moarte, sentinta fiind pusa in aplicare cateva luni mai tarziu. Ea a fost executata prin impuscare la 15 octombrie 1917, in Franta, langa santurile castelului Vincennes. Mata Hari nu a fost marea spioana a Primului Razboi Mondial, probele aduse impotriva nefiind convingatoare, autoritatile franceze au incercat prin acuzarea ei sa isi justifice pierderile suferite pe front.
Alte evenimente importante din 25 iulie
306: Constantin cel Mare a fost proclamat imparat roman de catre trupele sale.
1261: Sub conducerea lui Alexios Strategopoulos, grecii au recucerit Constantinopolul, moment care a marcat sfarsitul Imperiului latin de Constantinopol.
1476: Stefan cel Mare, domnul Moldovei, a atacat o avangarda turceasca, condusa de Suleiman-pasa, pe care a infrant-o si a determinat-o sa se retraga.
1536: Sebastian de Belalcazar, in cercetarea sa de la El Dorado, a descoperit orasul Santiago de Cali.
1587: In Japonia este interzis crestinismul, iezuitii sunt obligati sa paraseasca tara in 20 de zile.
1772: A fost incheiata Conventia de la Petersburg dintre Prusia si Rusia privind impartirea Poloniei.
1794: A incetat din viata Andre de Chénier, poet francez
1848: Guvernul revolutionar provizoriu de la Bucuresti este nevoit sa demisioneze sub presiunea reactiunii interne sprijinite de Poarta si de Rusia.
1872: A fost dat publicitatii Regulamentul organizarii Arhivelor Statului.
1892: A fost incheiat un nou Tratat de alianta intre Romania si Austro-Ungaria.
1909: A avut loc prima traversare a Canalului Manecii cu avionul, performanta fiind realizata de pilotul Louis Blariot.
1919: S-a infiintat, la Timisoara, Asociatia Vanatorilor.
1934: Moare Francois Coty, celebrul creator de parfumuri. In 1904 se lanseaza in domeniul parfumeriei si incepe una dintre marile afaceri ale lumii. Francois Coty a avut cel dintai initiativa de a comercializa parfumurile la scara mare, prin intermediul magazinelor universale, modificand astfel pentru totdeauna industria frumusetii. Apeleaza la celebrul bijutier si artist sticlar, Rene Lalique, si, alaturi de parfum, concepe o gama de produse cosmetice. Parfumurile sale cuceresc actrite renumite si femei elegante din inalta societate, cea mai importanta fiind probabil Madame Jacque Guerlain, sotia celebrului creator de parfumuri. Imperiul Coty se extinde in zece ani cucerind Moscova, Londra, New York, fiind cotat drept cel mai mare producator de cosmetice din lume. In prezent are reprezentante deschise in peste 30 de tari, iar produsele sale sunt comercializate in intreaga lume.
1941: Au fost eliberate Basarabia si Bucovina, armata romana pierzand pe frontul de lupta 24.396 de militari.
1942: A inceput batalia pentru Caucaz, incheiata prin victoria armatelor sovietice la 9.10.1943.
1943: Mussolini a fost destituit, iar maresalul Badoglio a fost numit presedinte al Consiliului de Ministri.
1944: Cucerirea Normandiei de catre trupele aliate (Al doilea razboi mondial).
1946: Statele Unite au testat prima bomba atomica subacvatica in apropierea atolului Bikini, Oceanul Pacific.
1953: Au inceput, la Bucuresti, lucrarile celui de-al III-lea Congres mondial al tineretului.
1957: Tunisia a devenit republica, iar Habib Bourguiba a devenit presedinte.
1963: A fost incheiat Tratatul cu privire la interzicerea experientelor cu arma nucleara in atmosfera, in spatiul cosmic si sub apa, care a intrat in vigoare la 10 octombrie 1963.
1964: A incetat din viata sculptorul roman Cornel Medrea.
1968: Intr–un interviu, Nixon declara ca, in cazul unor viitoare conflicte in Asia, asiaticii, mai mult decat americanii, trebuie sa aiba responsabilitati mai mari. Acest punct de vedere este denumit „doctrina Nixon”.
1969: A incetat din viata Otto Dix, pictor si grafician german.
1978: In Anglia, s-a nascut primul copil conceput prin fecundare artificiala, fetita Louise Brown.
1979: In conditiile gravei crize de energie, CPEx-ul a aprobat o serie de masuri pentru rationalizarea consumului de carburanti si gospodarirea economicoasa a parcului de autoturisme (inclusiv scumpirea benzinei), precum si masuri privind reducerea cantitatii de produse alimentare si bunuri de consum ce pot fi scoase din tara de cetateni romani si straini.
1984: Cosmonautul sovietic Svetlana Savitskaya a devenit prima femeie din lume care a ajuns in cosmos.
1992: In Romania, a inceput, oficial, campania electorala pentru alegerile parlamentare si prezidentiale.
1994: Israelul si Iordania au semnat Declaratia de la Washington, care a incheiat formal razboiul existent intre state din 1948.
2000: Un avion Concorde s-a prabusit imediat dupa ce decolase din Paris; in accident au murit toti cei 109 oameni din avion si 5 aflati la sol
2000 :Ministrul de Interne, Constantin Dudu Ionescu si ambasadorul Frantei la Bucuresti, Pierre Menat au semnat „Conventia intre Minsterul de interne din Romania si Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Franceze, privind finantarea lucrarilor de reparatii, amenajari si dotari cu mobilier si materiale didactice ale localului scolii de aplicatie a Jandarmeriei Romane”.
2001: Presedintele LNM Holding, Lakshmi Niwas Mittal, si ministrul pentru Privatizare Ovidiu Musetescu au semnat contractul de privatizare a Combinatului Siderurgic Sidex Galati.
2004: Pugilistul roman Leonard Doroftei a fost invins prin KO in repriza a doua, de canadianul Arturo Gatti, intr-un meci contand pentru centura de campion mondial al categoriei superusoare, versiunea WBC, disputat la Atlantic City, New York.
Zile de nastere vedete si personalitati
1967: S-a nascut Matt LeBlanc, pe numele complet Matthew Steven LeBlanc, actor american.
S-a nascut in Newton, Massachusetts. Dupa ce si-a finalizat studiile, s-a inscris la cursuri de actorie in New York, iar inparalel a aparut in diverse reclame televizate. Pana sa ajunga celebru la Hollywood, a acceptat diverse roluri marunte in seriale de televiziune. Succesul a venit cu rolul Joey Tribbiani din serialul „Friends” („Prietenii tai”), a carui premiera a avut loc in 1994. A aparut apoi in diverse productii cinematografice, dar fara trecere prea mare la public. S-a casatorit in mai 2003 cu Melissa, cei doi avand impreuna o fetita, care s-a nascut in anul urmator nuntii – in luna februarie. Actorul are ca pasiune fotografia.
1109: S-a nascut Regele Afonso I al Portugaliei.
1848: S-a nascut Arthur James Balfour, filosof si om politic britanic
1864: S-a nascut Ioan Bogdan, istoric si filolog
1874: S-a nascut Serghei Lebedev, chimist rus, intemeietorul metodei industriale de obtinere a cauciucului sintetic.
1876: S-a nascut Mihai Codreanu, poet roman
1883: S-a nascut Alfredo Casella, compozitor italian, reprezentant al neoclasicismului.
1893: S-a nascut Nagy Imre, pictor, grafician si gravor roman de origine maghiara.
1905: S-a nascut Elias Canetti, prozator, dramaturg si eseist britanic, laureat cu premiul Nobel.
1926: S-a nascut Theodor Grigoriu, compozitor roman
1932: S-a nascut Mihai Vasile Boghita, actor roman
1941: S-a nascut Mircea Druc, politician
1958: S-a nascut Varujan Vosganian, politician roman
1987: S-a nascut Michael Welch, actor american.
Calendar religios 25 iulie
Calendar crestin ortodox:
Adormirea Sfintei Ana; Cuv.Olimpiada si Eupraxia
Calendar crestin greco-catolic:
Adormirea Sf Ana, mama Maicii Domnului; Sf Olimpiada si Eupraxia
Calendar crestin romano-catolic:
Ss Iacob, ap.; Valentina, fc. m. UP
Sursa: eMM.ro